Ja po 4 miesiącach zastanawiania się nad wyborem pilarki stołowej, kupiłem TS254.
Wybór nieprzypadkowy. Poszukiwałem sprzętu w miarę precyzyjnego, a przy tym uniwersalnego, tak żeby służył w warsztacie do drobnicy i w terenie do budowy. Z tego względu ważna była mobilnosć i konstrukcja pilarki. Za wyborem TS 254 przemawiały"
- możliwosć instalacji dużej tarczy
- duży stół roboczy
- możliwosc instalacji culagi, sanek, przykładnicy itp.
- regulacja kąta cięcia
- schowek na dodatkową tarczę
- zintegrowany stół jezdny (wózek)
- łatwosć składania i rozkładania sprzętu
- solidne wykonanie
Ponieważ pilarka dotarła i dokładnie ją obejrzałem, mogę stwierdzić, że jest wykonana solidnie. Rozwiązania mobilne lepsze niż np. przy stole jezdym do ukosnic makita wst 01. Obudowa wykonana z tworzywa - na oko niezłej jakosci.
Ponieważ mam ją krótko nie wypowiem się co do precyzji itp. ale pierwsze testy na dębinie, buczynie, mokrej sosnie i laminacie przeszła pozytywnie. Również dała radę cięciu wzdłużnemu kantówki 5x10 i dł. ponad 5 m.
Po dłuższym użytkowaniu z pewnoscią się wypowiem. Sam jestem ciekaw, bo to moje pierwsze Metabo w ogóle

Jeżeli zatem jeszcze nie kupiłes, a zależy Ci na kompaktowym urządzeniu - TS 254 bedzie lepszym rozwiązaniem za niewielką dopłatą.