03 Maja 2026, 15:50:48 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka ramieniowa (ukośnica) Macallister  (Przeczytany 10150 razy)

Offline Maciek61

Pilarka ramieniowa (ukośnica) Macallister
« dnia: 17 Stycznia 2016, 14:24:21 czas Polski »
http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/warsztat-i-organizacja/narzedzia-stolowe/pilarki/stolowe/pilarka-ramieniowa-macallister-1500-w.html

jakie macie zdanie . Warta swojej ceny versus jakoś (zastosowanie amatorskie , cięcie boazerii , klepki podłogowej , jakaś kantówka  itp) . Czy lepiej czekać na ukośnicę w Lidlu marki Parkisde (jak będą ) . Oglądałem Metabo KGS 216 i wydaje się że Macallister prezentuje się lepiej (ponieważ ma mieć zastosowanie sporadyczne amatorskie - to powiedzmy jest to "moja" półka cenowa   
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2016, 14:28:25 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline Rizer

Odp: Pilarka ramieniowa (ukośnica) Macallister
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2016, 22:55:38 czas Polski »
 Mam ukosnice MacAllister od paru lat. Działa bezawaryjnie. Trzeba tylko na początku ustawić aby kąt prosty był na pewno prosty ale to tylko 10min roboty i chyba w większości takich maszyn to też konieczne. Szczerze  polecam bo robi robotę.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2016, 07:25:43 czas Polski »
A jaka jest cena bo nie podają...?

Offline Maciek61

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2016, 08:27:10 czas Polski »
Z prawej strony u góry  ;D 668 PeeLeNów  dla 1500 Watowej,  jest większa  z MacAlisterów 2000 W i 798 PeeLeNów

Offline Gerdo

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2016, 22:52:02 czas Polski »
Za tą cenę, nawet nawet.  Jak patrzyłem, to nie ma wiele do wyboru.
Korpus jest z blachy i  tarcza mała, więc pewnie nadaje się do cięcia boazerii i mniejszych desek czy listew. Grubszych elementów nie utniesz, bo i to normalne i matematycznie niemożliwe z uwagi na tarcze.

Rozsądnym wyborem jest też Metabo i tu mam pytanie. Otóż napisałeś Metabo KGS 216 - Metabo ma chyba z 5 lub 6 tych ukośnic i tu rodzi się moje pytanie.
KGS 216 ma posów ale kosztuje z 800 PLN
KS 216 jest tania ale nie ma posuwu

O jaką ukośnice Metabo Ci chodziło?

Generalnie te ukośnice np: KGS 254 mają różne opinie i modelu 216 pewnie też dotyczą, ale ja bym wybrał metabo.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2016, 10:07:44 czas Polski »
Tak chodzi o Metabo KGS 216 . z funkcją posuwu mniejszą siostrę KGS 252 . Oglądałem i jak dla mnie prezentuje się gorzej w stosunku do Macallister (a opinie co do KGS 252 nie są rewelacyjne  wiec pewnie w jakiś , sposób też dotyczą KGS 216 ) . Mam parę narzędzi  Metabo i jestem zadowolony (ale nie są to narzędzia najtańsze w danej grupie  te Metabo robi w Chinach i że są  takie jakie są nie dlatego że robione w Chinach tylko że mają być najtańsze (gdyby by były w tych kosztach robione np. w Polsce to w ogóle by się rozpadał w drodze do sklepu  :D) . Mam szlifierkę oscylacyjną Macallister i jest okey . Powiem tak obserwuję narzędzia Macallister i jestem pod wrażeniem jakość versus  cena  i postępu (są obecne od kilku lat na rynku i ciągle poprawiają jakość rozwijają produkty. Tak że w segmencie "takim budżetowym "  typy Dedry i inne jak dla mnie wymiatają .
Ale doświadczenie mam nie wielkie (a w ukośnicach żadne ) więc czekam również na inne opinie