29 Kwietnia 2026, 11:31:17 czas Polski

Autor Wątek: Tarcza do cięcia wzdłużnego  (Przeczytany 9512 razy)

Offline grzechu83

Tarcza do cięcia wzdłużnego
« dnia: 08 Listopada 2016, 14:38:36 czas Polski »
Witam
Wszystko wskazuje na to, że w tym roku Mikołaj przyniesie mi tarczę do cięcia wzdłużnego, do mojej piły stołowej. Chciałbym spytać o radę, co wybrać w budżecie do ok 100zł. Moim faworytem jest CMT HM 250x30 24Z 290.250.24M (http://narzedziacmt.pl/sklep,538,6470,290.250.24M_pily_do_ciecia_wzdluznego_z_ogranicznikiem_posuwu_art_285290293), ale w oko wpadł mi też Bosch o podobnych parametrach (http://allegro.pl/bosch-tarcza-pilarska-pila-do-drewna-250x30mm-24z-i6440215959.html), przy czym Bosch jest nieco grubszy, a to chyba gorzej. Która z nich (a może jeszcze coś innego?) będzie najlepszym wyborem? Co myślicie o tarczach z zębami ATB? Nie znalazłem nigdzie jakichś konkretnych informacji na ten temat, czy porównania do "standardowych".

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Tarcza do cięcia wzdłużnego
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopada 2016, 15:12:07 czas Polski »
Do cięcia wzdłużnego lepsza jest tarcza o cieńszym rzazie, natomiast do rowkowania bardziej przydatna jest o rzazie szerszym.

Offline hycel

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopada 2016, 17:21:10 czas Polski »
Witam.
 I ja też tak myślałem,ze do cięcia wzdłużnego lepsza jest cieńsza i taką
 sobie rok temu zafundowałem ,,Metebo Precyzion Cut".
 Dzisiaj kupiłbym grubszą, jest zdecydowanie równiejsze cięcie .
 Cieńsza tarcza ma skłonności do ,,tańczenia ".
 Pozdrawiam.

Offline morosoph

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopada 2016, 17:44:18 czas Polski »
Od kilku tygodni mam Freuda LG1C, 22 zęby podobnego typu, gr. zęba 3,2. Jako, że sklep Freuda mam 5 min od domu to mogłem też sobie pogadać i namówili mnie. Tnie naprawdę super tyle, że śmieci niemiłosiernie. Nie mam odciągu nad tarczą, ale wątpie żeby pomógł. Okulary i sklejone wary coby się nie nałykać. Przed chwilą z ciekawością sprawdzałem i zero napisów - wszystko starte/ciąłem niewiele/i cienkie, ale dobrze wyczuwalne pierścienie z żywicy, a miała być strasznie nieprzywieralna - tym się szczyciła chyba właścicielka sklepu. Co prawda tnie ładnie i cicho, podobno nie rdzewieje, ale cenowo 30 dychy droższa od bosha.

Offline RobRob

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopada 2016, 18:16:20 czas Polski »
podobno Bosch wykupił freuda

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopada 2016, 18:35:13 czas Polski »
Moroshops a może jakieś bicie czy co? Dziwne że wszystko się starło.😓
Ja polecam jak zawsze produkty Globusa  :) ze wszystkich tarcz i pierdół od nich jestem zadowolony ;)

Offline morosoph

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopada 2016, 20:36:20 czas Polski »
Na postoju niby się nie kiwi, przy obrotach jeszcze nie sprawdzałem ::), ale wolałbym, żeby to był po prostu fatalny nadruk :)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopada 2016, 21:11:32 czas Polski »
Stałem niedawno przed takim samym wyborem i kupiłem Globusa PS010-0250-0006. W Globusie powiedzieli mi, że jeśli chcę do drewna suchego to polecają z zębem naprzemiennym i taką kupiłem.
Jakość jest genialna. Czasami nie chce mi się zmieniać żeby przeciąć w poprzek deskę i jakoś jest lepsza niż w tarczy makity do mlt100.
Minusem jest to, że ma inną grugbość niż tarcza do cięcia poprzecznego , chociaż przy dokładnośći makity te kilka dziesiątych milimetra nie robi żadnej różnicy.

Offline jasiop

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Listopada 2016, 21:50:10 czas Polski »
krzysiek_z
Czy Globus ma jakąś piłę z zębami tak jak na rys z lewej ?

PS
wiem, że to raczej chyba piły poprzeczne, może jakieś takie CMT czy Freud ?
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2016, 21:56:59 czas Polski wysłana przez jasiop »
Jasio P - Rzeszów

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Listopada 2016, 22:17:34 czas Polski »
Nie kojarzę. Tylko równe i naprzemiennie skośne widziałem. A jaka jest ich zaleta ?

Offline Morświn

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopada 2016, 22:49:16 czas Polski »
to sprawdź czujnikiem zegarowym a nie palcem  ;D

Offline jasiop

« Odpowiedź #11 dnia: 08 Listopada 2016, 23:00:46 czas Polski »
A jaka jest ich zaleta ?
Piły z takim uzębieniem zalecane są do robienia wpustów i przy różnorakich połączeniach - teoretycznie lepsze są do tego rodzaju prac.
Jasio P - Rzeszów

Offline grzechu83

« Odpowiedź #12 dnia: 09 Listopada 2016, 12:20:04 czas Polski »
Piły Freud wyglądają ciekawie i najmniej z podanych przekraczają mój budżet. A czy ktoś się orientuje, czym różni się LG1C od LU1C? Z tego co znalazłem, to ta druga jest ponoć powleczona teflonem. Czy to potwierdzona informacja? Czy są inne różnice?

Offline morosoph

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Listopada 2016, 13:36:56 czas Polski »
Zaś chyba jam to pisał. Powołuję się tylko na rozmowę ze sprzedawczynią /ale obserwując ją wcześniej  po sposobie odnoszenia się do pracownika - sprzedawcy mam wrażenie, że to właścicielka/. Miałem też wrażenie, że znając moje możliwości budżetowe chciała żebym  w ogóle jakąś kupił, więc zachwalała tę najtańszą, że niby faktycznie po co przepłacać, że sprzedaje ich najwięcej, że owszem są droższe, ale to różnice widoczne dla  zawodowych stolarzy i że jak ktoś ten teflon z droższych tarcz przegrzeje to piła robi się głośna i tym bardziej skłonna do przywierania pyłów żywicznych i innych i takie tam, a że ja faktycznie "nie znam się, nie orientuję się i w ogóle zarobiony jestem" to nie przepłacałem i kupiłem najtańszą. Sami wiecie jak to jest ze sprzedawcami - jakby im faktycznie ślepo wierzyć... Po prostu nie znając dogłębnie tematu zawierzyłem samej marce Freud, ale nie sprzedawczyni /tym bardziej, że jak mantra wraca do mnie refren "nie wierz nigdy kobiecie" i często wierzę refrenom/ :)
Ale,ale - masz stronkę to masz telefon - po prostu zadzwoń

Offline grzechu83

« Odpowiedź #14 dnia: 09 Listopada 2016, 13:44:53 czas Polski »
Tak też zrobiłem - napisałem emila i dostałem błyskawiczną odpowiedź:
"parametry są identyczne i piła z tym samym przeznaczeniem tzn. cięcie wzdłuż słoja
Różnica  przedewszystkim to cena,wyciszenie piły i przy tańszej jest spiek krótszy o jedno ostrzenie"