26 Kwietnia 2026, 06:44:49 czas Polski

Autor Wątek: MAKITA WIERTARKO-WKRĘTARKA DF457DWE  (Przeczytany 16267 razy)

Offline SOJER

Odp: MAKITA WIERTARKO-WKRĘTARKA DF457DWE
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Lutego 2016, 15:21:24 czas Polski »
Jak chcesz coś budżetowego to polecam Bosch PSR 1800Li, mam i jestem zadowolony, mam też sparky ale przy tym Bosch-u wymięka. Dałbym linka do pewnej aukcji w dobrej cenie ale nie wiem czy wolno...

Offline futrzak

« Odpowiedź #16 dnia: 02 Lutego 2016, 16:31:32 czas Polski »
futrzak mam ta sparky 12 v nie polecammsama wkrętarka ok ale akumulatory nie trzymają
zakupiłem metabo 10,8 v maleństwo a ma większego kopa niż te sparky nawet nie ma co porównywać
a ogólnie oglądając na youtube wkrętarki metabo w testach większość wygrywa

No to Sparky to nie jest jakiś cud techniki, więcej nie chce czegoś takiego, moje akumulatory już też ledwo dychają, a co gorsza to uchwyt się zacina, że czasami nie da rady się odkręcić. :D

Offline RobRob

« Odpowiedź #17 dnia: 02 Lutego 2016, 19:05:09 czas Polski »
futrzak mi też raz się zaciął
Poluzuj śrubkę w środku uchwytu i przykręć powino pomóc

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Lutego 2016, 10:04:04 czas Polski »
Czy świadomie wybierasz model DDF453? Bo ta wkrętarka nie ma udaru. Jeśli masz dobrą wiertarkę udarową, to ok, ale jeśli nie masz i chcesz by Twoja wkrętarka była bardziej uniwersalnym narzędziem, to bierz wersję z udarem (odpowiednik tej do DHP453 - na allegro są taniej niż te DDF i to z gratisami). Ale taka DHP458 ma 2 razy większy moment, więc lepsze możliwości wiercenia i wkręcania. Zobacz na stronie makity jakie dana wkrętarka ma maksymalne możliwości wiercenia w danym materiale i zobacz, która spełni Twoje oczekiwania.
Czasem lepiej kupić na allegro body, baterie i ładowarkę niż taki zestaw, bo wychodzi taniej, a gwarancja taka sama i da się to kupić u jednego sprzedawcy.

Offline jara

« Odpowiedź #19 dnia: 03 Lutego 2016, 14:55:07 czas Polski »
Mam wiertarkę udarową. Wkrętarkę potrzebuję do skręcenie jakieś szafy, rozwiercenia zamku, przy remoncie domu, jakieś wkręty ciesielskie bo już mam dość wiertarki z przewodem. Wstępnie szukałem 10-12V ale bardziej uniwersalna jest 18V bo i skręcę szafkę i skręcę domek dla dzieci wkrętami ciesielskimi. DDF453 to stary model w którym mniej się może zepsuć niż w udarowej (bardziej złożone sprzęgło). Myślę jeszcze nad DDF456 bo waży tyle samo tylko musiałby znaleźć okazyjną cenę z bateriami 2Ah (ciekawe ile taka bateria pociągnie- godzinę ?)

Offline jara

« Odpowiedź #20 dnia: 03 Lutego 2016, 16:20:24 czas Polski »
Właśnie odpisał mi sprzedawca "wkrętarka DDF456+ 2x2,0Ah+ ładowarka - bez opakowania. Cena - 800zł" i dopisał "Jedna Ah to zasadniczo ok godziny bardzo, bardzo intensywnej pracy. Dorywczo 2,0Ah starczą na cały dzień" Mam ostatnie pytanie do Was czy to prawda z tymi bateriami, iż tyle wytrzymują???

Offline Jureq

« Odpowiedź #21 dnia: 03 Lutego 2016, 22:00:16 czas Polski »
im wyższe napięcie tym bateria będzie trzymać dłużej bo musi oddać mniej prądu przy zapotrzebowaniu tej samej mocy
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Lutego 2016, 22:39:14 czas Polski »
U mnie 3Ah podczas 7-8h pracy wytrzymało cały ten czas. A było wiercenie i wkręcanie na przemian 300+ wkrętów (zawsze wiercę otwór-pilot). Ale zawodowcy piszą (montażyści różnej maści), że na dzień z reguły idą im dwie 3-4Ah (ale praca mega intensywna). IMHO 2Ah to minimum. Zaletą Twojego 2*2Ah jest masa, lepiej mieć 2 lżejsze niż 1 cieższą.

Offline jara

« Odpowiedź #23 dnia: 09 Lutego 2016, 22:56:53 czas Polski »
W końcu kupiłem DDF 456 z bateriami 2 Ah. Nie stety nie dostałem instrukcji odnośnie ładowarki więc mam w Was pytania: Czy ma ktoś może instrukcję obsługi ładowarki (co oznaczają diody i czy ciągle wiatrak powinien chodzić, jak długo ładować akumulator, czy na noc można zostawić akumulator w ładowarce) oraz prosze o wskazówki jak eksploatować baterie by jak najdłużej wytrzymały.

Offline Jureq

« Odpowiedź #24 dnia: 10 Lutego 2016, 09:35:18 czas Polski »
ładowarka ma pismo obrazkowe przy diodach po to by oszczędzać papier na instrukcje których prawie nikt nie czyta :)

wiatrak chodzi do czasu pełnego naładowania baterii - można ją zostawić w ładowarce na noc (nawet na tydzień jak się zapomni)

jeśli dużo używasz to ładujesz na bieżąco jeśli czujesz że słabnie (słabnie to nie znaczy że już prawie zupełnie nie ma mocy)
ogólnie prawie każdy akumulator lubi jak się go rozładuje zanim zacznie się ładować

jak używasz sporadycznie (powiedzmy raz w miesiącu) to po dłuższym użyciu trzeba naładować i zostawiać naładowany do następnej roboty
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline jara

« Odpowiedź #25 dnia: 10 Lutego 2016, 14:45:42 czas Polski »
Jak podłączyłem akumulator to wkrętarka nawet nie drgnęła więc akumulatory total rozładowane z 2014 roku są więc mam nadzieję, że nie zaszkodziło im to rozładowanie. Sprzedawca wysłał mi instrukcję obsługi ładowarki i teraz wszystko jasne ona ładuje moje akumulatory w kilkanaście minut a byłem przekonany iż min 1 godzinę (wcześniej nie wiedziałem dlaczego po 15 min zapaliła się zielona dioda na ładowarce). Akumulatory są made in Japan ale już ładowarka i wkrętarka made in China 2015 niestety w tych czasach wszystko jest tam produkowane. Jak nią popracuję ostrzej to coś o niej napiszę.