07 Maja 2026, 17:34:21 czas Polski

Autor Wątek: Grubościówka, przerobić na czyszczarkę  (Przeczytany 3680 razy)

Offline Tomkat

Grubościówka, przerobić na czyszczarkę
« dnia: 09 Lutego 2016, 18:46:57 czas Polski »
Ostatnio w naszym warsztacie narodził się pewien pomysł. Zważywszy na to, że nie dawno pojawiła się nowa grubościówka w naszym warsztacie to stara wysłużona odchodzi na emeryturę. Szkoda ją wyrzucić na złom, bo raz, że jest jeszcze dobra z wyjątkiem jednej usterki, a dwa, że jest to maszyna z przed wojny :) Do rzeczy...

Pomysł polega na tym, żeby przerobić ją na czyszczarkę. Zamiast noży na wale zainstalować papier ścierny. Czyszczarka z posuwem, zamiast żmudnego czyszczenia szlifierką lub na bębnie. Spora wygoda, a do tego czyszczenie deski z równym naciskiem.

Teraz pytanie jak zamontować papier na wale ? Co pod spód ? Jak to zrobić, żeby nie rwało ? I w ogóle... Jak to zrobić :)

Czekam na Wasze pomysły no i głosy za i przeciw z uzasadnieniem :)

Offline Jureq

Odp: Grubościówka, przerobić na czyszczarkę
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2016, 20:06:50 czas Polski »
bez oscylacji pomysł słabo trafiony a oscylacji na wałku nie zrobisz - można zrobić ew. "postarzarkę" jeśli ktoś wyprodukuje taką szczotkę w miejsce wałka
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline radius

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2016, 20:47:38 czas Polski »
Witaj.

Jakie mocowanie noża? może zamiast noża listwa, która dociśnie włożony w szczelinę papier? i arkusz dobrany tak, żeby pasował po obwodzie do drugiego mocowania noża? jak są dwa noże, to papier idzie dookoła wału, jak cztery, to masz dwa odcinki, jak trzy noże to nie mam koncepcji :-)

narysowałbym,ale cienki w tym jestem..:-(

aha pod papier arkusz gumy albo silikonu ok 1 - 2 mm...

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2016, 20:49:26 czas Polski »
Stanowczo za szybkie obroty  :)

Offline molu

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2016, 20:55:11 czas Polski »
Siła odśrodkowa może spowodować uszkodzenie papieru w przypadku jakiegoś luzu.. spore obroty są na takiej maszynie.

T.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2016, 21:24:08 czas Polski »
Przeróbka powinna dotyczyć również obrotów  ???
Czyli albo zmiana kół pasowych ,albo jakiś falownik do regulacji obrotów ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2016, 21:53:15 czas Polski »
narysowałbym

Nie  masz co  rysować. Jak  by  to   było  takie   proste  , to  stare  grubościówki  , już  by   śmigały   z  papierami :D

Offline Tomkat

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lutego 2016, 23:15:43 czas Polski »
narysowałbym

Nie  masz co  rysować. Jak  by  to   było  takie   proste  , to  stare  grubościówki  , już  by   śmigały   z  papierami :D

Anegdota o bąku mówi, że naukowcy udowodnili... bąk ma za małe skrzydła, żeby latać, ale bąk o tym nie wie i lata :P

Dzięki za wszystkie wskazówki. Może nie długo się tym pobawię.

Może i za szybkie obroty, może i zerwie papier ? Ale jest jeszcze kwestia nacisku. Przecież jest regulacja wysokości blatu. Jak się dociśnie to wiadomo, że zerwie, ale można ustawić na minimalne "muskanie".

Temat luźny i doświadczalny. Jaki będzie efekt zobaczymy. Nie uda się to trudno :)

@Radius
Sugerujesz, żeby zamiast otulać wał papierem ściernym lepiej będzie umieścić 3 papiery w miejscach dla noży ? Wał ma trzy uchwyty na noże. Nie umiem tego nazwać profesjonalnie :) Jest wał i są miejsca na trzy noże :)

Offline DM

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lutego 2016, 23:27:53 czas Polski »
Jeśli to miałoby służyć wygładzeniu a nie kalibracji można by kupić szczotkę.
http://www.wikoma.pl/prod/48/glowice-i-materialy-scierne

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lutego 2016, 05:49:17 czas Polski »
tak jak napisali koledzy obroty !!!! za duże

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lutego 2016, 13:53:37 czas Polski »
wg mnie pewnie da się to zrobić tylko wg mnie wiąże się to z wymianą wału. Ponadto tak jak koledzy piszą obroty trochę by trzeb zmniejszyć. Więc nie wiem czy to opłacalne i czy nie lepiej naprawić usterkę i sprzedać komuś za rozsądne pieniądze i zbudować coś lub kupić. A do mocowania papieru to chyba rzep tylko wchodzi w grę. Jedno że dobrze i równomiernie papier trzymam a drugie że łatwo wymienić. Nie ryzykowałbym na grubościówce gdzie jest kilka tysięcy obrotów na wala wsadzanie jakiegoś klina. Wszystko da się zrobić tylko pytanie jakim kosztem.