14 Czerwca 2026, 19:05:07 czas Polski

Autor Wątek: Budowanie prostego pudełka  (Przeczytany 2053 razy)

Offline Somm

Budowanie prostego pudełka
« dnia: 01 Grudnia 2016, 19:09:36 czas Polski »
Witam,

Mam problem z 'wygładzeniem' krawędzi deseczek tak żeby idealnie do siebie przystawały.

O co dokładnie chodzi...
W rzemiosło stolarskie zagłębiam się z zainteresowania od około miesiąca. Jako pierwsze zadanie postanowiłem zbudować proste pudełko na przybory biurowe.

Pudełko będzie z płyty HDF. Mam dużą płytę z której odmierzam poszczególne ścianki. Wycinam je wyrzynarką.

I tutaj zaczynają się schody. O ile na wymiar płyty są dobrze docięte (np. chce 5x5 to wychodzi 5x5) o tyle 'wysokość ścianek' (nie wiem czy to dobre określenie 5 cm długości x 5 szerokości + wysokość, mam nadzieje że jest to zrozumiałe).
W praktyce wygląda to tak że jak chce przykleić taką ściankę do podstawki to jest ona nachylona pod pewnym kątem lub widać 'prześwity' na styku obu ścianek (naprawdę mam nadzieję że zrozumiecie o co mi chodzi :P)

Co zrobic w takim przypadku, żeby obie krawędzie idealnie przystawały? Mi przyszło do głowy, że można by je spiłować kostką szlifierską, albo zaopatrzyć się w końców do wiertarki frezujące drewno. Co o tym myślicie? A może jest jakiś inny sposób?

Pozdrawiam,
Somm
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2016, 19:11:42 czas Polski wysłana przez Somm »

Offline BlackJack15

Odp: Budowanie prostego pudełka
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudnia 2016, 19:22:43 czas Polski »
Wyrzynarka i w miarę dobra precyzja - chyba raczej nie. Już trudno utrzymać prostą linię cięcia a do tego jak trochę mocniej ją pchać to brzeszczot zaczyna uciekać na bok i krawędź nie ma kąta prostego. Są przeróbki wyrzynarek gdzie dokładają dodatkowe trzymanie brzeszczota na jego końcu ale czy nadal można liczyć na dobre ciecie?. Do tego to najlepiej piła stołowa.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudnia 2016, 20:08:42 czas Polski »
Panie Somm, a somm tu pewne zasady, ktorych sie trzymamy.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudnia 2016, 21:22:21 czas Polski »
Po pierwsze należy się przedstawić w dziele ..przedstaw się.. a potem zobacz film Jarka jak pokazuje prostą poradę jak szlifować krawędzie.

Offline MarekET

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudnia 2016, 13:49:34 czas Polski »
Somm , trochę mało szczegółów co do samej wyrzynarki , czy to jest wyrzynarka włosowa , czy nazwijmy to zwykła wyrzynarka .
Żeby było jaśniej to jest wyrzynarka włosowa :

http://www.specmajster.pl/pol_pl_DEDRA-Wyrzynarka-do-drewna-DED7762-33091_1.jpg

A to zwykła wyrzynarka :

http://www.specmajster.pl/pol_pl_DEDRA-Wyrzynarka-750W-DED7965-143636_1.jpg

Firma wybrana przypadkowo żeby nie było że to kryptoreklama :)))

Z tego co piszesz wychodzą Ci niezbyt proste krawędzie , problem z nachyleniem krawędzi wynika z niedokładnego ustawienia  brzeszczota , inaczej mówiąc nie ma kąta prostego względem ciętego materiału . W tym filmiku jest jak ustawić sobie dokładnie kąt prosty ale tez i każdy inny jaki się potrzebuje na wyrzynarce włosowej ale ten sam sposób da się tez ustawić kąt prosty w zwykłej wyrzynarce
,film nie po naszemu ale da się sprawę pojąć bez znajomości języka obcego :)
Sprawa nierównej krawędzi , są prześwity jak piszesz , to efekt braku dobrego prowadzenia ciętego materiału po linii , tu tylko można doradzić zrobienie z prostej deseczki czy też elementu metalowego prowadnicy , i powinno być dobrze z czasem , wprawa czyni mistrzem :)))))

Marek .

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudnia 2016, 15:13:05 czas Polski »
Witam.
Lepsze i bardziej prostopadle cięcie uzyskasz przy pomocy ostrej ręcznej piły niż wyrzynarką.
Wyrzynarka nie nadaje się do tego.