29 Kwietnia 2026, 00:22:39 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzałka diamentowa Faithfull - opinie  (Przeczytany 2748 razy)

krzysiek_z

• Gość
Ostrzałka diamentowa Faithfull - opinie
« dnia: 18 Lutego 2016, 09:10:36 czas Polski »
Wiem, że temat ostrzenia na diamentach był poruszany kilka razy. Ale głównie pojawiały się tam drogie kamienie (dmz) albo Lidlowe.
Na Ebayu jest trochę otrzeałek diamentowych  FAITHFULL w sensownych cenach.
Czy ktoś ma może z nimi doświadczenie ?
Najbardziej interesuje mnie, czy lepiej kupić kamień wodny, czy tego faithfulla ?

Offline velsyster

Odp: Ostrzałka diamentowa Faithfull - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lutego 2016, 09:35:08 czas Polski »
Jakos podobna do dostepnej w polsce Taidea.
Chinczyk bez gwarancji plaskosci. Loteria. Jak znajdziesz zaprzyjazniony sklep ktory  pozwoli ci otworzyc parenascie pudelek i wybrac najbardziej plaski to moze cos by z tego bylo. Nie polecam do nozy strugow, do dlut jeszcze mozna przezyc.

Offline 91az

« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2016, 09:56:58 czas Polski »
Co do diamentowych się nie wypowiem, jeszcze nie używałem.
Oglądałem filmy gospodarza forum o ostrzeniu i spodobały mi się kamienie wodne. Kupiłem kilka o różnej granulacji w tym dwa wodne syntetyczne japońskie 1000/3000 do wzajemnego planowania (dzięki za podpowiedź Jarku). Dla granulacji niższych: mata siatkowa do planowania kamieni. Do prowadzenia dłuta Veritas II (na razie za mało doświadczenia do prowadzenia z ręki).
Ponieważ niewiele w życiu widziałem ;-) , to po raz pierwszy w życiu zobaczyłem jak porządne dłuto po naostrzeniu/podostrzeniu pracuje w ręce bez pobijaka. Bajka, używam siły tylko wtedy gdy naprawdę muszę, a skrawanie jest skrawaniem, a nie siłowaniem się z materiałem :-)

Teraz pracuję czeskimi kamieniami 150/300 i 600 nad "polskim" toporkiem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2016, 10:21:11 czas Polski »
Dzięki za info. Czyli kolejny chińczyk tylko pod ładniejszą marką. Teraz używam szkła + papieru wodnego. Działa, ale zaczałem sie zastanawiać nad czymś lepszym.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lutego 2016, 11:43:49 czas Polski »
Poszukaj na ebay marki trend. Może cena ci podejdzie

Offline hycel

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lutego 2016, 14:26:06 czas Polski »
Witam .
 Mam kilka diamentowych płytek ,o różnej  gradacji,ale nigdy
ich nie używałem do ostrzenia narzędzi . Stosuje je głownie do
planowania kamieni .Myślę ,ze dobry kamień jest zdecydowanie lepszy.
 Gdzieś umieszczałem zdjęcie z ,,moim serwisem do ostrzenia'
 Proszę poszukaj .
   Pozdrawiam.

Offline velsyster

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lutego 2016, 14:46:54 czas Polski »
Z trendem to trzeba czekac na pojawiajace sie od czasu do czasu oferty za jednostronny plytke w obudowie za 5 GBP.
Plytka po delikatnym odklejeniu od obudowy staje sie dwustronna (gruba/dokladna).
Nie jest to krol płaskości, ale za ta cene do zgrubnego ostrzenia jak znalazl a przy odrobinie szczescia (mozna pomoc kupujac wiecej ;) ) mozna trafic na dosc plaska plytke.
Do tego plytki diamentowe sa naklejone na baze plastikowa, wiec mozna troche poprowic nierownosc.

@hycel: a czemu uważasz, że dobry kamień lepszy od diamentu?

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lutego 2016, 15:11:51 czas Polski »
No właśnie widzę, ze trend 3'' jest w sumie w cenie dmt i ezelapa.
@hycel: też jestem ciekawy Twojej argumentacji. Mnie się wydaje, ze płaskość diamentu jest tym co wybija je ponad kamienie.