21 Czerwca 2026, 04:27:38 czas Polski

Autor Wątek: stolik do frezarki nie takie proste  (Przeczytany 3400 razy)

Offline marek20

stolik do frezarki nie takie proste
« dnia: 28 Listopada 2015, 22:23:50 czas Polski »
Witam mam pytanie czy stolik do frezarki z kantówek 50x50mm będzie dobry ale to jest łatwo rozwiązać chodzi o to iż frezarka ma być jeżdżąca  w górę i dół i jak to rozwiązać czy zrobić jakąś konstrukcję z kantówek i na to przyczepić prowadnice cnc a do frezarki wykonać zaczepy na łożyska a może wystarczą zwykłe prowadnice szufladowe dodam, że frezarka ma być regulowana elektrycznie.
z góry dziękuje za odpowiedź :)
Pozdrawiam marek20

Offline arkadiuszokon

Odp: stolik do frezarki nie takie proste
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudnia 2015, 10:00:54 czas Polski »
a jaki silnik chcesz zastosować do regulacji? krokowy czy jakiś wolnoobrotowy? ja bym mimo wszystko poszedł w podnośnik trapezowy lub własną konstrukcję tego tupu i kręcił tym podnosząc i opuszczając frezarkę. Napisz coś więcej - jaką masz frezarkę  jaką wkładke chcesz dać - jak mocować frezarke do stołu.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudnia 2015, 22:40:17 czas Polski »
Zobacz moje rozwiązanie w galerii - jak chcesz elektrycznie to zamiast śruby z góry śruba z dołu do napędu np. przez koło zębate itp. Może coś zgapisz dla siebie. Całość sztywna i stabilna.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudnia 2015, 23:04:46 czas Polski »
Tylko po co te elektryczne sterowanie.

Przy zwykłej frezarce zwykła śruba jest wystarczająca.

Chcesz elektro
To leć CNC od razu :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudnia 2015, 23:10:29 czas Polski »
Też uważam, że to przerost formy nad treścią ale to Marka projekt. Widocznie są jakieś powody takiego rozwiązania.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudnia 2015, 23:12:42 czas Polski »
Marek chce jak najlepiej :)
To jest powód główny.  Ale wg mnie to ten czas lepiej przeznaczyć na coś innego.

Offline marek20

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudnia 2015, 12:06:32 czas Polski »
o ho dawno tu nie zaglądałem wrzeciono to ma być tania frezarka z castoramy czyli nuutol a może z elektrycznym podnoszeniem wrzeciona to zbyt dużo ale jak dla mnie będzie okej
CNC ?? to nie głupie
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2015, 12:08:52 czas Polski wysłana przez marek20 »

Offline marek20

« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudnia 2015, 12:21:18 czas Polski »
mily a gdzie znaleźć twoją galerię

Offline Przemcio

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Grudnia 2015, 14:08:58 czas Polski »
Tylko po co ci to elektryczne podnoszenie ?? Łatwiej będzie ci osiągnąć zadana głębokość ręcznie na śrubie. Czasem skorzystać możesz dodatkowej mikroregulacji. Przy nutoolu bardziej potrzebne będzie wyczucie luzów i ustawianie na oko niż elektryczne podnoszenie :)

CNC wiem ze nie głupie :) to jest właśnie mój nowy projekt który za miesiąc jak dobrze pójdzie bede zaczynać  :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Grudnia 2015, 14:58:20 czas Polski »
Jeśli chcesz obejrzeć elektryczne podnośniki, to wpisz w wyszukiwarkę hasło: " Motorized-Router-Lift" lub "homemade router lift". Znajdziesz rozwiązania napędu elektrycznego np. przy pomocy małej wkrętarki.

https://www.google.pl/search?q=Motorized-Router-Lift&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi2jpGeiejJAhVL0hoKHTtLACkQsAQIGw&biw=1093&bih=542&dpr=1.25

Moim zdaniem dla amatora wystarczy ręczny podnośnik śrubowy. ale "pobawić "się w wykonanie elektrycznego też można.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudnia 2015, 15:00:32 czas Polski wysłana przez amigorg »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Grudnia 2015, 21:37:28 czas Polski »
Marku moja galeria jest tam gdzie galerie innych forumowiczów czyli na samej górze w zakładce... "Galeria" .
http://forum.domidrewno.pl/index.php?action=media;sa=album;in=50

Offline marek20

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Grudnia 2015, 18:17:43 czas Polski »
aaale u ciebie to jest festool   :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Grudnia 2015, 21:59:47 czas Polski »
Ale rozwiązanie zgapiłem z Woodpeckers'a. To był patent do frezarki Hitachi. Już tego nie produkują w tej wersji (teraz to znacznie "ubajerzyli"). Generalnie jak wymontujesz pręt ogranicznika głębokości to da się coś takiego zmajstrować do większości modeli. Działa precyzyjnie. Zawsze dodatkowo na tzw. wszelki wypadek blokuję pokrętłem na maszynie od spodu ale kilka razy zapomniałem i nic się nie stało (frezarka nie zmieniła wysokości).