28 Kwietnia 2026, 17:13:51 czas Polski

Autor Wątek: struganie nierównoległych powierzchni na grubościówce  (Przeczytany 2411 razy)

Offline marekb

struganie nierównoległych powierzchni na grubościówce
« dnia: 11 Listopada 2016, 13:37:41 czas Polski »
Nigdy z grubościówką wcześniej nie miałem do czynienia i oto teraz się pojawiła i mam szybkie pytanie: deska o przekroju trójkątnym lub trapezowym - celowo ścięta do ramki właśnie tak. Czy jestem w stanie obie te płaskie powierzchnie przepuścić i mi wyrówna powierzchnię po pilarce ? Teoretycznie powinna, praktycznie proszę o info by się nie okazało, że coś schrzanię bo to drogie drewno, a i nie posiadam go za wiele :P ;)

arecki1338

• Gość
Odp: struganie nierównoległych powierzchni na grubościówce
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2016, 15:11:43 czas Polski »
Widzę dwa rozwiązania,  zaznaczam że nie przerabiam tego u siebie.  Albo dorobisz drugi kawałek  który zniweluje ci kat i jako całość przepuścić przez grubisciowke,  albo strugalem w rękę i wyprowadzenie powierzchni. Osobiście wybrałbym drugie rozwiązanie.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2016, 17:52:38 czas Polski »
Potwierdzam.
Lepiej  strugiem ręcznym.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopada 2016, 19:48:12 czas Polski »
Możesz, proszę:

Offline marekb

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopada 2016, 08:58:51 czas Polski »
dzięki Panowie, Krzysiek Z. myślałem o czymś podobnym lecz skos o 90st w stosunku do tego co na filmie. Strugów ręcznych ( nie śmiejcie się ) jeszcze nie posiadam no i tego będzie więcej więc ma być szybko. Poza tym dalej mam wrażenie, ze się jednak dociśnie płaszczyzną,

kilka zdjęć dla zobrazowania tematu:

https://drive.google.com/file/d/0B2Yh66F-VRfQRkI4QlVqbDlCU2s/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B2Yh66F-VRfQbldJbXZBM1hiTkk/view?usp=sharing

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Listopada 2016, 10:23:00 czas Polski »
na strugarce podkładasz od dołu odpowiedniej grubości listwę ,wzdłuż przy jednej krawędzi  i po trochu zbierasz tą dużą fazę.

Offline marekb

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Listopada 2016, 10:49:37 czas Polski »
na strugarce podkładasz od dołu odpowiedniej grubości listwę ,wzdłuż przy jednej krawędzi  i po trochu zbierasz tą dużą fazę.
a widzisz, na Tobie Tomek zawsze można polegać :) dzięki. chyba najprostsze rozwiązanie, a jak mówio, najprostsze to te najlepsze ;)

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Listopada 2016, 10:56:31 czas Polski »
Z tym najprostszym to bym się spieral. Wg mnie,  najprostsze że strugiem rocznym, ale skoro nie masz,. Pamiętaj,  że to wąskie i male elementy, cos się przechyli, o zaczynasz od nowa.

Offline marekb

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Listopada 2016, 10:57:31 czas Polski »
a ze mam sporo kantówek o przekroju  3x3cm pomyślałem, że też i fazowanie można by robić metodą : dorobić listwę z gniazdem 45st i osadzając kantóweczki w listwie. Szybsze to chyba i dokładniejsze niż frezarka górnowrzecionowa ;)

Offline marekb

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Listopada 2016, 11:09:03 czas Polski »
Z tym najprostszym to bym się spieral. Wg mnie,  najprostsze że strugiem rocznym, ale skoro nie masz,. Pamiętaj,  że to wąskie i male elementy, cos się przechyli, o zaczynasz od nowa.
myślałem o  takim narzędziu: pasek sklejki  z kantówką po jednym boku, do której będzie dosuwany bok  grubszy i cienką listewkę z drugiej strony, która będzie "wyrownywała równoległość" struganego elementu. Śladowa składowa sił działających wzdłuż osi wałka noży jeśli będzie większa od siły tarcia popórka - element strugany, będzie skierowana w kierunku deseczki oporującej więc wszystko powinno być ok... Sprawdzimy i się okaże ;)     

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Listopada 2016, 12:55:32 czas Polski »
Pamiętaj,  że to wąskie i male elementy,

Jak od  du.... podchodzi się do roboty to ciężko .
Stolarz  co myśli to najpierw oprawia na maszynach jak najdłuższe elementy drewna  a dopiero potem tnie na krótkie .
a jeśli ma krótkie to należy  zrobić dłuższą deskę spodnią  ( odpowiednio  sprofilowaną ) i na niej  położyć element ograniczając jego przesuwanie ( cienkie listewki  w około .lub wbite w deskę  dolną krótkie gwoździki  z uciętymi łbami i zaostrzone )
Przed  struganiem warto by pozrzynać odpady na pilarce to szybciej pójdzie struganie.