01 Maja 2026, 22:03:45 czas Polski

Autor Wątek: Lie-Nielsen Toolworks  (Przeczytany 6453 razy)

sgt_raffie

• Gość
Odp: Lie-Nielsen Toolworks
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Marca 2016, 22:34:29 czas Polski »
A ja sobie pozwolę wyrazić swoje zdanie - troszkę "z zewnątrz" bo dopiero zaczynam z drewnem. Nie mogę się powstrzymać - drażni mnie marudzenie.

Kolega robi warsztaty/prezentacje garnków/marketing, czy zwał to jak chcecie. Krzyknął cenę - ma do tego pełne prawo. Jest wolny rynek. Akcja sama się zweryfikuje. Jak będzie miał komplet to znaczy, że za tanio. Jak będzie miał pustki znaczy się za drogo i sam umoczy. Nikt nikomu nie każe jechać. Za cienki jestem żeby być bezpośrednio zainteresowany samymi warsztatami ale pomysł sprowadzania "autorytetów" (cudzysłów nie jest pejoratywnie - nie znam się na ręcznej robocie, ergo "") z za oceanu do Polski super. Próbowałem coś podobnego kiedyś zorganizować (temat szkoleń strzeleckich) i nie jest to prosta i tania sprawa. I opinie były podobne do tych przedstawianych tutaj.

Powiem wam szczerze, że przy 15 miejscach to ja tam średnio widzę "wakacje na hawajach" za tą kasę. Przy koszcie 700 zł to połowa kwoty od ludzi pójdzie na bilety lotnicze z USA (zakładając, że przyleci sam). A gdzie hotel, koszty własne itd (nikt nie przyleci tylko dlatego, że być może sprzeda "zestaw garnków"). Oczywiście nie znam treści umowy między "Domowa Stolarnią" a ww. Panem (i zupełnie mnie ona nie interesuje), ale nie wydaje mi się, żeby realia zaproszenia gościa z zagranicy różniły się między różnymi "branżami" jakoś szczególnie.

Nie chcę wywoływać go...burzy - po prostu nieco mnie zdziwiły opinie niektórych Sz. forumowiczów.
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2016, 22:36:05 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

Offline p.jakubowski

« Odpowiedź #16 dnia: 01 Marca 2016, 23:04:40 czas Polski »
Krzysiek - jestem zupełnie nowy na forum i nie wiem czy prowadzisz swoją firmę stolarką, czy to tylko Twoja pasja, jednak masz rację - przy takich eventach liczy się marketing, promocja i zysk. Domowa Stolarnia to nasza praca i nikt nikogo nie oszukuje, że na tym nie zarabiamy. Jednak praca jest pracą - od dwóch miesięcy staramy się, żeby zainteresowani mogli skorzystać z tych warsztatów, a pracuje nad tym wiele osób :) Tak jak wspomniał sgt_raffie - wszystko kosztuje - przeloty, hotele, pokazy, również nasza praca. W tym momencie mamy zapełnionych 7 na 15 miejsc na warsztaty i cieszy nas to zainteresowanie, bo motywuje nas to do przygotowania następnych warsztatów, być może bardziej dostępnych dla większej ilości zainteresowanych. I tak jak wspomniałem we wcześniejszym poście - jest to nasze pierwsze doświadczenie przy sprowadzeniu instruktora zza granicy (w dodatku od razu ze stanów i z bardzo renomowanej firmy), a warsztaty organizujemy dopiero od maja zeszłego roku. Rozumiemy, że kwota jest w miarę wysoka, jednak staramy się wprowadzić na Polski rynek coś, czego jeszcze nie ma, a to wiąże się niestety z kosztami. Będziemy wdzięczni za zrozumienie :)

I tak jeszcze podsumowując - przy zapełnieniu wszystkich miejsc (jeśli się zapełnią) - 10 000 zł budżetu na warsztaty przy sprowadzeniu instruktora z Lie-Nielsen to nie jest duża kwota :) To raptem 2 500 dolarów :)
« Ostatnia zmiana: 01 Marca 2016, 23:18:06 czas Polski wysłana przez p.jakubowski »

Klo

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Marca 2016, 05:48:29 czas Polski »
jestem zupełnie nowy na forum
No!
A my tu mamy taką świecką tradycję, że pierwszy wpis robi się w dziale "przedstaw się". :)

Offline sajo

« Odpowiedź #18 dnia: 02 Marca 2016, 08:51:07 czas Polski »
No bez przesady, p.jakubowski przedstawił się tu i raczej powinniśmy się cieszyć, że pojawił się na forum i przedstawił, jak to wygląda z "drugiej strony".
Ja wiem, że te konkretne warsztaty dla nie są mnie, ale może dzięki temu pojawi się w Polsce ktoś, kogo warsztatami będę zainteresowany.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Marca 2016, 09:04:20 czas Polski »
Ja mam nadzieję, że organizatorzy przedstawią galerię foto i może video z tej imprezy.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Marca 2016, 09:21:18 czas Polski »
No bez przesady, p.jakubowski przedstawił się tu i raczej powinniśmy się cieszyć, że pojawił się na forum i przedstawił, jak to wygląda z "drugiej strony".
Ja wiem, że te konkretne warsztaty dla nie są mnie, ale może dzięki temu pojawi się w Polsce ktoś, kogo warsztatami będę zainteresowany.
To nie przesada.  Nie ma przywilejów. Skoro chce podejść do tematu poważnie, i szuka tu potencjalnych klientów, to powinien ich szanować.
Jeśli ceny narzędzi będą atrakcyjne, a ktoś kto zapłaci 700 zł za udział w warsztatach i zechce coś zakupić, to może się okazać, że warsztaty będzie miał "gratis". nie negujmy takich inicjatyw.

Offline p.jakubowski

« Odpowiedź #21 dnia: 02 Marca 2016, 17:43:17 czas Polski »
Ja mam nadzieję, że organizatorzy przedstawią galerię foto i może video z tej imprezy.
Zdjęcia i film z warsztatów jak najbardziej będą - może nie na drugi dzień, ale udostępnimy na pewno! :)