01 Maja 2026, 07:40:55 czas Polski

Autor Wątek: Ława do ogrodu  (Przeczytany 7967 razy)

Amroz

• Gość
Odp: Ława do ogrodu
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Lutego 2016, 09:28:30 czas Polski »
I stało się wylany ocet z ogórków. Ogórki same kanały tak twierdzi córka Ława wykończona bejcą wodną i naturalny wosk. Próbowałem zetrzeć szybko niestety "kwas" był szybszy odemnie. Co teraz z tym zrobić? zeszlifować papierem, bejca, wosk, polerowanie? Czy jakis inny sposób?

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #61 dnia: 08 Lutego 2016, 09:46:08 czas Polski »
Właśnie jak by coś się stało lekko papierem bejc i wosk w miejscu awarii ?
Wyszło fajnie, ale sam wosk to prawie żadna ochrona przy używaniu

Wykrakaliście panowie.

Tak jak napisałeś. szlif i od nowa proces wykańcznia.
Powodzenia.

Ps. tym razem zamiast wosku może użyj oleju?

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 08 Lutego 2016, 10:05:03 czas Polski »
Ech. Teraz jeszcze woskiem ale następne dzieło juz chyba olejem. Musze poczytać inny dział o olejach jakich uczyć np. do szafki na TV. Wosk jest fajny z daleka taki lekko satynowy, drewno takie mile w dotyku tylko ta ochrona :( Nie mige miec mebli tylko do patrzenia ;) Jeden duży plus to nie osiada kurz tak jak na pozostałych meblach. Żona jak wraca z pracy ci jakis czas pyta się czy wycieralem ławę bo jest czysta a inne szafki zakurzone :)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 14 Lutego 2016, 18:30:15 czas Polski »
Kolejne krople na drewnie tym razem sok z pomarańczy  :D  Papier 240 szlif, bejc drugi raz bejca, schniecie, wosk, polerka, wosk i końcowa polerka. Efekt nawet ok na dębie jako sąsiad mówi "Głupi nie zauważy, mądry pomyśli że takie przebarwienia maja być". Cały blat fajnie wyglada jak wychodzą swoje drewna w rożnych odcieniach.