20 Czerwca 2026, 14:26:24 czas Polski

Autor Wątek: Patyczane krzesło  (Przeczytany 3746 razy)

Offline Rizer

Odp: Patyczane krzesło
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Stycznia 2016, 21:09:56 czas Polski »
Chwilkę. Elementy z czopami są suche, aby się nie zeschły - nie pokurczyły. Elementy z gniazdami są mokre, aby gdy się zeschną, skurczyły się i zacisnęły na czopach. Według mnie to ma sens, ale jeśli się mylę, to proszę o poprawienie mnie :) A tym czasem krzesło skończyłem. Pracowało mi się z nim bardzo przyjemnie. Siedzenie wykonałem z plecionki z pasków wyciętych ze starych jeansów - tak wiem, trochę dziadosko itd. Ale będę zaplatał to krzesło jeszcze parę razy aby w końcu zrobić to perfekcyjnie. Kiedy uda mi się tak zrobić to pokuszę się o odpowiedniejszy materiał. Niestety w paru miejscach pojawiły się pęknięcia, ze względu na to, że użyłem wierzby która jest krucha. Ogólnie siedzi się wygodnie. Krzesło jest leciutkie i spokojnie wytrzymuje ciężar człowieka. To było tylko wprowadzenie, gdyż zamierzam doprowadzić sztukę robienia takich krzeseł do perfekcji ( ciekawe ile krzeseł później...  ;) :D). Potem będę upraszczał proces, aby móc zrobić to za pomocą minimalnej ilości narzędzi. Taki mam plan  :D Parę rzeczy mnie zaskoczyło: wszystko robiłem z ręki, na oko, bez odmierzania kątów itp. i wyszło równo, solidnie i wszystkie połączenia weszły na ciasno, a były strugane nożem i ośnikiem również na oko. Proces tworzenia jest naprawdę szybki. Nie ma dokładnego odmierzania gniazd, dłutowania ich itp. za to naznacza się miejsce na otwór, wierci, a z drugiej strony struga się kołek nożem.
Krzesło trochę odbiegło od projektu. Miało być bardziej ,,jak z głębi lasu".
Zachęcam Was do zrobienia sobie takiego, albo chociaż małego stołka ponieważ to bardzo przyjemna i satysfakcjonująca praca. A teraz fotki:
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Stycznia 2016, 21:15:17 czas Polski »
Dlaczego nie obracasz zdjęć, to jest denerwujące.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Stycznia 2016, 22:01:15 czas Polski »
Zastosował bym do tych połączeń niewidocznych klinów wchodzących w czop podczas wbijania ich w gniazdo.
Zyczę powodzenia.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Stycznia 2016, 22:04:49 czas Polski »
amigorg - Trafna uwaga.
tomekz - Czyli klina osadzić na czopie od czoła,i wbije się w niego przy wchodzeniu w gniazdo? Jeśli tak, to ciekawe rozwiązanie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Stycznia 2016, 22:08:29 czas Polski »
Tak  Szczepan :)

Offline Rizer

« Odpowiedź #20 dnia: 15 Stycznia 2016, 23:09:24 czas Polski »
Tak są osadzane tłuczki do mięsa (niektóre)  :) Ale raczej nie potrzeba. Wszystko trzyma się sztywno i mocno.
                                                                Abraham Maslow

Offline krit 6

« Odpowiedź #21 dnia: 18 Stycznia 2016, 21:33:47 czas Polski »
Kilka dni nie miałem dużo czasu, a tu się tyle nawyrabiało. Jeszcze chwila, i byłbym przeoczył. Ale w końcu przeczytałem, obejrzałem, no, bardzo fajne. Tylko na zdjęciach nie zauważyłem takiego przyrządu, jak kobylica. Planujesz robić więcej takich mebelków, to koniecznie sobie ją zbuduj, a praca z ośnikiem na pewno sprawi Ci wiele przyjemności.  Myślę, że to powinna być Twoja następna realizacja. A później będą następne meble.
http://www.dluta.pl/product/kobylica.html

Offline Rizer

« Odpowiedź #22 dnia: 18 Stycznia 2016, 23:02:49 czas Polski »
Właśnie mam zamiar zrobić :) Dzięki.
                                                                Abraham Maslow