07 Maja 2026, 08:38:43 czas Polski

Autor Wątek: Trochę test wyrzynarki włosowej , ale z efektem .  (Przeczytany 2682 razy)

Offline MarekET

Trochę test wyrzynarki włosowej , ale z efektem .
« dnia: 30 Października 2016, 13:13:28 czas Polski »
Witam .

Pierwszy wątek na forum DiD umieściłem w temacie wyboru wyrzynarki włosowej to wątek pociągnę trochę dalej , sam mam taką wyrzynarkę [ DEDRA 7762 ] od niespełna roku i w ramach testów sprzętu powstało kilka przedmiotów przy pomocy owej maszyny , tym samym trochę się tym pochwalę w temacie "Realizacje" .
Na dziś mam kilka "przedmiotów" zrobionych na wyrzynarce i są one w różnym stopniu wykończone , nie wszystko fotografowałem od zera ale chyba nie było to koniczne bo w tym wypadku początek pracy i powstania poszczególnych przedmiotów był podobny .
Poniżej taki zbiorczy obrazek .

Offline MarekET

Odp: Trochę test wyrzynarki włosowej , ale z efektem .
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2016, 13:37:28 czas Polski »
A tak wyglądało przygotowanie do cięcia na wyrzynarce włosowej .
Pierwszy etap to oczywiście sam pomysł :) ))) bo bez tego ani rusz , sam obrazek "pomysłu" przygotowałem w czymś co teoretycznie nie nadaje się do tworzenia projektów czyli w poczciwym programie do obróbki zdjęć czyli GIMP , ale jak widać dało .
Jeśli chodzi o wydruk i umieszczenie go na desce sprawdziłem kilka metod już wcześniej , czyli :

1- Przyklejenie wydruku klejem do deski - efekt przy cięciu papier był odrywany przez brzeszczot i efekt był tego marny .

2- Przyklejenie wydruku klejem do deski i oblepienie papieru przeźroczystą taśmą samoklejącą - było trochę lepiej ale i tak papier tam gdzie mniej trzymał się deski został przy cięciu zerwany .

3- Dwustronna taśma samoprzylepna + wydruk + przeźroczysta taśma samoklejąca - Tu zmieniłem trochę pomysł i użyłem najpierw dwustronnej taśmy samoklejącej do niej dopiero przylepiłem wydrukowany rysunek a to wszystko dodatkowo oblepiłem przeźroczystą taśmą samoklejącą i efekt był wręcz doskonały brzeszczot przy cięciu nie zrywał papieru trzymało się wszystko aż za dobrze o czym przekonałem się po cięciu przy usuwaniu wydruki i taśm z drewna .

Poniżej kilka obrazków :

« Ostatnia zmiana: 30 Października 2016, 13:41:31 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline MarekET

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Października 2016, 13:47:03 czas Polski »
Tu kolejny z owych "testowych" przedmiotów jakie wyciąłem , jest na etapie częściowego sklejenia :

Offline MarekET

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Października 2016, 14:30:52 czas Polski »
Żeby sobie ułatwić sklejanie wyciętych elementów przy pomocy wyrzynarki włosowej , zmajstrowałem sobie coś w rodzaju prasy w której w miarę kontrolowany sposób [ odpowiednia siła ścisku ] mogę sklejać wycięte elementy .
Jak widać na poniższych obrazkach rzecz prosta ale uciechy co niemiara , wystarczyło kilka gwintowanych prętów o średnicy 12mm i dwa kawałki płyty MDF o grubości 16mm .
« Ostatnia zmiana: 30 Października 2016, 14:32:28 czas Polski wysłana przez MarekET »

meridox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Października 2016, 15:47:27 czas Polski »
muszę przyznać że znów coś nowego się nauczyłem :) do głowy by mi nie przyszło że na włosówce miskę się zrobi :):)

Offline MarekET

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Października 2016, 21:03:33 czas Polski »
Wyrzynarka włosowa to nie tylko wycinanie wzorków w desce czy też tworzywie  , ludziska robią niezłe cuda przy pomocy takich maszynek miski to tylko namiastka , wazony , pudełka i wiele innych fajnych rzeczy . Dużo jest filmików na YT z taką robotą .

Offline Mag84

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Października 2016, 21:23:44 czas Polski »
Ni to wrzucaj takie filmy do działu

Offline chaos

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Października 2016, 22:14:09 czas Polski »
Napisz coś na temat tej wyrzynarki. Przetnie 60mm świerka?
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

Offline MarekET

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Października 2016, 23:27:55 czas Polski »
Wyrzynarki włośnicowe mają swoje ograniczenie co do grubości ciętego materiału najczęściej jest to 50mm , czasami można spotkać w opisach takich maszynek 55mm , wynika to z długości brzeszczota 127mm , czasami podaje się 130mm , do tego dochodzi potrzeba miejsca na ruch tego  tego brzeszczota .
Jaki materiał tniesz i czy da rady bardziej zależy od brzeszczota , ciąłem do próby klocek świerkowy 50mm/50mm dało rady ciąć ale powoli , jak trafiłem na twardsze miejsce musiałem naciskać powoli na brzeszczot , ale miałem wtedy brzeszczoty tylko z PROXXON'a a one są jakie są raczej nie były hartowane i szybko się tępią na twardym drzewie lub przez nieostrożność może je zarwać .
Wyrzynarka DEDRA jest przystosowana do brzeszczotów z tzw. przetyczką czyli mały sworzeń/bolczyk poprzeczny na obu końcach brzeszczota , a tego typu brzeszczotów jest w handlu tylko trzy typy , chyba tak naprawdę jedynym producentem ich jest firma PROXXON a reszta sprzedawców przepakowuje tylko te brzeszczoty do sowich opakowań i sprzedaje je pod innymi nazwami .
Brzeszczotów bez przetyczek jest od groma , wybór co do jakości i firmy bardzo duży , można przebierać do woli , tu jest sklep z brzeszczotami do włosowych wyrzynarek - http://tommo.pl/44-brzeszczoty-wlosowe-130mm

Offline MarekET

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Listopada 2016, 15:24:53 czas Polski »
Taka jeszcze moja uwaga co do sklejania poszczególnych fragmentów/warstw ze sobą , nie kleić więcej niż dwie warstwy jednocześnie !!
Jeśli spróbujemy skleić więcej warstw na raz to jeśli jedna lub więcej warstw się lekko przesunie między sobą  to może się wszystko porozłazić i albo będzie dużo szlifowania , albo może być wielki problem jeśli te elementy mają cienkie ścianki bo mogą się na tyle przesuną że powstaną szczeliny .

Marek .