26 Kwietnia 2026, 04:24:59 czas Polski

Autor Wątek: Piła formatowa czy tarczówka  (Przeczytany 3163 razy)

Offline piotru

Piła formatowa czy tarczówka
« dnia: 22 Sierpnia 2016, 19:36:06 czas Polski »
Na horyzoncie widnieje możliwość otrzymania dotacji z UP, nie są to już te magiczne 40ki z UE ale 17k z Urzędu Pracy i z racji tego pojawiła się możliwość zakupu za ww. kwotę czegoś co poprawiło by komfort pracy, albo nadało nowej jakości :D
Sprzęt jakim dysponujemy jest wypisany w poście witającym na forum.

Zastanawiamy się nad zakupem czegoś co nie byłoby przysłowiowym strzałem w kolano czy kulą w płot,
W tym bajecznym budżecie możemy się zmieścić z formatówką, str-grubościówką i frezarką ale z firm Holzmann czy Bernardo.

Ewentualnie pojawił się pomysł żeby nie przebierać w półśrodkach i wybrać formatówkę np. Hammera K3 W za 11k netto i do tego jakąś strugarko-grubościówkę z Holzmanna i później dozbierać na  na Hammera A331 albo A341 z silentpowerem. Frezarkę byśmy sobie wtedy odpuścili i zapierdzielali tą ręczną :)

Z racji pracy w branży ogrodniczej, to pojawiają się zapytania i zlecenia na rzeczy do ogrodów, dlatego robimy głównie jakieś donice krzesła czy ławki, i pytanie czy przy ww. zleceniach nie jest to  przerost formy nad treścią.
Aktualnie musieliśmy odmówić kilku osobom zleceń

Druga strona medalu jest taka że zostaje nam 400 zł na każdym kubiku przy zakupie desek z korą niż wyciętych, dlatego to też kolejny aspekt przemawiający za formatówką.

EDIT - Ajaj przepraszam za błędne umiejscowienie tematu, w złą kartę kliknąłem. Proszę admina o przeniesienie.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2016, 19:41:48 czas Polski wysłana przez piotru »

przemek77

• Gość
Odp: Piła formatowa czy tarczówka
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Sierpnia 2016, 20:24:35 czas Polski »
Rozważ jeszcze  z serii hammer combo  : strugarka - grubościówka , pilarko- frezarka . Jak by nie było stacjonarna frezarka ma kolosalną przewagę nad górno-wrzecionówką. Sam stoję  przed takim samym wyborem. Naczytałem się opinii i chyba będę się skłaniał ku felderowi. Z tego co poczytałem , maja najbardziej solidny serwis oraz jest duża dostępność części zamiennych co też jest ważne.
Zdaję sobie sprawę , że pieniądze z dotacji nie pokryją całości kwoty , ale można resztę kwoty wziąć w leasing lub na preferencyjnych warunkach kredyt i nie bawić się w półśrodki , tym bardziej ,że tym pracujesz i zarabiasz.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2016, 20:26:48 czas Polski wysłana przez przemek77 »

Offline piotru

« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sierpnia 2016, 00:16:26 czas Polski »
Trochę zmieniły się plany.
Planujemy zakupić Hammera A3 31 i do tego jakąś tańszą formatówkę na początek. Myślę że lepszy wybór w naszym przypadku. Co sądzicie?

Offline piotru

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Sierpnia 2016, 01:20:36 czas Polski »
Zastanawiam się jednak dalej po przeczytaniu postów na forum, czy nie lepiej zacząć kupując trochę tańsze maszyny np. Holzmann'a Stomana,

Czy przykłądowo pomiędzy grubościówko wyrównarką od holzmana za 8k a hammerem A341 za 14k brutto jest taka przepaść ? Teraz nachodzi mnie na przyoszczędzenie, zakup 3 maszyn (grubościówka 8k, formatowa 6k i szlifierka taśmowa 4k) zamiast praktycznie jednego hammera i wtedy nabranie doświadczenia na nich i będzie wiadomo w co lepiej zainwestować jak się rozkręci. Jak myślicie ?

Offline Zyngs

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Nigdy, nigdy nie poddawać się!
  • View Gallery
    • tarcica
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Sierpnia 2016, 08:32:00 czas Polski »
Myślę że lepiej będzie kupić 3 tańsze maszyny. Po pierwsze z tego co zrozumiałem to nie prowadzicie żadnej masowej produkcji, więc nie potrzebujecie maszyn z górnej półki. Po drugie to odnoszę wrażenie że sami jeszcze nie wiecie w którą stronę chcecie pójść, więc ograniczenie się do jednej maszyny może być strzałem w stopę. Kupując 3 zostawiacie sobie większe pole do manewru.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #5 dnia: 24 Sierpnia 2016, 10:23:55 czas Polski »
przy większej produkcji niż hobbystyczna, często już "seryjnej" maszyny kombinowane to niezbyt dobre rozwiązanie; już zakup wyrówniarko-grubiarki należałoby przemyśleć; seria hammer tych maszyn to ręczna regulacja stołu - wymuszona konstrukcją konieczność jego opuszczenia by uzyskać spory prześwit i przezbroić maszynę do opcji wyrówniarki - a nie jest to tak zaakcentowane na filmach Jarka i tych ze strony producenta - wymusza, by trochę się nakręcić... i do tego nie można skorzystać z obu opcji w jednym czasie

w dniach 13-16 września br. jest DREMA w Poznaniu - dużo producentów, masa sprzętu - pojedź i zobacz, czy będą Tobie te rozwiązania pasowały

Offline wierzba

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Sierpnia 2016, 14:25:18 czas Polski »
Cześć Piotrek, to napisze co ja myślę. Siedze u wuja w warsztacie od wieelu wielu lat, ostatnio trochę dłużej, bo wolne, ale to jest nieistotne. Ogólnie odradzałbym  Feldera Hammera, bo to jak wiadomo- chińska linia badziewia. Wuj miał swego czasu strugarko- grubościówkę Feldera A3. Obróbka bardzo słaba i niedokładna. Felder namówił go później na piłę formatową i lipa. Dopiero jak przesiadł się na Roblanda to było OK. Pracuje nam się naprawdę dobrze. Jeszcze możesz spojrzeć na strugarko- grubościówę Stomana na ADM 320. Bułgarski sprzęt równa się... porządny sprzęt. Zobacz sobie na ADM z wałem spiralnym, do dodatkowych prac spisuje się bardzo dobrze. Powodzenia w podjęciu dobrej decyzji! :)