18 Kwietnia 2026, 17:00:03 czas Polski

Autor Wątek: Klejenie drewna egzotycznego  (Przeczytany 4908 razy)

Offline Cho

Klejenie drewna egzotycznego
« dnia: 20 Stycznia 2016, 21:46:53 czas Polski »
Czy drewno egzotyczne skleja się ze sobą zwykłymi klejami do drewna np Patex Wood? Czy może ze względu na wewnętrzne oleje stosuje się coś innego?

Czy trzeba powierzchnie drewna jakoś szczególnie przygotowywać przed klejeniem np przecieranie benzyną ekstrakcyjną lub innym specyfikiem lub szlifowanie powierzchni papierami do jakiejś wysokiej gramatury?

Czy klejenie drewna egzotycznego ma jakieś przeciwskazania np ogólnie połączenia są słabsze itp.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Klejenie drewna egzotycznego
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2016, 13:59:19 czas Polski »
Ktoś może podpowiedzieć jakiego specjalistycznego kleju użyć  do sklejenia połączeń.

Dotyczy-   naprawa  krzeseł  (  fotele  ogrodowe ) z tiku  używane intensywnie  na  dworze przy restauracji
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2016, 14:08:19 czas Polski wysłana przez tomekz »

Offline Wanderley

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lutego 2016, 17:13:07 czas Polski »
Jakiś klej D4 np. Soudal.

Offline Yankees

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2016, 20:05:00 czas Polski »
Nikt nie pomógł to może ja napisze o swoich doświadczeniach. Kiedyś używałem soudal66a lecz po czasie puszczał, szczególnie przy mrozach. Obecnie dobrze sprawdza mi się monopur45/e, kupuje po sąsiedzku w italcolor- dwie dychy za litr. Kleje w temp. pokojowej,  wycieki przecieram acetonem, gotowe wytrzymują wilgoć i mróz - puki co. Nigdy nie kleiłem teak`u z teakem ale teak z innymi egzotykami już tak. Z moich obserwacji to ważna jest temperatura (min.20C)i wilgotność (max12)

Offline Wanderley

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Lutego 2016, 20:37:42 czas Polski »
Yankees
Jak nikt nie pomógł? Przecież został polecony dobry klej D4. Drewno stosowane na zewnątrz nie może mieć wilgotności 12%. Nie dziwota, że Ci pęka, przypuszczam, że jeszcze jakieś inne błędy popełniłeś. Soudal ma w specyfikacji zapisaną wytrzymałość do -30C, o tym Twoim nic nie znalazłem.
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2016, 20:41:14 czas Polski wysłana przez Wanderley »

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lutego 2016, 21:49:23 czas Polski »
monopur45/e,

Dzieki za informacje , też słyszałem pozytywy o tym kleju  jak i  o Monopur 180 ( d4) i mysle  że ten może mnie  zadowolić

Saudal 66a  - nie znalazłem informacji o klejeniu egzotyków , może też być dobry, jest D4

mily68

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwietnia 2016, 23:54:53 czas Polski »
Odświeżę nieco wątek.
Mam do zrobienia niedużą klejonkę z palisandru.
Mam Soudal 66A otwarty (i zamknięty) w grudniu - ktoś zna jakieś przeciwwskazania do użycia w tej realizacji?
Odtłuszczać acetonem (lub ew. czym innym) przed klejeniem?
Zwilżać wodą klejone powierzchnie?