04 Maja 2026, 09:08:02 czas Polski

Autor Wątek: dłuta - czy warto kupić  (Przeczytany 8569 razy)

Offline Mag84

dłuta - czy warto kupić
« dnia: 04 Listopada 2015, 13:32:15 czas Polski »
Witam :) Pytanie do osób, które z dłutami mają już do czynienia i coś są w stanie napisać ! Otóż w gazetce lidla pojawiła się oferta na dłuta - za 12 dłut cena 999 pln. Pytanie więc co to jest warte i czy w ogóle coś jest warte ? Czy za takie pieniądze kupić sobie takie coś czy też może lepiej za 100 zł kupić 4 narex'y ?
Link do gazetki - strona 26 ;)

Offline sajo

Odp: dłuta - czy warto kupić
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Listopada 2015, 13:42:32 czas Polski »
nie dałeś linka do gazetki. I chyba cenę pomyliłeś- 999? czy 99?

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Listopada 2015, 13:51:51 czas Polski »
http://www.lidl.pl/pl/nasze-gazetki.htm - w ostatniej "pomysły na prezent" - dłuta snycerskie za 99zł.

Offline sajo

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Listopada 2015, 13:56:51 czas Polski »
99zł za 12 dłut snycerskich?  jak tyle kosztuje jedno Pfeila, czy Kirschena.

Jeśli masz dylemat odnośnie firmy (producenta) kup najlepsze na jakie Cię stać

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Listopada 2015, 14:34:01 czas Polski »
może poszukaj na forum Did opowieść kolegi Szczepana o dłutach snycerskich. Ciekawe rzeczy tam mówi co kupić na początek do dłubania w drewnie. To Ci może podpowie co i jak. Ja dłut z Lidla nie mam ale mam tanie dłuta np firmy Jobi do wszystkiego - stal taka że czasami potrafi się wygiąć  ;), mam też dłuta z castoramy - te troszeczkę lepsze ale na początek wystarczają uczę się nimi pracować bo po prostu na nrex mnie obecnie nie stać. Posiadam również dłuta z Jula właśnie snycerskie za 50zł kpl. i powiem że zupełne dziadostwo choć używam tylko jednego obecnie z kpl. bo są nie zahartowane i drudno się ostrzą - jednym sowem lipa totalna -te akurat dostałem. Jeśli chcesz kupić dłuta snycerskie tylko po to aby zrobić jakąś jedna rzecz i tyle to kupiłbym te tanie ale jeśli chcesz na poważnie się bawić to obejrzyj film Szczepana o dłutach snycerskich. pzdr

Offline Mag84

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopada 2015, 14:54:05 czas Polski »
dzieki :) Bardziej do zabawy miałyby służyć, choć chyba wolę kupić 3-4 i mieć coś lepszego ! Też kiedyś kupiłem w Obi za 20 zł 4 dłuta i teraz leżą i patrzą sobie na mnie - krzyczą - WEŹ MNIE WEŹ MNIE .... ale ja tylko na nie zerkam.
Obecnie bawię się Dexter'ami i póki co jak dla mnie jest ok. Na narexy przyjdzie jeszcze czas, ale jak się chce coś zrobić to po co się zabijać z nerwów ! Lepiej mieć 3 dobre niż 12 do ....
Pozdro

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopada 2015, 18:13:42 czas Polski »
Coś mi te broszury lidlowskie nie działają.
Nie mniej - temat zestawu 12 dłut za niską cenę był już poruszany na forum.
Na allebro można takie zestawy kupić nawet za 60zł.
Do otwierania puszek jak najbardziej.
:)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopada 2015, 21:35:28 czas Polski »
http://www.lidl.pl/pl/oferta.htm?id=887

A mój Brat powiada że u niego we firmie mają jakieś dłuto typu żłobak i służy tylko do wyciągania gwoździków stolarskich  ;D

Offline wronks

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Listopada 2015, 09:18:27 czas Polski »
Mam te dłuta.
Wszystkie są bardzo zgrubnie wykończone, z naciskiem na bardzo. Nie nadają się do użytku po wyjęciu z pudełka, nie trzymają kątów, bardzo tępe. O ile te proste można w miarę szybko doprowadzić do kultury, to z tymi okrągłymi jest już większy problem, zwłaszcza, że nie wystarczy im tylko ostrzenie, trzeba zacząć od wyprowadzania równych krawędzi tnących, takie są krzywe.
Nie robiłem nimi nic ciężkiego, wymagającego większej siły więc o sztywności/gięciu się nie wypowiem.
Nie polecam nawet za tę cenę.

Offline Mag84

« Odpowiedź #9 dnia: 05 Listopada 2015, 10:13:40 czas Polski »
Nie polecam nawet za tę cenę.

dzięki wronks :) I wszystko już jest jasne !

Klo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Listopada 2015, 21:04:06 czas Polski »