29 Kwietnia 2026, 23:19:15 czas Polski

Autor Wątek: STÓŁ OGRODOWY  (Przeczytany 3590 razy)

Offline krzyś48

Odp: STÓŁ OGRODOWY
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Września 2015, 13:56:04 czas Polski »
Macie dużo większe doświadczenie niż ja,
Na pewno Tomekz ,bo ja to tylko z obserwacji :P ;D
Drewno żywiczne sosnowe intensywnie pachnie, jak się je struga ,tnie ,rąbie i papier się zapycha jak szlifuje dlatego na rozpałkę najlepiej się nadaje .O pile że się obkleja (jak się tnie)żywicą nie wspomnę :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Września 2015, 14:18:31 czas Polski »
Krzyś48-   jesteś   w błędzie - hola, hola , jaka przegródka do pieca z takiej deski  ;D
 Przecież to pełnowartościowy materiał właśnie na stół do ogrodu  czy ławkę , ale dla siebie . Bo producent to woli drewno wyprane , by mu ładnie kolor wyszedł , a nie ważne ile  lat postoi. Nie ma lepszego konserwantu jak żywica i żadne preparaty tego nie zastąpią  . Jeśli będzie to stać bardziej w cieniu , by słońce nie wyciągało żywicy to będzie dobrze , może tylko kolor jaśniejszy na tych miejscach będzie, ale to przecież jest natura , a nie  plastik.

Offline krit 6

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Września 2015, 16:33:47 czas Polski »
No raczej nie chciał bym usiąść na żywicznej ławce lub oprzeć się o taki stół w lecie. Żywica potrafi latami przesiąkać na wierzch, a usunięcie jej z drzewa jest prawie niemożliwe. Prościej jest zaimpregnować drewno i mieć spokój. A żywiczne szczapy to tylko na rozpałkę lub łuczywo.

Offline Mack

« Odpowiedź #18 dnia: 23 Września 2015, 20:47:06 czas Polski »
to może jak nie chcesz żywicy mieć to trzeba zmienić  na inny gatunek drewna? ja wiem że cena sosny jest atrakcyjna ale coś za coś.
pozdrawiam