21 Czerwca 2026, 01:35:22 czas Polski

Autor Wątek: Problem z doborem narzędzi  (Przeczytany 3312 razy)

Offline BlackDeViil

Problem z doborem narzędzi
« dnia: 18 Listopada 2015, 19:56:37 czas Polski »
Witam ponownie wszystkich serdecznie!
Jestem nowym członkiem forum, napisałem na razie kilka słów o sobie, więc jeżeli ktoś ma taka ochotę zapraszam do, krótkiego zapoznania się z moja osoba w odpowiednim dziale :) Na wstępie chciałbym przeprosić jeżeli, źle dobrałem dział tego wątku. Nie mogłem się zdecydować i w końcu padło na ten najbardziej neutralny dział.
Tak jak pisałem jestem amatorem drewna, który zafascynował się tym materiałem i chce stworzyć coś własnego. Na początku chciałbym stworzyć coś w rodzaju niedużego pudełka na jakieś duperele. Zacząłem projektowanie, dobór narzędzi oraz dobór materiału. I tutaj pojawiły się problemy z narzędziami. Przeglądnąłem multum stron, wątków i mam taki mętlik w głowie, że nie wiem już co myśleć. Wiem jedno. Nie chcę wydawać kupy pieniędzy na bardzo zaawansowany sprzęt bo nie jest on mi potrzebny. To ma być hobby, uprawiane raz na jakiś czas a nie sposób na zarabianie pięniążków :) A teraz do rzeczy. Pudełko chciałbym wykonać z drewna sosnowego oraz ze sklejki. Drewno sosnowe o szerokości 10mm a sklejka o szerokości 4mm. Chciałbym wykonać, a przynajmniej spróbować wykonać połączenia na wpust.
Na dzisiejszy dzień, narzędzia jakimi dysponuję to:
-Wyrzynarka
-Wiertarka
-Wkrętarka
-Multiszlifierka Dremel 3000
-Zwykła duża piła do drewna (płatnica)
-Kątownik
-Miarka
-Suwmiarka
-Klej do drewna D4

Chciałbym wykonać mój projekt przede wszystkim, równo, czysto i estetycznie. Deski zamierzam kupić heblowane w leroyu więc strug chyba nie będzie jakoś bardzo potrzebny do tego projektu. Nie mniej jednak na przyszłość na pewno by się przydał. Zastanawiałem sie jak najdokładniej wykonać połączenia na wpust ręcznie, z użyciem tego co mam. Doszedłem do wniosku, że chyba nie da rady. Rozmyślałem o zakupie japońskiej piły grzbietowej i zestawu dłut narrexa. Co o tym sądzicie? Co na pewno przyda się aby precyzyjnie wykonać ten drobny projekt? Oczywiście budżet mam ograniczony :)
Pozdrawiam Marek :)

kozio

• Gość
Odp: Problem z doborem narzędzi
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2015, 20:05:41 czas Polski »
szerokości 10mm a sklejka o szerokości 4mm. Chciałbym wykonać, a przynajmniej spróbować wykonać połączenia na wpust.
Piszesz pewnie o grubości a nie szerokości jak domniemam...
Połączenia na wpust czyli takie?

Czy może chodzi Ci o proste palcowe?
Szkoda że nie posiadasz pilarki lub frezarki...
Jeśli nie posiadasz jeszcze doświadczenia to będzie ciężko o czyste cięcia ręcznymi narzędziami...
Masz może jakieś zdjęcie tego pudełka?

Offline Rizer

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2015, 20:18:21 czas Polski »
Zacinanie połączeń płatnicą to raczej zły pomysł. Do małego pudełka powinna wystarczyć mała grzbietnica np. ta z firmy LUX TOOLS (polecam). Nie kosztuje dużo, a robi robotę. Dłuta koniecznie. Jak się pobawisz to z dłuta za <20 zł zrobisz działające narzędzie. Jak masz więcej piniędzy to Stanley, a jak jeszcze więcej to narex.

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline BlackDeViil

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopada 2015, 20:41:22 czas Polski »
https://www.google.pl/search?q=po%C5%82%C4%85czenia+na+wpust+naro%C5%BCnikowe&biw=1301&bih=620&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIt9fb6tqayQIVwqVyCh1A8ggP#imgrc=evNhzgzRAX8XkM%3A Chodzi o coś takiego tylko bez jaskółczego ogona. Prostę cięcia pod kątem 90 stopni.. Aczkolwiek te, które pokazałeś wydaja się prostsze. I tak, chodzi o grubość, zamyśliłem sie przy pisaniu :) Zdjęcia nie mam ale to ma byc zwykły prostopadłościan z otwieranym wiekiem o wymiarach(mniej więcej) 20cm x 7cm x 15cm (długość x wysokość x głębokość )

Acha, wiem jeszcze, że musze zakupić jakieś zaciski..Czy takie zwykłe, marketowe średnio budżetowe wystarczą?

Offline Rizer

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopada 2015, 20:51:51 czas Polski »
Zwykłe zakręcane ściski topexa itp. marek podziałają, ale po paru miesiącach zaczną się rozlatywać. Jak chcesz coś bardziej długowiecznego to trza trochę zainwestować. Warto też mieć przynajmniej jeden ścisk zaciskany jedną ręką(np. Irwin). No i nie martw się, że będziesz miał ich za mało - ich nigdy dosyć. Zrozumiesz w swoim czasie ;)

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline BlackDeViil

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Listopada 2015, 21:34:36 czas Polski »
Wygooglowałem sobie te połączenia palcowe o których wspomniałeś i własnie dokładnie o takie połączenia mi chodzi...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Listopada 2015, 21:34:45 czas Polski »
Na fotce masz wczepy proste palcowe.
Jeśli chodzi o ściski to mam kilka marketowych z Juli i dają radę https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/narzedzia-reczne/narzedzia-mocujace/zaciski-srubowe/scisk-srubowy-153001/

Offline BlackDeViil

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Listopada 2015, 21:37:21 czas Polski »
Własnie o to mi się rozchodzi :) Tylko, że nie przewiduje takich ilości..Max 4 na jednej desce

Edit: Jak najprościej wykonać to ręcznie?
« Ostatnia zmiana: 18 Listopada 2015, 21:45:49 czas Polski wysłana przez BlackDeViil »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Listopada 2015, 21:53:18 czas Polski »
Im więcej ich jest tym ładniej wygląda połączenie.  Zakup jakąś książkę o stolarstwie. Np- pracę w drewnie lub - stolarstwo- wydawnictwo arkady.  Tam jest ładnie wszystko wyjaśnione. Przyda Ci się zawarta tam wiedza

wysłane przy użyciu tapatalk

kozio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Listopada 2015, 22:00:00 czas Polski »
Im więcej ich jest tym ładniej wygląda połączenie
''Im więcej Ciebie tym mniej...'' jak mawiała Kukulska.
Jak jest więcej to mniejsze prawdopodobieństwo że puści się gdzieś.
Przy deskach 10mm dobrze by było chociaż co 10mm ;)
albo zrób jaskółczy...