10 Lipca 2026, 08:29:29 czas Polski

Autor Wątek: warsztat na działce MN  (Przeczytany 10394 razy)

Offline Hiwatha

Odp: warsztat na działce MN
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Lutego 2016, 22:33:54 czas Polski »
Dziękuję za odpowiedź.
Wiem,że to trochę nieracjonalne zakładanie działalności ale chciałbym to jakoś zalegalizować aby móc spać spokojnie.   Ostatnio wykonałem kilka przedmiotów z drewna i chcąc sprawdzić czy da się to sprzedać wystawiłem na allegro no i sukces bo sprzedałem. Natomiast pozostał strach i niepewność i na razie nic nie wystawiam bo się po prostu boję.
Może, na początek skorzystać z Inkubatorów? To jeszcze jest do przemyślenia. Tu jest ciekawa informacja na temat rękodzieła: http://qrkoko.pl/rekodzielo-bez-dzialalnosci/
Wracając do tematu Stolarni to czy ktoś z was ma takiej działce 1MN (zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna) usytuowaną stolarnię, w której prowadzi DG?
Niestety będę miał sąsiadów ale zakładam, że uda mi się odpowiednio wyciszyć budynek.  Budowa budynku gospodarczego chyba nic nie zmieni gdy chcę legalnie sprzedawać (nastawiam się na internet) to chyba muszę mieć jednak stolarnię?

Offline Przemcio

warsztat na działce MN
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Lutego 2016, 23:04:19 czas Polski »
Na upartego możesz mieć składalnię w budynku gospodarczym. Nie musi być kwalifikowana jako stolarnia.
Raz na jakiś czas załatwić z jakieś stolarni fakturę np Na rozkrój czy inna usługę. Oddac za VAT i z czapy.

Składać możesz nawet w domu. Nikt ci tego nie zabroni ;) wiec rób to sobie w budynku gospodarczym a zgłoś jako miejsce wykonywania DG najmniejsze pomieszczenie domu np.

W razie ewentualnej kontroli zawsze mozesz byc w trakcie przystosowywania nowego pomieszczenia lub w trakcie przeprowadzki lub poszukiwania nowego lokum ;)
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2016, 23:05:57 czas Polski wysłana przez Przemcio »

Offline Arek15

« Odpowiedź #17 dnia: 24 Lutego 2016, 23:11:14 czas Polski »
chyba ci nie dadzą działalności bo oddziaływanie będzie wykraczać poza teren twojej działki(huk pył itd- jest się do czego przyczepić)Aczkolwiek jak szukałem domu , trafiłem na fajny domek , blisko miasta, dobra cena- zastanawiało mnie czemu nikt nie kupił za póldarmo- jak pojechałem na miejsce to się okazało że za płotem był tartak mieli chyba ze 7 taśmówek wię c trochę było by słychać- nie wiem co było pierwsze czy taretak czy domostwa .ale z tego co pamiętam (mogę się mylić) na stolarnie musisz mieć chyba uwarunkowania środowiskowe... wpakują cię w zbędne koszty na wejściu

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Lutego 2016, 08:13:55 czas Polski »
Sprawdź na planie zagospodarowania dokładnie. Na mojej ulicy można prowadzić "nieuciążliwe usługi" - chyba tak jest dla wszystkich działek NM, chyba że określono inaczej. Obok gość ma zakład produkcji bram garażowych (raczej tylko składa z elementów) i czasem tnie coś piłą czasem wali wielkim młotem - ale uciążliwe to IMHO nie jest.
A na końcu ulicy jest stolarnia. Jakieś 200-300m ode mnie, ale nigdy nie słyszałem, żadnego uciążliwego odgłosu ze stolarni, a w domu jestem często w godzinach 7-16, czesto też obok przejeżdzam autem. Stolarnia dość aktywna, bo dziennie produkują kilka m3 trocin i jakiś > kubik ścinków.

Jeśli w planie masz usługi to znaczy, że możesz postawić stolarnię, jeśli "nieuciążliwe" to chyba nie, ale możesz zrobić tak jak radzili przedmówcy, czyli założyć zakład meblarski (składanie mebli). Wszystko zależy od tego jak czesto będziesz używać uciążliwych narzędzi, wydaje mi się, że piły (i może strugarki) są najbardziej uciążliwe, ale szlifierka, frezarka czy wiertarka już taka nie jest.

Zobacz tu i tu:

http://www.urbanistyka.info/content/us%C5%82ugi-n-dzia%C5%82ce-mn
http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2010/1397/1

Może kluczem jest to, że stolarnia u mnie na ulicy jest w kompleksie budynków razem z domostwem. Nie jest to oddzielny budynek.
Nota bene, dodałem sobie 2 dni temu do PKW w mojej działalności "31.09.Z - Produkcja pozostałych mebli.", a siedzibę mam w domu (profil firmy ogólnie jest IT, ale pewnie jakiś stolik czy szafkę sprzedam raz na rok). Ciekawe czy ktoś przyjdzie mnie kontrolować. Muszę sprawdzić czy nie ma jakiś szczególnych wytycznych BHP. Z drugiej strony dla stanowiska pracy na komputerze są dość rygorystyczne normy (oświetlenie, miejsce itp), a nikt mnie jeszcze nie kontrolował ;).

Daj znać co udało Ci się ustalić, bo temat moim zdaniem ciekawy.

Tartak tartakiem, ale u moich znajomych postawiono ok 2km od domu chlewnię (ok 2000 sztuk tam trzymają). Wartość nieruchomości spadła o 60-70%.

Offline Arek15

« Odpowiedź #19 dnia: 25 Lutego 2016, 09:35:52 czas Polski »
oj też taką okolice zwiedziałem, kurniki w okolicy 1 km,  ale tak dawało że nie dałem rady wytrzymać- smród sezonowy bo to kilka razy do roku czyszczą kurniki ale nie do wytrzymania ...w rezultacie kupiłem działke pod miastem ale nadszarpnąłem budżet dość poważnie :(

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Lutego 2016, 21:17:27 czas Polski »
Zobacz tu i tu:

http://www.urbanistyka.info/content/us%C5%82ugi-n-dzia%C5%82ce-mn
http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2010/1397/1

No właśnie z tego rozporządzenia rozumiem, że jak nie będę przerabiał 10 000m3 drewna na rok to do "usług uciążliwych" się nie kwalifikuje.
W MPZP mam zapis, że mogą być usługi natomiast słowa nie znalazłem, że nie mogą być uciążliwe. Ale to pewnie z przeznaczenia terenu wynika, że takie być nie mogą.
Ze składaniem mebli pomysł ciekawy. Czyli tak to widzę, że w budynku gospodarczym stoi sprzęt i tam pracuje, całość wyciszona aby sąsiadom nie przeszkadzać. PKD
43.32.Z (montaż mebli) zgłoszone miejsce prowadzenia działalności np garaż. No ale docelowo jak będę chciał sprzedać swoje rękodzieło co jest moim celem no to z tym PKD chyba nie wyjdzie...

Offline sajo

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Lutego 2016, 09:06:16 czas Polski »
zależy co chcesz sprzedawać. Ale to już chyba temat na ... inny temat :)

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #22 dnia: 26 Lutego 2016, 13:10:53 czas Polski »
Jak chcesz bez problemów to postaw najpierw budynek gospodarczy, zalegalizuj go zgodnie z prawem, a potem zgłaszasz działalność gospodarczą w tum budynku i nikt się nie pyta czy to stolarnia czy zakład składania mebli. Jak masz legalną DG to płacisz większy podatek od tego budynku, prąd też musi być zgłoszony do zakładu energetycznego jako firmowy. I nawet jak przyjdzie jakaś kontrola to masz działalność , masz zgłoszony budynek pod działalność i wszystko jest legalnie. A czy ty w nim masz stolarnie czy ślusarnie nikogo nie obchodzi i nie mają prawa nic zrobić. Dużo warsztatów samochodowych jest tak założonych, bo warsztat to działalnośc uciążliwa i nie ma szans postawić nowy  legalnie jako warsztat. A po drugie są całkiem inne dość chore przepisy które są kosztowne do spełnienia.