28 Kwietnia 2026, 21:24:08 czas Polski

Autor Wątek: Zabudowanie klatki schodowej szybami w ramach - pytania  (Przeczytany 1747 razy)

Offline Black Spruce

Zabudowanie klatki schodowej szybami w ramach - pytania
« dnia: 28 Grudnia 2021, 10:25:26 czas Polski »
Witajcie.
Chcę zamknąć obecnie otwartą klatkę schodową, aby odizolować akustycznie piętra. Pierwotnie miała być zabudowa z płyt g-k, ale przypadkiem trafiły mi się gratis duże szyby hartowane 10mm i drzwi.
Szukam pomysłów jak je osadzić i wszystko poskładać do kupy. Są dedykowane profile aluminiowe, ale mi bardziej do domu pasuje drewno. Jak osadzić takie szyby żeby nie runęło mi to na schody?  ;D
Szyby mają wysokość 203 cm, natomiast korytarz ma 230 cm. Jak byście wypełnili brakującą przestrzeń?
Załączam też jedno zdjęcie przykładu zabudowy.
Z góry dziękuję za pomoc.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Zabudowanie klatki schodowej szybami w ramach - pytania
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2021, 10:14:08 czas Polski »
Moim zdaniem przy podłodze zamontuj listwę drewnianą o wysokości 200mm a przy  suficie 100mm. Do nich montujesz szyby. Łączenia pionowe specjalnym  uszczelniaczem. Wyższy element przy podłodze uchroni szybę przed brudzeniem choćby od mopa. Pozwoli również zamontować listwę przypodłogową taką samą jak na pozostałych ścianach. Dzięki temu ładnie zintegruje się nowa konstrukcja z oryginalnymi ścianami. Możesz też u góry zastosować aluminiowy profil 20mm wysoki a u dołu 280mm. Wedle woli i uznania.

Offline Black Spruce

« Odpowiedź #2 dnia: 31 Grudnia 2021, 14:10:52 czas Polski »
Masz na myśli taki profil tych listew?
Zastanawiałem się, czy nie będą za wysokie i powstanie ryzyko przewrócenia się ich na bok. Czy kołki wytrzymają.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Grudnia 2021, 16:09:27 czas Polski »
Dokładnie o to mi chodzi.
Przykręcając do podłogi dodatkowo przyklej. Nie przewrócą się. Nafrezuj miejsce na klej żeby nie wypłynął.