05 Maja 2026, 05:56:55 czas Polski

Autor Wątek: Od czego zacząć zakupy?  (Przeczytany 2226 razy)

Offline Hoof

Od czego zacząć zakupy?
« dnia: 16 Marca 2016, 11:21:00 czas Polski »
Witam

Jest to mój dokładnie trzeci post :)
Powiedzmy ze mam do wydania 1-1,5 tys. Posiadam pilarke, frezarkę, strug elektryczny, szlifierkę kątowa, szlifierkę oscylacyjna wszystko marki Graphite. Tymczasowy stół warsztatowy który najważniejsze trzyma poziom zrobiony. Teraz chce wykonać altanke/pergole ogrodowa oraz właściwy stół warsztatowy. Od jakiego sprzętu zacząć:
Ukośnica
Pila stołowa
Piła taśmowa
A może coś innego

Poczytałem ze jednym z ważnych elementów jest brak luzów na tarczy. Cóż Graphite dla mnie fajny ale luzy to on ma :) chciałbym nowe urządzenie wpiąć do stołu aby praca stała się przyjemnością.

Liczę na Wasza pomoc bo typów sprzętu jest na prawdę dużo i nie wiem co kupić na początek

Pozdrawiam
Adam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

kwita

• Gość
Odp: Od czego zacząć zakupy?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Marca 2016, 11:39:20 czas Polski »
Ja kupował bym raczej wszystko na bieżąco... Na pewno jakaś lepsza płatnica, zrobiłem swego czasu pergolę, zadaszenie tarasu około 18m2 i wszystko ciąłem na długość płatnicą Stanley(zamiast ukośnicy), kupiłbym szlifierkę mimośrodową i kilka podstawowych dłut, jeśli zamierzasz robić w drewnie, wkrętarka...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Marca 2016, 12:01:14 czas Polski »
Ukośnica i strug elektryczny będzie przydatny  do wykonanie pergoli i mebli ogrodowych już teraz na wiosnę - ja tak zaczynałem, od architektury ogrodowej koło domu. Pilarkę stołową kup jak trochę zaoszczędzisz: 1500 - 1800 Makita MLT100 lub BOSCH PTS 10. Ale lepiej uzbieraj 3 - 4 tyś na prof. Makitę lub Boscha.

Offline Hoof

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2016, 12:04:24 czas Polski »
Ok nie dopisałem ze szlifierkę mimosrodowa tez juz mam. Taka ręczna pile tez mam Ba nawet 2. Jakieś dłuta itp tez posiadam ale bardziej zależało mi na wydaniu kasiorki na jakiś sprzęt. Ok mogę oczywiście przeznaczyć je na córeczkę :) ale pracować tez czymś trzeba. Zawsze to ułatwia prace

Offline Hoof

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Marca 2016, 12:08:31 czas Polski »

Ukośnica i strug elektryczny będzie przydatny  do wykonanie pergoli i mebli ogrodowych już teraz na wiosnę - ja tak zaczynałem, od architektury ogrodowej koło domu. Pilarkę stołową kup jak trochę zaoszczędzisz: 1500 - 1800 Makita MLT100 lub BOSCH PTS 10. Ale lepiej uzbieraj 3 - 4 tyś na prof. Makitę lub Boscha.

Dzięki za podpowiedz. Sprawdzę ukośnice.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Marca 2016, 12:10:12 czas Polski »
To moim skromnym zdaniem, zrób jak radzi Rysiu, zbieraj kasę i rób pergolę, jeśli tymi narzędziami co masz potrafisz zrobić pergolę, altankę... Zbieraj na dobrą piłę, ona według mnie jest bardziej przydatna niż ukośnica. Uważam, że nie warto kupować jakiegoś narzędzia tylko dlatego, że akurat mam tyle kasy...bo wcześniej czy później się to zemści. W moich pracach czasem brakuje mi ukośnicy, ale wiem, że bez niej też sobie poradzę, ukośnica jest w moich planach gdzieś na końcu, przyspiesza pracę ale nie jest niezbędna...Ale to tylko moje zdanie... Kup, bo o tym nie pisałeś, dobrą wkrętarkę, to do budowy pergol, altanek będzie Twoim przyjacielem ;D

Offline Hoof

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marca 2016, 12:29:37 czas Polski »
Czytałem juz właśnie o tym ze ukośnice nie jest rzecz najważniejsza nie mniej jednak dylemat pozostał. Tak wydaje mi się ze jak się postaram sprzętem który mam pomału dam radę zrobić pergolke. Drewutnia czy półki w garażu były zrobione na obecnym sprzęcie i nie narzekam aż tak bardzo ze czegoś mi brakowało. Fakt chce sobie ułatwić prace. Wiertareczke tez mam jest stary poczciwy AEG z dwoma akumulatorami. Kręci dobrze choć akumulatorki nie są juz idealne.

Dziękuje Wam za rady.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Marca 2016, 13:03:58 czas Polski »
Wiem, że ukośnica jest super narzędziem, już kilka razy bym kupił, ale później zawsze zadawałem sobie pytanie, gdzie ją ustawić. Niby mam te 30m2 warsztatu ale trzeba to postawić to w takim miejscu albo mieć jakieś mobilne podpórki aby przycinać dłuższe belki, że szybciej było mi na kozio-łkach:) kłaść belki, prosty przyrządzik jako prowadnicę i porządną płatnicą przycinałem belki pod kątem. Szło szybko. Zamiast ukośnicy, dołożyłem i kupiłem zagłębiarkę Festoola. Teraz stwierdzam, że dobry wybór. Przed ukośnicą była też wiertarka kolumnowa a ukośnica dalej czeka, chyba na większą robotę, może jak będę robił płot, ale to też można kilkanaście sztachet przycinać zagłębiarką i też się okazuje, że można inaczej...

Offline Hoof

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Marca 2016, 14:03:23 czas Polski »
Mój warsztat to blaszany garaż 15m2 minus składzik z opałem i półkami :). Niestety tylko tam mam ciszę spokój. Festoola juz widziałem. Fajne narzędzie. Może doinwestuje i jego kupie zamiast stołowej bo stół mam w planach samemu właśnie zrobić. Taki sprzęt podwiesilbym pod stół i miałbym dwa w jednym.