20 Kwietnia 2026, 18:44:37 czas Polski

Autor Wątek: Plan pracy  (Przeczytany 4017 razy)

Offline Dreluks

Plan pracy
« dnia: 08 Września 2013, 12:14:06 czas Polski »
Witam,

Drodzy forumowicze nasunął mi się pomysł na utworzenie nowego wątku.
No więc tak. Jak u Was wygląda planowanie danej realizacji? Jak rozplanowujecie sobie dzień, w którym macie zamiar zrobić jakąś rzecz. Czy sugerujecie się schematem rozłożonej pracy? Czy może macie jakiś swój ciekawy, wypraktykowany sposób  ;)

Czekam na rozwinięcie wątku i mam nadzieję, że będzie on ciekawy.

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Jakub

Odp: Plan pracy
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Września 2013, 18:04:55 czas Polski »
Hmm, w stolarstwie chyba żadnej Ameryki się już odkryć nie da, to znaczy chyba każdy wyrób (z drewna zaznaczam) zaczyna się od zakupu i wyboru surowca, obróbki wstępnej, dokładnej, formatowania, montażu i wykończenia wyrobu. Czasem tą kolejność się zmienia ponieważ drewno to taki materiał który trzeba oglądać, wybierać, przebierać itp. Tak samo są prace które wykańcza się na końcu, a są takie które przed montażem,  przed klejeniem itd. Ale nie wiem czy o to Ci chodziło w tym wątku ???
Pozdrawiam Jakub.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Września 2013, 19:48:59 czas Polski »
Ja staram się nie zaczynać czynności której nie skończę w danym dniu a którą spokojnie wykonam dnia następnego (chyba że coś siłą rzeczy musi być rozłożone w czasie). Godzina czy dwie mnie nie zbawi a dzięki temu pracuję bez pośpiechu i chaotyczności. Łatwiej mi też się skupić na tym co robię. Zaznaczam, że jestem amatorem (więc brak mi i wykształcenia i doświadczenia stolarskiego) czyli nie wszystko jest dla mnie "szast - prast" proste jak dla Was - zawodowców.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Września 2013, 21:43:26 czas Polski »
Jak u Was wygląda planowanie danej realizacji?
Planowanie rozpoczyna się z chwilą położenia do łóżka ;D :-* . Następnie   ,czy to we śnie   ,  czy w realu wszystko do rana jest  zasadniczo poukładane   ,   nawet z jakimiś nowymi  patentami  . :D

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Września 2013, 21:53:58 czas Polski »
Hehe, wieczorno - nocne przemyśliwania to też norma...

Offline Dreluks

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Września 2013, 23:16:48 czas Polski »
Witam,

No właśnie chodziło mi o wasze planowanie.
Ja mam to do siebie, że nie raz w nocy wogóle nie śpię by przedumać daną realizację. Rano przy kawie w warsztacie gdy ładnie się zazębia mówię pod nosem WOOOOW  ;D ;D Idzie pięknie robota ;)
Nie raz jest tak, że kilka rzeczy czy też realizacji robię na raz.
Prosty przykład.
Mam do zrobienia 2 pary drzwi, altana, listwy wykończeniowe.
Wiadoma rzecz, rozpisuje ile i jakiego materiału trzeba na daną robotę. Szykuję go i manipuluję. W pierwszej kolejności biorę się za obróbkę materiału na drzwi. Kleje je i schną. Mam czas by przygotować listwy wykończeniowe i polakierować. Następnie biorę się za szykowanie konstrukcji na altanę. Drzwi wyschły więc mogę szlifować. I kończę je i zarówno altanę czyli materiały na montaż.

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Września 2013, 12:57:49 czas Polski »
Planowanie, układanie w głowie rozpoczyna się z chwilą pojawienia się nowego tematu. Ponieważ najczęściej wykonuję rzeczy jednostkowe, czasami unikalne, to proces planowania trwa wiele dni: najpierw koncepcja, ogólny zarys projektu, jakie materiały, rozpatrzenie czy mogę wykonać projekt   przy pomocy swojego wyposażenia warsztatu. Przeglądanie internetu, szukanie inspiracji. Często bywa tak, że muszę wykonać jakiś przyrząd lub nawet maszynę. Mam ten komfort, że nie jestem limitowany czasem. Przystępuję do pracy jak projekt jest gotowy w głowie.
W sumie każdy z Was to robi. U mnie dodatkową trudnością i ograniczeniem jest niewielki warsztat.

Offline Jakub

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Września 2013, 13:37:43 czas Polski »
Z tego co widzę, co czytam Wasze posty to wszyscy mamy tak samo  ;D W głowie się jakoś to powoli układa. Sprawa jednak nieco się komplikuje kiedy trzeba wycenę najpierw zrobić i przewidzieć czego, ile itp, itd  ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Września 2013, 20:42:52 czas Polski »
Witam,

Najgorzej jest tak kiedy cena ustalona, wszystko rozplanowane, montaż zaczęty a klient mówi a może by dodać to albo zmienić tamto. Aż szlak człowieka trafia :P

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Września 2013, 22:26:18 czas Polski »
Skąd ja to znam... Dzisiaj po podpisaniu umowy doszło mi kilka dodatkowych "pierdołek"...
Pozdrawiam Jakub.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Września 2013, 22:30:14 czas Polski »
Witam,

No i widzisz Jakubie czy stolarka nie jest piękna?? :o :o :o :o

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Jakub

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Września 2013, 22:31:55 czas Polski »