29 Kwietnia 2026, 21:10:56 czas Polski

Autor Wątek: Konstrukcja szafki, prośba o pomoc  (Przeczytany 7042 razy)

Offline tr0n

Odp: Konstrukcja szafki, prośba o pomoc
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Października 2015, 21:37:29 czas Polski »
zawodowo nie pracuję przy meblach - wszystko w ramach hobby, a zlecenie to raczej "zlecenie" dla kolegi za jakąś tam przysługę.. ale chciałbym żeby raczej porządnie to wyszło.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #16 dnia: 10 Października 2015, 01:43:34 czas Polski »
"ze względu na grubość materiału, wytrzymałość takiego połączenia nie będzie wystarczająca"

"ja proponuję sprawdzone rozwiązania poparte doświadczeniem, jednocześnie kwestionując wytrzymałość lameli przy płycie laminowanej"

To jak w końcu? Płyta pęka czy lamelki? Pytam bez uszczypliwości bo skoro piszesz, że jest to poparte doświadczeniem to opisz dokładnie. Mnie to interesuje z racji tego, że wszystko co składam z płyty, składam na lamelki. Może robię coś źle i chciałbym poszerzyć wiedzę. Jak na razie myślałem, że jedyną przewagą kołków nad lamelkami jest ich cena. Wyrwany kołek z kawałkiem płyty od obciążenia widziałem, lamelki jeszcze nie. Do rozbieranych mebli stosuje się kołki bo ustalają pozycję w przeciwieństwie do lamelek gdzie jest jeszcze trochę tolerancji ale w przypadku gdy w jedno i drugie połączenie wchodzi klej to kołek tak na logikę nie ma prawa być mocniejszy bo jest mniejsza powierzchnia łączenia. Tolerancja przesuwu łączonych elementów często pomaga gdy spieszymy się i zabraknie dokładności przy machaniu lamelownicą.
« Ostatnia zmiana: 10 Października 2015, 01:45:08 czas Polski wysłana przez Krzysiek_Ełk »

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Października 2015, 08:07:06 czas Polski »
Wyrwany kołek z kawałkiem płyty od obciążenia widziałem, lamelki jeszcze nie.
Właśnie sam odpowiedziałeś na swoje pytanie, kluczowe jest "kawałkiem płyty" czyli jednak wytrzymało połączenie kołka z płytą a pękła płyta wokół.
Oczywiście że lamelki trzymają, szafy bym nimi nie montował ale trzymają.
Sam także potwierdziłeś że jest tolerancja to akurat wada przy składaniu mebli z wielu elementów, wyobraź sobie jak montażyści latają ze ściskami koło mebla, a potem następnego i następnego.
Nie napisałem że coś pęka.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #18 dnia: 10 Października 2015, 10:15:42 czas Polski »
To i ja sie udziele. Czego chcecie od lamelek ? Od lat skladam na nie szafki (nieduze) wolnostojace czy koncowe szafki kuchenne tak by nie bylo widocznych komfitmatow i trzyma eleganck. A sprobuj rozlaczyc taka szafke. Nie ma wmszans. Zaslepki w kolorze plyty ? To juz jest leciuchna wioska nie obrazajac nikogo.
Co zas do pomyslu zakupu szafki z ikei i okucia jej tylko frontami. Wg mnie to slaby plan bo i tak trzeba tyl wyfelcowac na hdf i duze prawdopodobienstwo ze prowadniki nie utrzymaja sie na wkretach. Ikea ma "grube" elementy ale jest to tylko cienki badziew laczony komorkowo.
Kup chlopie plyte laminowana z kronospanu, kronopolu, eggera czy innych (wymienione ja uzywan). Potnij, oklej i szybki temat bez stresu. Na zakupie gotowca nie zaoszczedzisz.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Października 2015, 10:28:53 czas Polski »
Do kolegi to-ja

Muszę Ci odpowiedzieć, byś nie żył w nieświadomości w temacie o którym myślisz, że dużo  wiesz.
Lamelownicę posiadam  w moim warsztacie od ponad 30 lat , i z powodzeniem używam ją też do łączenia płyt. Nie pogubiłem się w swoich wypowiedziach i to co przekazuję , nie bierze się z zasłyszanych opowieści , tylko z wieloletniej praktyki stolarskiej .
Ale do rzeczy :
Piszesz

Właśnie sam odpowiedziałeś na swoje pytanie, kluczowe jest "kawałkiem płyty" czyli jednak wytrzymało połączenie kołka z płytą a pękła płyta wokół.

Z lamelą jest to samo -wyrwie się z kawałkiem płyty.

Dalej:

Sam także potwierdziłeś że jest tolerancja to akurat wada przy składaniu mebli z wielu elementów

Ten problem , można łatwo wyeliminować  w produkcji jednostkowej za pomocą jednego  ( dwóch ) kolka fi6mm .Naturalnie - w produkcji kolki z racji stosowania  np. wiertarek wielowrzecionowych są łatwiejsze do wykonania i montażu mebla.

Piszesz takie zaprzeczenia:

ja proponuję sprawdzone rozwiązania poparte doświadczeniem, jednocześnie kwestionując wytrzymałość lameli przy płycie laminowanej,

A dalej

Oczywiście że lamelki trzymają[,

Tak ,  lamelki trzymają i z powodzeniem można je stosować do płyty  ( jak ktoś chce) :)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #20 dnia: 12 Października 2015, 12:00:17 czas Polski »
Ja stosuje i dziala

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Henry

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Października 2015, 13:04:19 czas Polski »
Dyskusja o wytrzymałości w kontekście płyty MDF? Wy tak serio? ;)

Teoretycznie lamelki powinny być bardziej wytrzymałe niż cienkie kołki, ale po prostu trzeba przemyśleć ile ich dać. Jeśli półki miały by być mocno obciążone to po prostu trzeba dać więcej kołków (i pewnie asymetrycznie).

P.S. Skręciłem kiedyś szafkę z płyt więc też się na tym znam  :P

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Października 2015, 15:11:56 czas Polski »
Nawet na chłopski rozum, jeśli mamy kołka i lamelkę i na jedno i drugie działają takie same siły. To normalne jest że lamelka swoją większą powierzchnią lepiej je rozłoży. Kiedy kołek już wyrwie kawałek płyty, lamelka jeszcze będzie się trzymała ;-)

to-ja

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Października 2015, 18:46:45 czas Polski »
A dalej

Oczywiście że lamelki trzymają[,
Nieładnie wyrywać zdanie z kontekstu -czytaj dalej, rozumiem że może brak argumentów czy mój wpis cię uraził ale na przyszłość nie składaj czyjejś wypowiedzi tworząc ją z urywków, przecież każde połączenie ma jakąś tam wytrzymałość.
Zrozum ja nie mam zamiaru cię przekonywać na silę, jak już pisałem taki urok posiadania swojego zdania ja mam swoje ty swoje i już nic tu nie wymyślisz. Była to odpowiedź z której autor pytania nie musiał skorzystać.
W lamelkach i kołkach najważniejszą różnicą jest geometria otworu zwłaszcza w narożnikach większych mebli, jak słusznie zauważono wyżej kołków jest więcej niż lamelek na tym samym odcinku i w połączeniu z geometrią otworów kołki dają lepszą wytrzymałość.
Nie przekonuję nikogo do mojego zdania jest to moja opinia na ten temat i tyle.

Offline macieqmc

« Odpowiedź #24 dnia: 14 Października 2015, 07:55:04 czas Polski »
Mi się wydaje że kolega nie jest przekonany do lameli dlatego że dawniej ich nie używano i tak dalej. Dawniej może były gorzej wykonane "liscie" czy precyzja wycięcia. Teraz jest to wykonywane z chirurgiczna dokładnością jeśli dobrze wytrasujemy.  Aktualnie większość mebli jakie są produkowane przez moich znajomych stolarzy to właśnie na tych połączeniach, a w niewidocznych miejscach konfirmaty.
Tak jak koledzy wyżej pisali
Minusem jest to ze nie można ich rozmontować, lecz tolerancja na błędy jest dość duża.
Myślę że kolega nie miał zbyt dużo doświadczenia z tymi połączeniami.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline Henry

« Odpowiedź #25 dnia: 14 Października 2015, 09:56:18 czas Polski »
Minusem jest to ze nie można ich rozmontować, lecz tolerancja na błędy jest dość duża.

Przecież są te nowe plastikowe "lamelki" dwuelementowe.
Lamello ma nowy typ rozłączny gdzie nie trzeba nic kleić i przykręcać - frezujesz, wiercisz małą dziurkę, wkładasz obie części, składasz, przekręcasz i trzyma jak głupie - jak dla mnie genialne, ale najpierw dobiła mnie cena frezarki a potem cena złączek za sztukę ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Października 2015, 12:40:37 czas Polski »
cena złączek za sztukę

I to jest to , że szybko zapomina się o tych lamelach itp. >:(