15 Czerwca 2026, 20:57:56 czas Polski

Autor Wątek: Cyrkiel do frezarki Dremel  (Przeczytany 2960 razy)

Offline jurd

Cyrkiel do frezarki Dremel
« dnia: 09 Grudnia 2015, 16:06:07 czas Polski »
Cześć.

Tym razem chciałem się pochwalić prostym cyrklem do wycinania otworów lub kółek za pomocą mini frezarki Dremel 300.
Normalną frezarkę górnowrzecionową mam przeważnie zamontowaną w stole i nie chce mi się jej wymontowywać do każdego drobnego frezowania. Pomyślałem sobie, że do takich małych rzeczy wykorzystam leżącego w szufladzie Dremela. Problem z Dremelem jest taki, że oprzyrządowanie do niego jest drogie a samo mocowanie urządzenia trochę wątłe i upierdliwe. Dlatego też gdy robiłem swoją skrzynię w chwilach przerwy wymyśliłem takie coś:

Offline Henry

Odp: Cyrkiel do frezarki Dremel
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2015, 17:43:03 czas Polski »
Głębokość ustawiasz śrubami? Podoba mi się :)

Offline jurd

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2015, 18:21:37 czas Polski »
Niestety na razie praca wygląda tak, że:
  • ustawiam tymi nakrętkami z pleksi głębokość,
  • dociskam nakrętkami motylkowymi,
  • wiercę otwór na frez (obwód koła),
  • wsadzam frez i przybijam małym gwoździkiem poprzez odpowiednią dziurkę (środek koła).

Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłem ;). Minus jest taki, że mogę robić kółka tylko co ~5mm. Druga wersja urządzenia ma już "płynne" ustawianie promienia ale jest trochę bardziej złożona i dalej nad nią pracuję. Łatwiej by było gdybym miał ten mechanizm opuszczania na sprężynach i blokował wysokość pokrętłem po wjechaniu frezem w materiał. Nie mam jednak pomysłu gdzie zdobyć takie sprężyny.

Offline Henry

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2015, 18:39:27 czas Polski »
No tak - od razu frezujesz na pełną głębokość. Trochę niedobrze bo mocno obciąża frez na bok.
Po co sprężyny - to przecież lekkie. Byle tylko jakieś sztywne prowadnice mieć.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2015, 22:02:52 czas Polski »
A nie jest kłopotliwe ustawieni prostopadle do materiału? mogą być kłopoty.
Pozdrawiam

Offline jurd

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2015, 22:23:44 czas Polski »
Nie frezuję na pełnej głębokości.
  • Tak jak na zdjęciach. Najpierw sobie wiercę otwór na wylot (trochę większy niż frez).
  • Frez ustawiam na np. 3mm, blokuję wysokość, wkładam do otworu.
  • Z drugiej strony, poruszając "stopą", szukam czy któryś z otworów w SAMie spasuje do środka frezowanego koła. Jeśli nie to wiercę taki otwór i wbijam gwóźdź.
  • Frezuję te 3mm, odkurzam i znowu w miejscu gdzie wkładałem frez opuszczam frez o kolejne 3-5mm poprzez odpuszczenie dolnych "podkładek" i dokręcenie motylków.
  • No i kolejny przebieg.

A nie jest kłopotliwe ustawieni prostopadle do materiału? mogą być kłopoty.
Jest kłopotliwe.

Po co sprężyny - to przecież lekkie. Byle tylko jakieś sztywne prowadnice mieć.
Żeby trzymać napięcie od dołu i móc sobie ustawić głębokość tak jak we frezarce górnowrzecionowej.

Offline jurd

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudnia 2015, 22:39:38 czas Polski »
Wycinałem obręcz na wiadro z LM. Obręcz jest z dwóch kawałków sklejki bo akurat takie mam ;).
Po wyfrezowaniu zewnętrznego okręgu powtórzyłem całą operację zmniejszając promień frezowania. Sklejki były przykręcone do blatu w kilku miejscach.

Plusy:
  • dużo bezpieczniej niż dużą maszyną
  • ciszej
  • lżej - łatwiej utrzymać
Minusy:
  • kłopotliwe ustawianie
  • krótkie frezy
  • dużo wiórów - trzeba co chwilę wyłączać by odkurzyć

Offline jurd

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Grudnia 2015, 22:48:09 czas Polski »
Skończyłem dzisiaj również budowę cyrkla z płynnym ustawianiem odległości. Niestety poległem. Już miałem nim frezować, gdy przy wbijaniu kolca pękła pleksi :(.
A że były to resztki materiału, to muszę się zadowolić wersją nr 1.

Offline jurd

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudnia 2015, 11:09:47 czas Polski »
Na koniec trochę spamu  :-[. Zapraszam do dokładniejszego opisu na swoją stronę - http://desqa.com/cyrkiel-do-dremela-dremel-circle-cutting-jig/. Tam też można pobrać pliki w Sketchupie lub jeśli ktoś nie chce to w 3D Warehouse pod hasłem Cyrkiel do Dremela – Dremel circle cutting jig.

pozdrawiam
jurand