26 Kwietnia 2026, 10:25:48 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka z ukośnicą  (Przeczytany 3030 razy)

Offline homzic

Pilarka z ukośnicą
« dnia: 14 Sierpnia 2016, 09:14:11 czas Polski »
Witam,
wiem, że dla ludzi wyspecjalizowanych w pewnej dziedzinie nie ma kompromisów ale z racji mojego "doświadczenia" sam nie umiem za bardzo określić co jest mi potrzebne.
Stąd moje rozważania nt zakupu pilarki tarczowej vs takiego kombajnu Makita LH1201FL / DEWALT D27113.

To do czego będę jej używał to:
  • listwy przypodłogowe
  • cięcie kantówek maks 10x10cm
  • profile różnego typu stalowe / alu do motoryzacji itp
  • czasem jakaś płyta meblowa zeby zrobić jakąś zabudowę
to takie przykłady, które na dziś widzę jako potrzebę
pytanie tylko czy taka ukośnica i pilarka w jednym da rzeczywiście kąt 45 stopni (zwłaszcza jesli chodzi o listwy)?

Myslałem z początku nad samą pilarką Bosch GTS 10 XC / De Walt 745 ale nie wiem jaka będzie ergonomia przy cięciu profili stalowych / alu. Mam wrażenie, że tu lepsza jest ukośnica.

I tak to jest jak się zaczyna. Dla mnie nie tyle ważna jest cena co bardziej zadowolenie kiedy widzę, że dane narzędzie spełnia swoje zadanie i nie muszę się irytować.

Co możecie doradzić w powyższej sprawie?

Teraz tak mi wpadło do głowy, że tym multitoolem to nie utnę np płyty meblowej po krawędzi i kącie 45st gdyż nie przechylę tarczy. Dobrze myślę?

Offline Zbigniew

Odp: Pilarka z ukośnicą
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sierpnia 2016, 12:54:59 czas Polski »
Witaj,
Z mojej strony mogę Ci powiedzieć, że też kiedyś myślałem o maszynach wieloczynnościowych, ale ktoś mądrzejszy mi odradził. Ostatecznie kupiłem dwie osobne, ukośnice i krajzege, co przekłada się na wygodę pracy. Pozdrawiam!

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sierpnia 2016, 12:59:42 czas Polski »
na tym płyty nie sformatujesz- stół jest dużo za mały. pilarka może się sprawdzić przy mniejszych realizacjach pod warunkiem że trzyma kąty. Na tak małym stoliku ciężko Ci będzie zmontować sanki. Także jako piła budowlana pewnie się sprawdza ale przy czymś bardziej precyzyjnym może być ciężko.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sierpnia 2016, 21:16:24 czas Polski »
Tego typu piły wykorzystywane są przez fachowców układających panele podłogowe. Do innych celów ciężko znaleźć zastosowanie .

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sierpnia 2016, 21:30:37 czas Polski »
Mam podobnego Virutexa okośnica ok, natomiast stolik pilarki powiedzmy sobie, jako rozszerzenie pewnych możliwości

Offline Zbigniew

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpnia 2016, 13:12:03 czas Polski »
Jeśli  chcesz z tym stolikiem, to znalazłem jakąś nowość TK 305 i jest o połowę tańsza od Makity i DeWalt. Ja mam ukośnicę tej firmy KAP 305JL, pisałem już i jestem zadowolony. Pozdrawiam!

Offline Andriu

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Sierpnia 2016, 12:55:12 czas Polski »
wg mnie  największy minus  tej maszynki to  brak możliwości  przechylenia tarczy   wobec stolika górnego. Myślę że  do montażów  podłóg  lub  amatorskiego  używania wystarczy, gdzie właśnie trzeba przycinać listwy, rury profile się nada i czasem coś wąskiego  przeciąć np. wzdłuż. zatem 3 z 4 twoich potrzeb by zrobiła. Pytanie czy będziesz ją  woził  czy robisz u siebie na miejscu. Jeśli u siebie to kup 2 osobne  maszyny   w tym pilarkę stołową z większym stolikiem, pochylaną tarczą.   Każdą maszynkę trzeba skalibrować po zakupie. Sam się zastanawiałem nad taką maszynką produkcji scheppach  jako sprzęt do montażu kuchni ale  jednak nie kupiłem.

Offline homzic

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Października 2016, 18:11:21 czas Polski »
dzięki za porady. chwilę nad tym myślałem i jednak pójdę w kierunku w którym mi radzicie.

Offline Zbigniew

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Października 2016, 15:53:01 czas Polski »
Witaj Kris, i co ostatecznie wybrałeś? Postawiłeś na coś lepszego jednak? Pozdrawiam.