21 Czerwca 2026, 03:06:04 czas Polski

Autor Wątek: Fajny okazik  (Przeczytany 2341 razy)

Krajmesel

• Gość
Fajny okazik
« dnia: 26 Sierpnia 2015, 18:17:05 czas Polski »
Witam

Ostatnio udało mi się upolować ( za jedyne 25 złp) wg mnie ciekawy strug, nie wiem jak fachowo się nazywa ja go nazwałem "skośny felcownik" :) Brakuje mu klina, po za tym jest w dobrej formie.
Ktoś wie do czego służył taki strug? Przypuszczam do czego służył ale może ktoś mądrzejszy to potwierdzi.

Offline Henry

Odp: Fajny okazik
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sierpnia 2015, 20:05:40 czas Polski »
Wygląda jak klasyczny wręgownik z ostrzem podcinającym i ogranicznikiem szerokości, ale bez ogranicznika głębokości.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sierpnia 2015, 21:38:31 czas Polski »
Dzięks  Henry ;) za potwierdzenie moich przypuszczeń. A tak na marginesie to usztywnienie klejonego blatu za pomocą połączenia "wręgowego" jest chyba najskuteczniejsze, ale czy ktoś to dziś stosuje? Z braku czasu pewnie nie ;)

Offline studio tata

« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpnia 2015, 08:34:26 czas Polski »
a co to znaczy.......... usztywnienie klejonego blatu za pomocą połączenia "wręgowego"........
?

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Sierpnia 2015, 12:59:09 czas Polski »
a co to znaczy.......... usztywnienie klejonego blatu za pomocą połączenia "wręgowego"......
Nie wiem czy na pewno w\w metoda wzmacniania- prawidłową nazwą jest  wręgowe dla tego jest w "..." .Raczej jaskółczy ogon ale też nie jestem pewny.  Jak uczyłem się zawodu, a kilka wiosen temu to było ojciec mojego Mistrza też stolarz wykonywał blaty robocze dla innego rzemieślnika i owe blaty były wzmacniane na końcach i środku od spodu listwami z twardego drzewa, które nazywano wręgami. I stad to połączenie "wręgowe". W zał jak to wyglądało  ;D ;D ;D

Offline Henry

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Sierpnia 2015, 13:09:06 czas Polski »
Wręg ma wiele znaczeń - tu chyba ma bliżej do wręgów szkutniczych "usztywniających".

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Sierpnia 2015, 14:02:07 czas Polski »
Krajmesel - jeżeli masz na myśli wykonanie wpustu pod zasuwaną "jaskółkę" ("sliding dovetail") to niestety nie tym strugiem. To jest wręgownik z przeznaczeniem do strugania wręg w poprzek włókien (skośnie ostrze ma relatywnie niższy kąt skrawania) a nie wpustów.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sierpnia 2015, 17:41:31 czas Polski »
No i wiem już coś więcej na temat wręgownika ;). Wręgownik przeszedł czyszczenie i polerowanie pasta polerską i tarczą filcową elementy metalowe ,korpus po czyszczeniu pomalowany bejcą i 2x politurą do drewna. Naostrzone żelazko działa jak brzytwa wzdłuż i w poprzek włókien. Efekt oceńcie sami :)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #8 dnia: 27 Sierpnia 2015, 18:38:35 czas Polski »
Bardzo ładnie - właśnie takiego mi brakuje :'( Trochę pracy będziesz jeszcze miał przy przygotowaniu noża - obejrzyj ostatni filmik na kanale Wood and Shop na YT.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Sierpnia 2015, 20:14:21 czas Polski »
Witam

Troszku się pobawiłem wręgownikiem i tak :
struganie wzdłuż włókien z podcinakiem to porażka włókna wchodzą między podcinak a korpus i nożyk wygina się co nieuchronnie prowadzi do zdupcenia narzędzia (bez zamontowanego podcinaka idzie dość sprawnie).
Za to w poprzek ;D powiem malina idzie jak w masło.
Swoją drogą może ktoś naświetli do czego jest przeznaczony w/w strug, mam pewne przypuszczenia ale może jednak ktoś mądrzejszy przybliży temat?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Sierpnia 2015, 20:28:37 czas Polski »
Pisałem już - ukośne ostrze jest przeznaczone typowo do strugania w poprzek włókien. Struganie wzdłuż jest dosyć trudne bo strug "ściąga".  Do tego lepsze jest ostrze proste.