05 Maja 2026, 12:50:51 czas Polski

Autor Wątek: DREWNIANA ŚWIECA  (Przeczytany 1797 razy)

Offline jurasgrz

DREWNIANA ŚWIECA
« dnia: 25 Lutego 2016, 16:28:02 czas Polski »
Witać, z racji że powoli zaczyna się robić ciepło a co za tym idzie sezon gilowy lub jak kto woli ogniskowy, mam dla Was coś do zaoferowania, łatwe w wykonaniu a zarazem estetyczne i ładne

kiedyś trafiłem na YT na coś takiego

WOW, fajna sprawa i postanowiłem cos takiego uczynić, zwłaszcza że często bywam na zawodach gdzie wieczorkiem ludziska siadają w kręgu z piwkiem i snują opowieści. Z ogniskiem jest fajnie tylko trzeba go pilnować no a po ognisku zawsze zostaje wypalona dziura w trawniku, a tu proszę wystarczy zapalić i koniec taki pieniek można postawić na blasze lub na płytce chodnikowej, z zagaszeniem też nie ma problemu troszkę wody i po kłopocie

mój pieniek prezentował się tak :) jak widać na fotce

jak się komuś przyda to proszę bardzo

PS.: w mojej wersji użyłem wiertła piórowego 40 mm o przedłużonym trzpieniu które kupiłem w Juli za całe 14 zł

wzielim ostrą piełę i stodołę my przerżnelim

klej najlepiej trzyma gdy go nima :)

Offline Rizer

Odp: DREWNIANA ŚWIECA
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lutego 2016, 20:05:48 czas Polski »
Eeeee no, fajne :)  To się chyba wzięło z tego jeśli się nie mylę
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline jurasgrz

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2016, 20:11:41 czas Polski »
:) z tego czy z innego ogólnie fajny bajer, co do pierwszego filmiku gość strasznie kombinuje na tej kolumnie ja to biorę zwykłą wiertarkę klocek między nogi i sru wywiercone, a co do rozpalania w zupełności wystarczą wióry te które powstają przy wierceniu, do tego parę patyczków i gotowe :)

Offline jurasgrz

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2016, 18:10:39 czas Polski »
no ślicznie, tylko na tych wszystkich (prawi) fotkach widać że pieniek został nacięty piłą na cztery co za tym idzie spala się szybciej bo ogień ma większą powierzchnię do spalania, a takie nawiercenie powoduję że pieniek spala się o wiele wiele wolniej :) , oczywiście z własnego doświadczenia wiem że jak pieniek jest pęknięty to też tą szczeliną zacznie się palić, ale jak by co odradzam nacinanie, tylko dwa otwory jeden z góry i drugi z boku po to by płomień miał skąd pobierać tlen