08 Lipca 2026, 12:13:40 czas Polski

Autor Wątek: Ratunku - drzwi wewnętrzne prawie na wymiar  (Przeczytany 2556 razy)

Offline Robi

Ratunku - drzwi wewnętrzne prawie na wymiar
« dnia: 01 Sierpnia 2016, 17:31:29 czas Polski »
Muszę już zamawiać drzwi wewnętrzne i po pomiarach pojawił się problem.
Otwór jest za wysoki o 0,5-2cm. przerobiłem chyba wszystkie firmy produkujące drzwi masowo. I niektórzy mają na rozwiązanie:
- albo tylko jeden rodzaj drzwi i to brzydkie
- albo jak Porta wysoką opaskę nawet na 20cm, ale wtedy specjalna framuga bezprzylgowa i cena idzie x2 do góry

Możecie coś poradzić jak zakryć do 2cm od góry żeby nie było widać tej szczeliny. Otwór fizycznie zmienię żeby framuga dobrze siedziała, ale nie dosztukuję tak tynków żeby nie było widać różnicy w teksturze tynku.
Wymyśliłem że jak wezmę drzwi załóżmy w kolorze dąb bielony. To od tego samego producenta kupię albo panele albo listwy przypodłogowe z mdfu w tym samym kolorze. Dotnę i dokleję. Problemem pozostaną boki listwy gdzie nie ma okleiny.

Jakieś inne pomysły?

Offline DMariusz

Odp: Ratunku - drzwi wewnętrzne prawie na wymiar
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpnia 2016, 18:09:10 czas Polski »
A doklejnie do 'góry otworu' pasku regipsa i zatynkowanie na równo ze ścianą nie wchodzi w grę?
Zwłaszcza jeśli ściany masz jeszcze przed malowaniem może wyjść tak że nie będzie różnicy widać.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpnia 2016, 18:11:35 czas Polski »
Ale, że jak za wysoki ? Bo nie łapię .... :P
ja zawsze zostawiam tyle na piankę ....

chyba, że o czymś innym piszesz ...zresztą słabo dziś u mnie z wyobraźnią - wrzuć foto poglądowe

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Sierpnia 2016, 18:22:44 czas Polski »
Wymyśliłem że jak wezmę drzwi załóżmy w kolorze dąb bielony. To od tego samego producenta kupię albo panele albo listwy przypodłogowe z mdfu w tym samym kolorze. Dotnę i dokleję. Problemem pozostaną boki listwy gdzie nie ma okleiny.

Albo  ściana ,albo poszerzenie górnej opaski . Jeśli to drugie ( modne  teraz ) to nie martw się końcówkami . Możesz tam zastosować gierong i dokleić kawałeczki zakończenia ( też gierong )
Zazwyczaj to poszerzenie  robi się troszkę krótsze jak poprzeczna opaska , tak by wizualnie pasowało.

Offline Robi

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Sierpnia 2016, 20:06:09 czas Polski »
A doklejnie do 'góry otworu' pasku regipsa i zatynkowanie na równo ze ścianą nie wchodzi w grę?
Zwłaszcza jeśli ściany masz jeszcze przed malowaniem może wyjść tak że nie będzie różnicy widać.

No właśnie regipsa mogę, po to aby ościeżnica dobrze złapała. natomiast tynków już nie mogę, ponieważ już pomalowane, a tynki cementowo-wapienne. Nawet jakbym próbował to wyjdzie inna faktura tynku, nie mówiąc o odcieniu farby jak się domaluje 3 miesiące później.
 Drzwi mają być z opaskami tylko producenci robią opaski od 4-6cm, tylko nieliczni robią 8cm opaski, ale to też za mało.

Co to jest "gierong"? Wujek gogle pokazuje same twarze.

Tu masz ościeżnicę z wymiarami, w prawym dolnym rogu masz wymiar z opaską 2108mm. Ja mam 2125mm do zakrycia.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpnia 2016, 20:12:27 czas Polski wysłana przez Robi »

Offline Robi

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Sierpnia 2016, 20:13:30 czas Polski »
i załącznik.

Offline Robi

« Odpowiedź #6 dnia: 02 Sierpnia 2016, 20:00:51 czas Polski »
nikt?  :(

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Sierpnia 2016, 20:07:45 czas Polski »
Co to jest "gierong"?

W Twoim przypadku połączenie pionowej opaski z górną poziomą pod kątem 45* ( ścięcie )

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sierpnia 2016, 08:33:02 czas Polski »
A po ile kupujesz te gotowce "z dykty"? Bo ja też robiąc remont rozglądałem się za MDF a w końcu skończyło się na litych za 1300 zł - facet wymierzył i dopasował się do otworu i już.

Offline Robi

« Odpowiedź #9 dnia: 03 Sierpnia 2016, 22:02:45 czas Polski »
Dzięki za wszystkie pomoce, te na priv też.
Jeszcze nie wiem co zrobię, bo temat wciąż jest płynny.
Firmy produkujące " na linii" w zasadzie odpadają, nawet te mniejsze.
Bez ogródek dodają że jeżeli mają coś zrobić w innym wymiarze niż produkcja, to min. 100% dopłata.

Niektóre z nich mają w akcesoriach do kupienia pod nazwą "maskownice", opaski na pół ościeżnicy (jedna strona). Z tego można by dosztukować.
Stolarze niektórzy faktycznie nie są tak drodzy jak myślałem, 1300zł cena startowa tylko terminy - "na święta będzie pan miał".

Z mdf-u mam za 5300zł z montażem 6szt drzwi, do nawet 10200zł - zwykłe, żadne forniry. Przy tych drogich to na pewno wybiorę stolarza, nie ma o czym mówić.

Offline baca814

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Sierpnia 2016, 22:34:28 czas Polski »
DRE produkuje ościeżnicę o nazwie TOP, której wysokość górnej opaski to 2121mm. Ale jeśli masz dokładnie 212,5 to i tak będzie to za mało

Offline Robi

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Sierpnia 2016, 22:40:30 czas Polski »
DRE produkuje ościeżnicę o nazwie TOP, której wysokość górnej opaski to 2121mm. Ale jeśli masz dokładnie 212,5 to i tak będzie to za mało

Tak, jeszcze do nich mam jutro dzwonić. 4mm to można w ostateczności akrylem uzupełnić lub silikonem we właściwej barwie.

Offline looq1

« Odpowiedź #12 dnia: 03 Sierpnia 2016, 22:48:18 czas Polski »
podniesiesz ościeżnicę o 2-3 mm nad podłogę, dasz silikon międzi podłogę a ość i będzie grało.
Ostatnio kierownik machnął się na inwestycji tylko o 34 cm, bagatela w 79 szt.
ściany wykończone jakimś mazidłem za grube tysiaki, więc architektka dołożyła o bramowanie z drewnopodobnej płyty i było git malina