14 Maja 2026, 10:46:23 czas Polski

Autor Wątek: Poleci ktoś sprawdzoną frezarkę  (Przeczytany 13949 razy)

Offline przemoprzem

Odp: Poleci ktoś sprawdzoną frezarkę
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Marca 2015, 15:25:27 czas Polski »
Po pierwsze - co robisz z tymi popsutymi?  ;D Bo jak masz je wywalić to spakuj w karton i wyślij do mnie, zapłacę za przesyłkę i dorzucę na piwo  8)

Po drugie - jak nie zarabia, a chcesz zachować ciągłość pracy to kup dwie najmocniejsze chińczyki - są teraz po poniżej 200 zł, na frezy 12 mm z gwarancją 2 lata door to door. Tyraj ile wlezie, jak się coś uwali to na gwarancję. Podejrzewam, że z nowych to czy to za 200 zł czy za 300 zł, czy to dedra czy grabhite czy eurotec to i tak będzie pochodzić z jednej firmy z chin. Dopiero powyżej tej kwoty będzie coś co może będzie lepiej wykonane, a jak wydasz powyżej 700 zł to możesz szukać czegoś firmowego.

Offline wstefan

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Marca 2015, 15:26:18 czas Polski »
tez mam graphita :) i faktycznie sprężyny trochę za mocne

Offline mk1265

« Odpowiedź #17 dnia: 31 Marca 2015, 15:38:33 czas Polski »
z tamtych zepsutych łożymem jedną i jest pod stołem teraz z regulacją zrobiona na sztywno. Nie chce już tych tanich chinczyków bo tak jak mówiłem nie trzymaja równej głębokości przede wszystkim tylko co wybrac ta makite rt0700 czy lepiej krawedziówke makteka i zwykłątego mocniejszego makteka cenowo wychodzi niewiele drozej tylko jak z jakoscia tych makteków

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #18 dnia: 31 Marca 2015, 19:42:45 czas Polski »
Cześć wszystkim! ja właśnie jestem świeżo po zakupie frezarki załączonej na zdjęciu i na gorąco powiedzieć moge tylko tyle że warto zastanowić się nad tą opcją :) Szykuję film z recenzją o niej i pojawi się pewnie też film z pracy tym sprzętem.
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Marca 2015, 20:32:08 czas Polski »
JCB coraz mocniej wchodzi do Castoramy...

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #20 dnia: 31 Marca 2015, 20:36:08 czas Polski »
zawiodłem się na mocy. Przy frezie puszkowym 35 pali płytę laminowaną a przy zmniejszeniu obrotów nie daje rady
Parkside najniżesz obroty ma pewnie jakieś 10 000, a na freza puszkowego pod zawiasy 35mm musisz miec jeszcze niższe obroty, wiertarką na maksa puszczoną tez możesz spalić laminat. Przy wietarce pionowej powyżej 12mm frezy to obroty chyba (jesli dobrze kojarze) to jakieś 500
ale wracając do wątku. Też mam polecaną tu makite o pokrętnym numerze z 700 w nazwie.
Nie mam do niej zastrzeżeń ciśnie w wszustko w co jej każe.

Offline pawel49

« Odpowiedź #21 dnia: 04 Kwietnia 2015, 11:32:12 czas Polski »
Dokładnie tak jak pisze Przemek, wiertła puszkowe zupełnie nie nadają się do frezarek górnowrzecionowych. Zresztą na opakowaniu pewnie był symbol o tym świadczący. Co do makity rt0700xc jeszcze (trochę z negatywów):
- słaby odciąg wiórów stopy wgłębnej. Otwór gdzie znajduje się nakrętka i uchwyt frezu ma 6cm, a wystarczyłby 3cm. Ja tam wkleiłem taki piersień z pleksy
- przeszkadza mi słaby skok stopy wgłębnej (35mm). Przy zwykłych frezach już i tak dość mocno wysuniętych na mocowaniu niestety, i pracy z pierścieniem kopiującym na szablonie ze sklejki 10mm ledwno daje się 20mm zagłebić. Teraz już wiem, że trzeba kupować dłuższe frezy

Poza tym daje radę. To jest moja pierwsza frezarka i myślę że w tym przypadku wybór był dobry. Aktualnie muszę dużo wycinać w oparciu o szablon i dużo obrabiać krawędzie. Przy pierwszym przydałaby się większa frezarka, ale makita daje radę też (wiadomo trzeba się więcej namęczyć), a przy drugim makita jest idealna (odpowiednia stopa i można trzymać w jednej ręce), a robienie tego dużą frezarką byłoby męką.

Dlatego jak na pierwszą frezarkę moim zdaniem jest ok. W późniejszym czasie warto mięć jedną małą i jakąś większą.

Z tego co widziałem to Bosch i Dewalt też ma taką frezarkę z wymiennymi stopami, one mają większą moc chyba 1400 czy 1800W. Ale cena już jest dużo wyższa.

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Kwietnia 2015, 20:18:42 czas Polski »
Jak przedmówcy polecam Makitę. mi służy do jako krawędziówka. jako pierwsza będzie w sam raz

Offline pawel49

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Kwietnia 2015, 22:15:03 czas Polski »
Autor pisał, że będzie robił rowki i obrabiał krawędzie. Najlepiej by było chyba wziąć makteca krawędziówke i tę mocną 1650W. I za 800zł będzie dobry zestaw, chociaż sam nie wiem jak z jakością tego sprzętu

Offline sajo

« Odpowiedź #24 dnia: 09 Kwietnia 2015, 09:55:39 czas Polski »
maktec wydaje się ok, to po prostu stara/budżetowa makita. Ale jest np też Maktek, a to już chińczyki raczej

Offline marek20

« Odpowiedź #25 dnia: 19 Czerwca 2016, 12:14:40 czas Polski »
Teraz cormak ;)

Offline gizmo45

« Odpowiedź #26 dnia: 02 Sierpnia 2016, 22:31:29 czas Polski »
nie wiem czy znasz markę Cormak, zobacz sobie na ich stronie sam mam do nich frezarkę w warsztacie i chwalę sobie https://www.cormak.pl/

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #27 dnia: 02 Sierpnia 2016, 22:34:49 czas Polski »
Nieraz to juz mowilem i powiem raz jeszcze. Posiadam zestaw Maktec krawedziowke i te najmocniejsza (MT362). Robie nimi wszystko z czego krawedziowki uzywam bardzo czesto. Jest rewelacyjnie i za niewielka kase.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpnia 2016, 22:38:26 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Sierpnia 2016, 23:04:45 czas Polski »
nie wiem czy znasz markę Cormak, zobacz sobie na ich stronie sam mam do nich frezarkę w warsztacie i chwalę sobie https://www.cormak.pl/
...czyżby kolejny dealer??? ;D