28 Kwietnia 2026, 19:12:17 czas Polski

Autor Wątek: Kąty proste bez strugarko grubościówki-stara szkoła  (Przeczytany 4991 razy)

Offline herhor

Odp: Kąty proste bez strugarko grubościówki-stara szkoła
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Stycznia 2016, 21:06:48 czas Polski »
Zamówiłem sobie na próbę jednego japończyka, pożyjemy zobaczymy. W pracy mam 8 godzin dziennie żeby go ogarnąć. :D

Klo

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Stycznia 2016, 21:12:37 czas Polski »
zanim się dostąpi zaszczytu używania japońskich.
No to pojechałeś, aż ciary po plecach. ;)
O jakim zaszczycie piszesz? Że japońskie, to kosmiczne? Boskie? :) Narzędzie, jak narzędzie. Każdego trzeba się nauczyć i tyle.
Poza tym, jaki można mieć problem z "drewniakiem" (obojętnie z którego miejsca na ziemi)? Płaska stopa, ostry nóż i tyle. To nie żelazny z kilkunastoma elementami i kilkoma ustawieniami.

A wracając do pierwszego wpisu...
Nie pozbywałbym się na stałe grubościówki. Chyba, że faktycznie ręczna obróbka będzie Twoim hobby. Ale z doświadczenia wiem, że przyjdzie czas, że jest potrzeba zrobienia czegoś szybciej / więcej. Wtedy zapłaczesz za maszyną. ;)

Offline herhor

« Odpowiedź #17 dnia: 12 Stycznia 2016, 21:15:29 czas Polski »
Niby masz i rację, tylko ostatnio na szybciej, więcej mam mocną alergię. Jeszcze się nad tym zastanawiam.:)

Klo

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Stycznia 2016, 21:23:22 czas Polski »
Jeść nie woła. :)
A jak sąsiad będzie mieć potrzebę przestrugać kilka listewek, to nawet na siebie zarobi . :)

Ostatnio rozmawiałem ze stolarzem w miejscowości liczącej 5000 mieszkańców (niby miasto, bo prawa miejskie ma :D ).
Pytam go, jak mu się interes kręci, kiedy wokół tanizna płytowa?
On na to, że nie narzeka. Jeden przyjdzie przyciąć deskę, drugi coś przestrugać... Tu 5zł, tam 10zł...

Offline herhor

« Odpowiedź #19 dnia: 12 Stycznia 2016, 21:28:06 czas Polski »
heh, nie myślałem o zarobkowaniu na stolarstwie, za mało mam jeszcze umiejętności, a sąsiad kupić musi, bo on ule robi i do tej pory nie miał strugarki, tylko frezarką pierwszą płaszczyznę robił. Nie kupi ode mnie, to kupi ze sklepu. :) Ale chyba faktycznie, heblem na razie w pracy się pobawię, a póki się nie nauczę, będę sobie strugał co mi potrzeba na maszynie. :)

Offline velsyster

« Odpowiedź #20 dnia: 13 Stycznia 2016, 00:10:13 czas Polski »
zanim się dostąpi zaszczytu używania japońskich.
No to pojechałeś, aż ciary po plecach. ;)
Hola hola, zmanipulowałeś mój wpis. Na początku zdania było przeczenie, że NIE uważam.

Poza tym, jaki można mieć problem z "drewniakiem" (obojętnie z którego miejsca na ziemi)? Płaska stopa, ostry nóż i tyle. To nie żelazny z kilkunastoma elementami i kilkoma ustawieniami.

Polecam obejrzec:
niby niedużo a różnica jest.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Stycznia 2016, 06:04:45 czas Polski »
Hola hola, zmanipulowałeś mój wpis. Na początku zdania było przeczenie, że NIE uważam.
Faktycznie. :)
Przepraszam.
PS
Chyba zajmę się polityką. ;)

Offline herhor

« Odpowiedź #22 dnia: 13 Stycznia 2016, 09:06:27 czas Polski »
Muszę przyznać, że podobnie zinterpretowałem ten post, ale czytałem dość pobieżnie. Jednak z tego co już zdążyłem dowiedzieć się o japońskich strugach, to praca na nich jest inna niż w europejskim stylu, więc nie widzę sensu łapania nawyków europejskich, skoro moim celem są japońskie strugi, to wolę wejść w nie od początku, tym bardziej, że jest to pewną sztuką, na której opanowanie trzeba czasu. Jak mówiło hasło wiszące w naszej sali od rysunku, w technikum:
"Wprawa czyni mistrza". :)

Offline Henry

« Odpowiedź #23 dnia: 13 Stycznia 2016, 09:30:17 czas Polski »
Polecam obejrzec:
niby niedużo a różnica jest.

Podpowiedz gdzie jest różnica, bo nie załapałem.

herhor: jeśli to Twój cel i chcesz zostać przy ręcznej robocie, to dobrze zrobiłeś.

Offline velsyster

« Odpowiedź #24 dnia: 13 Stycznia 2016, 09:32:23 czas Polski »
To zapomniałeś nam wspomnieć jaki masz cel ;)

-- Tapatalk

Offline herhor

« Odpowiedź #25 dnia: 13 Stycznia 2016, 11:31:32 czas Polski »
To też fakt. Biję się w pierś. :D ;)