04 Lipca 2026, 06:58:07 czas Polski

Autor Wątek: projekt szafy przesuwnej  (Przeczytany 3621 razy)

Offline marius7

projekt szafy przesuwnej
« dnia: 11 Maja 2016, 13:59:57 czas Polski »
Zbieram się do budowy szafy przesuwnej do naszego nowego gniazdka, projekt robiłem wcześniej w testowej wersji Inventora, ale niestety skończyła się i nie mogę tego teraz uruchomić. Dlatego wrzucam poglądowy schemat. Jak uda mi się odzyskać tamtem projekt to wrzucę screeny albo po prodtu narysuje jeszcze raz.
Drzwi pełne z naklejonym lustrem, najlepiej bez okuć i uchwytów. Chociaż troszkę obawiam się, jak drzwi z płyty 18mm wymiary 2400x900 z naklejonym lustrem będzie się zachowywała po kilku latach. Dlatego rozważam jakieś delikatne profile na bokach płyt drzwi które nie będą się zbytnio rzucały w oczy. Zabudowa od podłogi po sam sufit (podwieszany - płyty gk).

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
Odp: projekt szafy przesuwnej
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maja 2016, 14:28:24 czas Polski »
Fajnie to wygląda, a skąd bierzesz szyny, kółka itp.? Oraz dodatkowe akcesoria?

Ja mam zamiar robić 2 szafy, jedna 2.80m szerokości a druga 2.30m. Perwsza 3 drzwiowa druga 2 drzwiowa.
Będę śledził ten wątek aby zebrać pomysły na wykończenie środków.

Pozdrawiam
Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline marius7

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maja 2016, 09:29:54 czas Polski »
Prowadnice prawdopodobnie będą Amix albo Bimak. Zastanawiam się jeszcze czy robić szafę od samej podłogi, czy z cokołem. Moja lepsza połówka chce od samej podłogi, kolejną wątpliwość budzi podwieszany sufit, może też lepiej kawałek płyty do sufitu i prowadnice do płyty dopiero.
2.3m i 2 drzwiowa szafa to będą szerokie drzwi, ładnie to wygląda przy szerszych ale może być mało praktyczne - długa droga przesuwania.

Offline marius7

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwca 2016, 09:23:13 czas Polski »
Trochę czasu minęło od projektu do realizacji. Wczoraj odebrałem dociętą i oklejoną płytę, drzwi od razu zostawiłem do przyklejenia lustra. Oczywiście w projekcie zapomniałem o dwóch małych formatkach, ale było trochę odpadu więc miałem z czego dociąć tylko jeszcze okleinę muszę dokupić. Prowadnice wybrałem Laguna Simple system nawierzchniowy podwieszany. Korpus już prawie złożony dzisiaj ciąg dalszy i może uda się powiesić drzwi. Zdjęcia zrobię później. Teraz poprawiony projekt i rozkrój formatek (już po poprawkach).

Offline marius7

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Czerwca 2016, 07:28:24 czas Polski »
Szafa stoi, nie było łatwo ale udało się, tylko teraz wychodzi mały problem z krzywym sufitem, prowadnica górna może mieć małe opory przy suficie... Całość stoi bardzo stabilnie bez tylnej ściany, ale teraz trochę żałuje, że jednak jej nie robiłem (trochę krzywa ściana). Nie chcę teraz rozbierać szafy do podfrezowania pod płytę hdf, a bez tego ciężko będzie zamontować tylną ściankę. Drzwi z lustrem już odebrane czekają na założenie, na razie spalcowane, myć będziemy po założeniu;)

Offline Jan

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwca 2016, 18:58:02 czas Polski »
Wiatj
po otwarciu drzwi półkoszuflada chyba sięnie wysunie

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwca 2016, 19:44:41 czas Polski »
Chyba się otworzy ;). Według zdjęcia prawy panel wydaję się szerszy od lewego .

Offline marius7

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Czerwca 2016, 07:26:09 czas Polski »
Szafa nie jest dzielona na pół. Lewa część z jest węższa więc nawet nie trzeba otwierać drzwi do samego końca żeby wysunąć szuflady. Większy problem miałem z sufitem. Jak widać po bokach jest mały odstęp a na środku szafa prawie dostaje do sufitu. Skróciłem o 5 mm środkową ściankę i wizualnie jest już o wiele lepiej. Przy projekcie nie uwzględniłem ślizgaczy i mam teraz mało miejsca na wózki górne.

Offline marius7

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Czerwca 2016, 08:22:07 czas Polski »
Jak widać na foto szuflada otwiera się bez problemu. Drzwi zachodzą na ściany boczne, dzięki temu można będzie je otworzyć bez palcowania lustra i wg. mnie lepiej to wygląda niż wewnątrz. Przez to, że szafa jest wysoka był problem z założeniem drzwi. Zgodnie z instrukcją powinienem przykręcić wózki i odchylając drzwi założyć je na prowadnice. Zamiast tego ustawiłem drzwi na podpórkach z odpadów płyty i dopiero mogłem wiercić i przykręcić wózki z wnętrza szafy. Teraz jeszcze pozostało sprowadzić ściany boczne idealnie do pionu, zakotwiczyć szafę do ściany i wieszać drzwi zewnętrzne.

Offline marius7

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lipca 2016, 11:10:43 czas Polski »
Szafa gotowa, ale z braku czasu dopiero teraz uzupełniam. Było trochę zabawy z tymi drzwiami i kawałek sufitu ucierpiał przez zarysowanie rantem, ale już naprawione;)

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lipca 2016, 11:16:25 czas Polski »
Naprawdę ładna realizacja. Czy dobrze widzę na zdjęciach, że boki szuflady wnętrznościami płyty rażą? Nie myślałeś tego czymś zakleić?

Offline marius7

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lipca 2016, 12:51:01 czas Polski »
Już nie rażą;) masz racje, na zdjęciach widać jeszcze surową płytę, te boczki szuflad docinałem sam i dopiero później dokupiłem obrzeże, klejone na Pattex Universal Classic. Tylko jeszcze zdjęć nie robiłem, w trakcie tworzenia jest także uchylny wieszak na spodnie z trzonka szczotki;)

Offline marius7

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lipca 2016, 07:50:56 czas Polski »
Spodniowieszak prawie gotowy, kilka trzonków do szczotki, listewki i śruby zamkowe M6. Wbrew pozorom znalezienie prostego trzonka wcale nie jest takie łatwe. To jeszcze prototyp w fazie testów ale wg mnie sprawdza się całkiem dobrze, na jednym drążku spokojnie mieszczą się dwie pary spodni.

Offline maniek7

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lipca 2016, 08:01:43 czas Polski »
Patent ze spodniowieszakiem OK
Szafa bardzo fajna i najważniejsze że zrobiona samemu- zawsze będę wywyższał własnoręczną pracę i pomysł ponad metodę "zapłacę i zrobią" która zatacza coraz większe kręgi >:(