08 Maja 2026, 01:06:38 czas Polski

Autor Wątek: Metalowa mata pod koła samochodu  (Przeczytany 3254 razy)

Offline andrzejp1988

Metalowa mata pod koła samochodu
« dnia: 12 Października 2015, 09:16:16 czas Polski »
Żeby nie było na starcie nie podaje linków do sklepu bo będzie, że spamuję :)
Metalowa mata pod koła samochodu - austriackiej firmy, ułatwiająca wyjechanie z zabłoconych miejsc, gdy koła obracają w miejscu. Może się przydać w lesie czy w trudnych zimowych warunkach, jak ktoś mieszka na terenach o których często drogowcy zapominają.

Jeśli by ktoś był zainteresowany to podam namiary na prive, gdzie takie coś kupić. Cena 170 zł brutto. Wymiary 50 cm długie na 16 szerokie. Za te pieniądze jest zestaw pod dwa koła.
www.tartaki.pl - wszystko dla twojego tartaku

Offline Krystian Adam

Odp: Metalowa mata pod koła samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Października 2015, 18:04:28 czas Polski »
Ale co to ma do stolarstwa?

Klo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Października 2015, 18:23:40 czas Polski »
w trudnych zimowych warunkach
Już widzę, jak wylatuje spod kół przy gołoledzi, lub szukasz jej w śniegu. :) Chyba, że ułożysz tego na całym odcinku,  który chcesz przejechać. ;D

@Krystian. Do stolarstwa nic (chyba, że ktoś wykona to z drewna ;D ), ale do domu już tak. Po za tym, to "Giełda". :)

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Października 2015, 19:20:16 czas Polski »
dużo podróżuje różnymi autami quadami itp i wierz mi że podstawą są opony prześwit itd. Po co taki gadżet jeśli auto wisi na podwoziu...
najpierw dobry lift (podnośnik) potem można coś podłożyć pod koło. Ale to i tak nie daje żadnej gwarancji,podstawa to opony, blokady mostów, prześwit itd. a nic nie zastąpi obycia z bagnem. ps LC + polaris  ;)

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Października 2015, 19:44:41 czas Polski »
Jak się wisi to kicha, ale jest dużo sytuacji że się wjeżdża w oblodzony dołek (nawet jednym kołem) czy nawet głębszy dołek na poboczu i d*. Ja mam takie rolowane maty/drabinki i się przydają.
Hi-lifta'a też mam i też się przydaje ale ja jeżdżę tam gdzie osobówki nie powinny (i nie jest to wcale off-road).

Offline Arek15

« Odpowiedź #5 dnia: 12 Października 2015, 19:58:34 czas Polski »
nie ma takiego złomu co by się nie przydał w domu, wjazd do domu mojej mamy nie jest utwardzony i na wiosnę jest armagedon(garaż od drogi dobre 60 m no i nieraz podobne domowe wynalazki ratowały du..., w sensie podkładania , podsypywania , raz siadłem na chodniku - wszyscy sąsiedzi wyciągali :) z drugiej strony to osobówka to nic, bo przyjdzie 5 chłopa i autko wyniesie, pracowałem w tartaku i wiem co to full załadunek w lesie i kilkanaście cm śniegu,( solówka + przyczepa i 40 stosów się pakowało) czasem chciało się płakać  dobrze że hds  był bo bez tego ani rusz , na [pusto najgorzej przód poleci bo masa na nim i nawet nie wiesz kiedy przy małej prędkości jesteś w fosie , Man którym miałem okazję się poruszać był wiekowy- nominalnie silnik 200 koni, oczywiście był przełożony na 400 - mógłbym książke napisać o przygodach przy załadunku w zimowych warunkach:)łańcuchy na kołach to zabawka- jak zamielisz kołami to zostajesz na kilka dobrych minut w miejscu

Offline def

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Października 2015, 20:37:12 czas Polski »
Ten sposób na wyciągnięcie samochodu wydaje mi się najlepszy,....

Offline andrzejp1988

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Października 2015, 08:15:50 czas Polski »
Mieszkam na wiosce, gdzie nie zawsze gminni drogowcy spisują się na medal,dlatego ta mata czasem jeśli chcesz wyjechać w zimie z kawałka śniegu, nadaje się do tego idealnie. Nie wiem jakie macie przygody z ugrzęźnięciem gdzieś w śniegu, błocie, ale podłożenie czegokolwiek pod koło "na rozruch" samochodu się przydaje. Tu macie mate, która spełnia swoje funkcje, zamiast wozić worka z piaskiem żwirem itd wkładacie do bagażnika kilka centymetrów przestrzeni. Przydatne zwłaszcza jak samochód załadowany.
Byłem latem nad jeziorem, na biwaku, jak popadało to miałem bagno wokół, podłożyłem to pod koła osobówki i wyjechałem.
Nikt nie pisał że to jest nie wiadomo na jakie ciężary. Jak ktoś mieszka na uboczu, gdzie często jesteś zdany na siebie to doceni każdy taki "gadżet" jak to ktoś napisał.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Października 2015, 12:35:31 czas Polski »
Tylko, że ten gadżet ma jedno zastosowanie. Pewnie się sprawdza, ale równie podobnie sprawdza się saperka składana. I odkopac Można i pod koło podlozyc..

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline andrzejp1988

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Października 2015, 15:32:16 czas Polski »
Tylko, że ten gadżet ma jedno zastosowanie.

Jedno ale skuteczne i to wystarczy :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Października 2015, 16:50:20 czas Polski »
Z pewnością :-) jednak nie zmienia to faktu, że to tylko gadżet.

wysłane przy użyciu tapatalk