08 Maja 2026, 03:27:58 czas Polski

Autor Wątek: Łączenie blatów  (Przeczytany 3564 razy)

Marcin M

• Gość
Łączenie blatów
« dnia: 03 Sierpnia 2015, 16:22:21 czas Polski »
Witam

Przymierzam się do budowy mini strugnicy. Jako blat chcę wykorzystać 2 stopnie bukowe 1000x300x35 mm i połączyć je, żeby stworzyły blat 1000x600 mm. Czy połączenie ich czymś takim zda egzamin?

http://soteshop.g-s.com.pl/zlacze-podwojne-maxi-moon-line.html

Nie mam domino ani lamelek, a kołki wydają mi się zbyt mało precyzyjne, bo nie mam zestawu do kołkowania a chcę w miarę równej powierzchni. Czymś takim łączy się blaty, więc może i z tym sobie poradzi?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Łączenie blatów
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sierpnia 2015, 16:43:00 czas Polski »
A dlaczego nie chcesz skleić stopni krawędziami?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sierpnia 2015, 17:17:00 czas Polski »
a kołki wydają mi się zbyt mało precyzyjne,

A dlaczego ? za pomocą gwoździka zrobisz dokładnie

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sierpnia 2015, 18:00:09 czas Polski »
A dlaczego nie chcesz skleić stopni krawędziami?

Nie mam takich dużych ścisków, mam tylko takie na 200/300 mm dlatego chcę uniknąć klejenia. Wiem, że to by było bardziej po stolarsku ale brak ścisków. A używając taśmy transportowej to za duże ryzyko, że coś mi się rozjedzie.

A dlaczego ? za pomocą gwoździka zrobisz dokładnie

Po kołkowaniu, jeśli zrobiłbym to dokładnie trzeba skleić i ścisnąć. Obawiam się, że nie mam na tyle sprzętu. Dopiero się obkupuję :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Sierpnia 2015, 18:15:36 czas Polski »
E tam. ;)
Tymi ściskami dociśniesz miejsce  styku by było równo . Zaś pod taśmę dasz dwa kliny , o zewnętrzny opierać będzie się taśma , a wewnętrzny możesz jeszcze dobijać po dociśnięciu taśmą . Dasz radę - ważne by styk był dopasowany .

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sierpnia 2015, 18:19:07 czas Polski »
W formie ścisków weź dłuższe i grubsze listwy do których na końcach przykręcisz w miarę luźno po klocku. Użyj klinów do docisnięcia. Wystarczy.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sierpnia 2015, 18:51:27 czas Polski »
W formie ścisków weź dłuższe i grubsze listwy do których na końcach przykręcisz w miarę luźno po klocku. Użyj klinów do docisnięcia. Wystarczy.

Niby prowizorka ale widziałem, że kilka osób na forum w wyjątkowej sytuacji tak sobie radzili. Nawet Amigorg z tego co pamiętam. Myślałem, że takie metalowe łączniki będą ok i zawsze można zdemontować jeśli chciałbym większy blat, bo nogi też będą miały możliwość poszerzenia, by pasowały do większego blatu. Nie wiem jednak jak będzie ze stabilnością. Klejenie zawsze pewniejsze.