11 Maja 2026, 18:53:25 czas Polski

Autor Wątek: Drzwi Drewniane Prost Jak Wykonac  (Przeczytany 1942 razy)

Offline hyper13

Drzwi Drewniane Prost Jak Wykonac
« dnia: 29 Grudnia 2015, 22:24:22 czas Polski »
Witam.
Pisze tutaj ponieważ nie znalazłem odpowiedniego innego Miejsca. Nie chodzi mi o samą kwestie techniczna wykonania takich drzwi, lecz kwestie Jak pomalować drzwi gdy są założone już szyby, konstrukcja drzwi jest bez listwowa, wiec nie ma możliwości za listwowania szyby. Czy  można szyby sterczowac i montować w drzwiach ? Zabezpieczać papierem i montować ? czy Po montażu zabezpiecz szyby i wtedy Montowac ? Czy wpierw całe drzwi polakierować i składac z Kawałków ? Dziekuje Pozdrawiam Paweł

kozio

• Gość
Odp: Drzwi Drewniane Prost Jak Wykonac
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2015, 22:30:13 czas Polski »
Pokaż fotkę

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2015, 22:39:36 czas Polski »

oklejasz taśmą malarską a w środku papier.
bejce i rzadkie lakiery lubią wjechać trochę pod taśmę  , gęste nie . Można ostrym narzędziem naciąć lakier na styku taśmy by przyklejony do niej nie oderwał się od drewna.
Może ktoś ma inny patent ?

Offline hyper13

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudnia 2015, 06:33:42 czas Polski »
chodzi o cos takiego

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2015, 08:39:13 czas Polski »
Z doświadczenia doradzę barwić przed montażem.
Szczególnie jeśli szyba jest przeźroczysta lub lustro jest montowane.
Dlaczego? Po prostu nie będzie możliwości zabarwienia tych powierzchni które będą się stykać szybą lub lustrem.
Naklejanie wcześniej taśmy przed motażem  też się nie sprawdzi w tej sytuacji będzies widiał taśmę i nie usuniesz jej.
Pozatym bejcując krawędzie na styku szkła i drewna bejca będzie wpływała pomiędzy szkło i drewno i szału dostaniesz.
To samo jeśli będziesz lakierował drewna bez bejcowania. zalecam polakierować raz, wszystkie elementy przed montażem.

A jeśli czcesz już zabezpieczyć szyby przed końcowym lakierowaniem to dobrej jakości taśma malarska, trochę cierpliwości z oklejaniem przy krawędziach i lakieruj ale nie dawaj za dużo lakieru czy farby. Lepiej dać kilka warstw cienkich niż jedną grubą

Powodzenia
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2015, 08:50:12 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline hyper13

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2015, 09:02:02 czas Polski »
drzwi beda lakierowane białym lakierem (podkład+nawierzchnia), i tez mam takie do wykonanie bejcowane, a co sadzicie o zabezpieczeniu takich szyb w trakcie montaż a potem osunięciu zabezpieczania, wycięciu ??

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Grudnia 2015, 11:52:50 czas Polski »
Nic nie stoi na przeszkodzie aby tak zabezpieczyć.
Nawiązując do tego co napisałem wcześniej, to na początku zrobiłem taki błąd i oto jak wyszło z lustrami.
W odbiciu widać niepolakieowaną powierzchnię.
Podobnie może być widoczna folia zabezpieczająca po odcięciu. Nie będzie tego kłopotu z szybami matowymi.

Offline hyper13

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudnia 2015, 19:42:06 czas Polski »
szyby beda podwojnie klejona z folia w w srodku wyglada jak matowa ale jest "biała", poprostu sie zastanawiam czy folia sie nie zwałczy, a papier nie przetopi,  hmmm