20 Czerwca 2026, 22:41:50 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka cylindryczna do łuków i otworów  (Przeczytany 1529 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Szlifierka cylindryczna do łuków i otworów
« dnia: 23 Września 2013, 23:48:39 czas Polski »
Witam
Dzisiaj przedstawiam moją kolejną maszynkę z drewna, "Szlifierkę cylindryczną do łuków i otworów".
Mam w planie kilka prac, przy których będzie mi przydatna zarówno świeżo zrobiona piła taśmowa 14" jak i powstająca aktualnie szlifierka.
Jarku zgodnie z twoim życzeniem będzie to mój projekt a nie zagraniczny.
Założenia są następujące:
- silnik 450 W , 230 V 2800 obr/min i przekładnia pasowa na pasek klinowy d1/d2 = 60/120 mm, co da prędkość walca 1400 obr/min. Silnik jest od przecinarki glazury. Silnik stosuję jako moduł łatwo wymienny wspólnie z zasilaniem w innych maszynach. Służy mi z powodzeniem do napędu tokarki oraz szlifierki bębnowej ( pokazuję to na zdjęciach),
- szlifierka będzie wyposażona w zestaw kilku bębnów wymiennych  o różnych średnicach ( fi 140 mm x 120mm, fi 120 mm x 120 mm, fi 100 mm x 120 mm i może innych w zależności od potrzeby). Bębny o średnicach 100 mm do 140 mm wykonane będą ze sklejonych ze sobą krążków ze sklejki 18 mm osadzonych na wale stalowym fi 20 mm i zabezpieczonych nakrętką. Bębny pokryte zostaną rzepem samoprzylepnym, na którym spiralnie nawinięte zostanie płótno ścierne. Sposób ten świetnie spisuje mi się przy mojej szlifierce bębnowej do powierzchni płaskich. Walce o mniejszych średnicach wykonam wg sposobu opisanego na forum przez Jakuba,
- zakładam, że szlifierka będzie mogła pracować w pozycji pionowej ( oś wału prostopadła do pow. ziemi) - do szlifowania otworów  i łuków w materiale umieszczonym na blacie szlifierki i poziomej (oś wału równoległa do pow. ziemi) - do szlifowania długich łuków.
Dzisiaj kilka zdjęć szkieletu obudowy wykonanej ze sklejki 18 mm.
Kolejne będę umieszczał systematycznie
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2013, 23:54:04 czas Polski wysłana przez amigorg »