Witam ponownie wszystkich serdecznie!
Jestem nowym członkiem forum, napisałem na razie kilka słów o sobie, więc jeżeli ktoś ma taka ochotę zapraszam do, krótkiego zapoznania się z moja osoba w odpowiednim dziale

Na wstępie chciałbym przeprosić jeżeli, źle dobrałem dział tego wątku. Nie mogłem się zdecydować i w końcu padło na ten najbardziej neutralny dział.
Tak jak pisałem jestem amatorem drewna, który zafascynował się tym materiałem i chce stworzyć coś własnego. Na początku chciałbym stworzyć coś w rodzaju niedużego pudełka na jakieś duperele. Zacząłem projektowanie, dobór narzędzi oraz dobór materiału. I tutaj pojawiły się problemy z narzędziami. Przeglądnąłem multum stron, wątków i mam taki mętlik w głowie, że nie wiem już co myśleć. Wiem jedno. Nie chcę wydawać kupy pieniędzy na bardzo zaawansowany sprzęt bo nie jest on mi potrzebny. To ma być hobby, uprawiane raz na jakiś czas a nie sposób na zarabianie pięniążków

A teraz do rzeczy. Pudełko chciałbym wykonać z drewna sosnowego oraz ze sklejki. Drewno sosnowe o szerokości 10mm a sklejka o szerokości 4mm. Chciałbym wykonać, a przynajmniej spróbować wykonać połączenia na wpust.
Na dzisiejszy dzień, narzędzia jakimi dysponuję to:
-Wyrzynarka
-Wiertarka
-Wkrętarka
-Multiszlifierka Dremel 3000
-Zwykła duża piła do drewna (płatnica)
-Kątownik
-Miarka
-Suwmiarka
-Klej do drewna D4
Chciałbym wykonać mój projekt przede wszystkim, równo, czysto i estetycznie. Deski zamierzam kupić heblowane w leroyu więc strug chyba nie będzie jakoś bardzo potrzebny do tego projektu. Nie mniej jednak na przyszłość na pewno by się przydał. Zastanawiałem sie jak najdokładniej wykonać połączenia na wpust ręcznie, z użyciem tego co mam. Doszedłem do wniosku, że chyba nie da rady. Rozmyślałem o zakupie japońskiej piły grzbietowej i zestawu dłut narrexa. Co o tym sądzicie? Co na pewno przyda się aby precyzyjnie wykonać ten drobny projekt? Oczywiście budżet mam ograniczony

Pozdrawiam Marek