11 Lipca 2026, 03:58:09 czas Polski

Autor Wątek: pomoc w wyborze Metabo TS 254 czy Metabo TKHS 315 M-4.2 DNB  (Przeczytany 5950 razy)

Offline Wióro

pomoc w wyborze Metabo TS 254 czy Metabo TKHS 315 M-4.2 DNB
« dnia: 06 Maja 2015, 08:59:53 czas Polski »
Witam
kontynuując temat... a może coś innego w tym przedziale cenowym... Ogólnie od dłuższego czasu choruję na ewidentny brak pilarki stołowej a poprzez nadmierne przepracowanie, kompletny brak czasu oraz zmęczenie (remont poddasza u rodziców czyt demolka w starym domu z 1902 roku) mam problem z podjęciem odpowiedniej decyzji...
jakbyście koledzy mogli mi napisać możliwości wspólne dla tych dwóch pilarek oraz także cechy je różniące.  Tzn zdolnosci które jedna pilarka posiada a drugiej brakuje. Mam nadzieje że jasno to napisałem. Ehh to nie-dospanie :-\
dodam tylko że posiadam od niedawna ukośnicę metabo kgs 254 M.
Wszelkie opinie i sugestie mile widziane... dodam że przeglądałem poddział pilarek i to co mnie interesowalo przewertowałem lecz potrzebuje ujęcia informacji w 'kupę'.

ps. Będę potrzebował także pomocy merytorycznej we wspomnianym wyżej remoncie(konkretnie to więźba,  strop, podłoga) więc rozumiem że moge założyć wątek w dziale HydePark? Krotka odpowiedź zeby nie robic OT.

pozdrawiam

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
Odp: pomoc w wyborze Metabo TS 254 czy Metabo TKHS 315 M-4.2 DNB
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maja 2015, 09:44:10 czas Polski »
Zależy co chcesz na tym ciąć.
Na TS254 uzyskasz raczej dużo większą dokładność. Piła ma rowki, więc możesz dorobić różnego rodzaju sanki.
TKHS315 to raczej deskę wzdłuż przetniesz w miarę precyzyjnie, a inne cięcia raczej takie nie będą. Dodatkowo są inne piły tego rodzaju, a tańsze.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2015, 09:51:57 czas Polski »
Witam
Mam pilarkę TKHS 315. Jedyne czego w niej brakuje to rowków do zrobienia np. sanek. Chcę w wolnej chwili (nie wiem kiedy nastąpi) dorobić większy blat roboczy z rowkami do sanek i innych przyrządów. Jeśli chodzi o stabilność stołu (moja piła jest z 1996 roku, więc może solidniejsza konstrukcja) jest ok, waży ok. 60kg. Standardowa tarcza nadaje się do przycinania(skracania), mam założoną tarczę Globusa, tnie rewelacyjnie, nawet płytę meblową jak potrzeba dociąć.

Offline Artkor

« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2015, 21:54:14 czas Polski »
Od jakichś dwóch miesięcy mam TKHS 315 C.
Kupiłem ją do deskowania wolich oczek na dachu gdzie praktycznie każda deska jest cięta po skosie wzdłuż. Spisała się na medal.
Teraz stoi w warsztacie i robię na niej jakieś pierwsze próby mebli ogrodowych. Oryginalna tarcza Metabo praktycznie od razu pogubiła wszystkie zęby. Teraz założyłem tarczę Boscha i piła dopiero pokazuje pazury. Również planuję dorobienie blatu ze sklejki i sanek. Nie mam porównania do Waszych super dokładnych stolarskich maszyn bo na nich nie pracowałem ale jak dla początkującego amatora piła myślę że jest ok. Fajne jest to że culaga ma dwie szyny, jedną równolegle a drugą prostopadle do tarczy. Na jednej pracuje jako tradycyjny ogranicznik cięcia a na drugiej jako sanki które dodatkowo można ustawić pod dowolnym kątem.

Offline Wióro

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maja 2015, 09:08:00 czas Polski »
Fajne jest to że culaga ma dwie szyny, jedną równolegle a drugą prostopadle do tarczy. Na jednej pracuje jako tradycyjny ogranicznik cięcia a na drugiej jako sanki które dodatkowo można ustawić pod dowolnym kątem.
Możesz zapodać zdjęcie z tą calugą prostopadłą? Jak wyglada regulacja kąta ustawienia calugi?

kwita, Artkor, jak z dokładnością cięcia? Rozumiem że caluga równoległa trzyma po zaciśnięciu?
Bez względu jakiego dokonam wyboru, to mam w planach wkomponowanie pilarki w wiekszy blat roboczy...

kwita

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maja 2015, 09:43:51 czas Polski »
ja nie korzystam z oryginalnej culagi, jak potrzebuję precyzyjnie przyciąć przykładam profil aluminiowy 40mmx40mm, odmierzam i tnę, reszta na sankach i dokładność jest duża. W planach budowa większego stołu z culagą, alu+sklejka

Offline Nero

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lipca 2015, 12:55:59 czas Polski »
Ja po 4 miesiącach zastanawiania się nad wyborem pilarki stołowej, kupiłem TS254.
Wybór nieprzypadkowy. Poszukiwałem sprzętu w miarę precyzyjnego, a przy tym uniwersalnego, tak żeby służył w warsztacie drobnicy i w terenie do budowy. Z tego względu ważna była mobilno

Offline Nero

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lipca 2015, 13:07:24 czas Polski »
Ja po 4 miesiącach zastanawiania się nad wyborem pilarki stołowej, kupiłem TS254.
Wybór nieprzypadkowy. Poszukiwałem sprzętu w miarę precyzyjnego, a przy tym uniwersalnego, tak żeby służył w warsztacie do drobnicy i w terenie do budowy. Z tego względu ważna była mobilnosć i konstrukcja pilarki. Za wyborem TS 254 przemawiały"
- możliwosć instalacji dużej tarczy
- duży stół roboczy
- możliwosc instalacji culagi, sanek, przykładnicy itp.
- regulacja kąta cięcia
- schowek na dodatkową tarczę
- zintegrowany stół jezdny (wózek)
- łatwosć składania i rozkładania sprzętu
- solidne wykonanie

Ponieważ pilarka dotarła i dokładnie ją obejrzałem, mogę stwierdzić, że jest wykonana solidnie. Rozwiązania mobilne lepsze niż np. przy stole jezdym do ukosnic makita wst 01. Obudowa wykonana z tworzywa - na oko niezłej jakosci.
Ponieważ mam ją krótko nie wypowiem się co do precyzji itp. ale pierwsze testy na dębinie, buczynie, mokrej sosnie i laminacie przeszła pozytywnie. Również dała radę cięciu wzdłużnemu kantówki 5x10 i dł. ponad 5 m.
Po dłuższym użytkowaniu z pewnoscią się wypowiem. Sam jestem ciekaw, bo to moje pierwsze Metabo w ogóle :)

Jeżeli zatem jeszcze nie kupiłes, a zależy Ci na kompaktowym urządzeniu - TS 254 bedzie lepszym rozwiązaniem za niewielką dopłatą.

Offline doktor

« Odpowiedź #8 dnia: 31 Lipca 2015, 19:04:38 czas Polski »
Witam.
Mam Metado TS 254 od ok 0,5 roku. Używam amatorsko. Poza tym że przykładnica poprzeczna nie jest precyzyjna reszta jest ok. Poręczna, lekka mocna, stoi pewnie na nogach. Do tej pory nie udało mi się jej zatrzymać choć ciąłem dębinę, akację, jabłoń czasem grubości większej niż wystawała tarcza (nieprzelotowo).
Jedynym problemem który pojawił się ostatnio (jak pisałem gdzie indziej) jest awaria hamulca tarczy, ale jak przypuszczam ten detal jest pewniej taki sam w obu maszynach.
Też kiedyś zastanawiałem się nad obu maszynami. Wybrałem po długim namyśle te i nie żałuję.