09 Maja 2026, 23:28:06 czas Polski

Autor Wątek: Cięcie zbyt grubych elementów  (Przeczytany 1783 razy)

Offline Marek123

Cięcie zbyt grubych elementów
« dnia: 17 Stycznia 2016, 09:13:41 czas Polski »
Witam

Mam następujący problem - mam sporą ilosć zdobycznej topoli i chcę z tego pociąć 1,4 m sztachety na płot. Zapewne zaraz się odezwą głosy że się  nie nadaje, ale moje doswiadczenia z topolą są dobre i ogólnie lubię to drewno. Problem w czym innym - jest to pocięte na brusy 10 cm grubosci, a piła stołowa ma wysięg bodajże cos koło 8.
Ma może ktos jakis  patent jak to z sensem zrobić żeby nie wychodziły jakies uskoki jakby to ciąć z dwóch stron?
Będzie potem szło na grubosciówkę, ale kiedys cos takiego próbowałem robić na oko i niespecjalnie to wychodziło.
Czy też może dać sobie z tym spokój i szukać kogos kto to potnie i tyle?
Płot ma być "budżetowy" to bym w sumie wolał zrobić to sam, ale też nie ma co brnąć w bagno za bardzo.

Pozdrowienia

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Cięcie zbyt grubych elementów
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia 2016, 09:44:11 czas Polski »
Rozpiłuj wstępnie u kogoś a resztę sam.
inna opcja to cięcie na dwa razy, ale piła musi być idealnie prostopakła do stołu i nie będzie uskoków. A jeśli nawet to grybościóówka to wyrówna

Offline Gerdo

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2016, 12:21:28 czas Polski »
Ja taką belkę dałbym na strugarko-grubosciowke aby były kąty proste, a potem na pilarke z przykładnicą. Tarcza ma wysięgu 8cm, więc możesz rozcinać elementy do 16cm grubości. Gribsze elementy, to już na taśmowej.
Cięcie na dwa razy, to najlepszy i najprostrzy sposób o ile pracujesz z przykładnicą, a nie tniesz tego z ręki.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2016, 12:29:21 czas Polski »
Na dwa razy z tym by zagłębiać się 5,5 cm a nie 8cm.