Wyrzynarki włośnicowe mają swoje ograniczenie co do grubości ciętego materiału najczęściej jest to 50mm , czasami można spotkać w opisach takich maszynek 55mm , wynika to z długości brzeszczota 127mm , czasami podaje się 130mm , do tego dochodzi potrzeba miejsca na ruch tego tego brzeszczota .
Jaki materiał tniesz i czy da rady bardziej zależy od brzeszczota , ciąłem do próby klocek świerkowy 50mm/50mm dało rady ciąć ale powoli , jak trafiłem na twardsze miejsce musiałem naciskać powoli na brzeszczot , ale miałem wtedy brzeszczoty tylko z PROXXON'a a one są jakie są raczej nie były hartowane i szybko się tępią na twardym drzewie lub przez nieostrożność może je zarwać .
Wyrzynarka DEDRA jest przystosowana do brzeszczotów z tzw. przetyczką czyli mały sworzeń/bolczyk poprzeczny na obu końcach brzeszczota , a tego typu brzeszczotów jest w handlu tylko trzy typy , chyba tak naprawdę jedynym producentem ich jest firma PROXXON a reszta sprzedawców przepakowuje tylko te brzeszczoty do sowich opakowań i sprzedaje je pod innymi nazwami .
Brzeszczotów bez przetyczek jest od groma , wybór co do jakości i firmy bardzo duży , można przebierać do woli , tu jest sklep z brzeszczotami do włosowych wyrzynarek -
http://tommo.pl/44-brzeszczoty-wlosowe-130mm