29 Kwietnia 2026, 17:36:41 czas Polski

Autor Wątek: Wybór ukośnicy - Makita LS1018 - czy może inny sprzęt?  (Przeczytany 3401 razy)

Offline sirbobson

Wybór ukośnicy - Makita LS1018 - czy może inny sprzęt?
« dnia: 21 Marca 2016, 07:47:58 czas Polski »
Witajcie,
od kilku dni przeglądam forum i wertuje wątki na temat zakupu piły ukosowej. Szczerze mówiąc im dłużej czytam tym większy mętlik. Postaram się sprecyzować moje potrzeby. Jakiś czas temu zrobiłem dla kogoś z rodziny drapak dla kota, który spotkał się z ciepłym przyjęciem. I tak chętnych pojawiło się więcej. Chciałbym również wykonać meble ogrodowe typu ławka, donice, pergole. Generalnie drewno zamawiam na wymiar i ewentualnie docinam na długość. I do tego głownie potrzebuję ukośnicy. Propozycji było juz wiele i każdy proponuje coś innego. Na ten moment docinam wałki (palisady) drewniane o średnicy 6/7 cm i zależy mi aby docinać dokładnie pod kątem 90 stopni.Co prawda mam ukośnice za 200 zł, ale do metalu z założona tarczą do drewna. I dlatego wiem dlaczego ucina krzywo. Chciałbym również docinać płyty OSB,MDF do 30/40 cm szerokości. Na tą chwilę pilarka pracowałaby może 3-4 godziny w tygodniu.

Przejdźmy do meritum. Wiem, że najlepiej wybrać Kapexa, ale to nie mój budżet. Przeczytałem dużo opinii o Makicie LS 1018. Pod uwagę brałem również Metabo KGS254M czy też DeWalt DW777. Myślę, że moje maksimum to 2000 zł, choć pewnie i tak wezmę sprzęt na raty. A może wystarczy coś tańszego? Znacie moje propozycje i potrzeby, nieśmiało proszę o rady :)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
Odp: Wybór ukośnicy - Makita LS1018 - czy może inny sprzęt?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2016, 08:31:09 czas Polski »
Używam ukośnicy Makita LS1018L od roku i nigdy nie żałowałem. Wykonałem nią już kilka tysiecy cieć, zarobiła na siebie w mgnieniu oka. Dokupiłem do niej tylko stojak z rolką przy cieciu dłuższych elementów. Pracowała z odkurzaczem jako odociąg, ten worek na pył wystarczy tylko na kilka cieć i jest pełny. Nie miałem problemu z laserem. Na początku trzeba było tylko delikatnie wykalibrować ustawienia. Cięcia pod katem 45' są powtarzalne, bez problemu osiagałem ładne ramki. Jakość cięcia pierwsza klasa. Zapłaciłem około 1,6tys, więc szukaj w podobnej cenie. Chcociaż przez ostatni rok polska waluta spadła, wiec ceny mogły podskoczyć. Tą Metabo ogladałem i słabo wypada w porównaniu z Makitą. tyle mogę doradzić. Powodzenia przy podjęciu decyzji o wyborze.

Offline sirbobson

Odp: Wybór ukośnicy - Makita LS1018 - czy może inny sprzęt?
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2016, 12:57:14 czas Polski »
Dzięki za odzew. Znalazłem w pobliżu mojego zamieszkania tą Makitę za 1700 zł. Co ciekawe w drugim sklepie jest o 450 zł droższa. A coś ktoś o tym Dewalcie DW777 może powiedzieć? Cena porównywalna, a podobno jakość też bardzo dobra....