11 Czerwca 2026, 08:12:58 czas Polski

Autor Wątek: Sosna na schody  (Przeczytany 7707 razy)

Offline WojtekS

Odp: Sosna na schody
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Października 2015, 11:27:38 czas Polski »
Dzięki za wyprowadzenie z błędu. Z dębu na pewno schodów robił nie będę bo podejrzewam że koszta przerosły by wartość całego budynku :) Schody mają być nie na pokaz tylko do użytku zamiast drabiny na strych.
Domek będzie użytkowany sezonowo a na pomysł z moimi deskami wpadłem oglądając schody w markecie. Zmierzyłem grubość stopni i miały 3 cm więc pomyślałem że te moje dechy się nadadzą bo niektóre były chyba dodane jako odpadek niewymiarowy i mają coś koło 3,2cm przy czym są dość szerokie-około 25cm.
A może z grubej płyty meblowej można zrobić takie schudki? :) Np z blatu?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #16 dnia: 21 Października 2015, 11:41:00 czas Polski »
Schody mają być oczywiście wewnątrz domku i prowadzić właśnie do sypialni.

Schody mają być nie na pokaz tylko do użytku zamiast drabiny na strych.
Nie to zebym się czepiał ;D
Tomekz pisał

Drewno iglaste (  np. sosna , modrzew ) nadaje się na schody , pod warunkiem chodzenia po nich w papciach. A więc na wyższe kondygnacje , gdzie domownicy idą do sypialni.
A na strych na pewno się nadają :)

« Ostatnia zmiana: 21 Października 2015, 11:44:04 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline WojtekS

« Odpowiedź #17 dnia: 21 Października 2015, 11:48:59 czas Polski »
Strych/ poddasze no. Nie jest to pełnowymiarowa kondygnacja-co prawda da się chodzić wyprostowanym przy moim wzroście (190cm) ale całość pomieszczenia będzie sypialnią-nie będzie żadnych przegród typu ściana. Budynek jest na zgłoszenie więc ma być parterowy :) Nie może mieć poddasza użytkowego bo mam ciekawych sąsiadów latających w nocy z centymetrem krawieckim po budowie.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #18 dnia: 21 Października 2015, 13:43:25 czas Polski »
A może z grubej płyty meblowej można zrobić takie schudki?  Np z blatu?
To już lepsza ta sosna, płyta zupełnie się nie nadaje na schody/drabinę bo już sam nie wiem.

Offline WojtekS

« Odpowiedź #19 dnia: 21 Października 2015, 14:19:06 czas Polski »
Znalazłem odpowiednie słowo o co mnie chodzi. Schody młynarskie! O! Stromo do góry i wąskie.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Października 2015, 17:02:31 czas Polski »
Czyli fachowo: schody drabiniaste.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Października 2015, 17:19:14 czas Polski »
schody drabiniaste.

Czy fachowo ?

Młynarskie jednak się różnią

Offline WojtekS

« Odpowiedź #22 dnia: 21 Października 2015, 18:00:29 czas Polski »
Taki dynks przykręcony do ściany co da mi wejść na jakieś 2,5 metra bez przynoszenia drabiny. Najlepiej z zabiegiem, bo ciasno.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Października 2015, 18:46:21 czas Polski »
schody drabiniaste.

Czy fachowo ?

Młynarskie jednak się różnią

Chyba tylko nazwą. ;D
Nazwa podstawowa, to właśnie "drabiniaste".

Offline krzyś48

« Odpowiedź #24 dnia: 21 Października 2015, 22:07:44 czas Polski »

Offline morosoph

« Odpowiedź #25 dnia: 24 Listopada 2015, 18:28:11 czas Polski »
Ja wbrew wszystkim opiniom zrobiłem schody świerkowe. Miałem znany jeden główny parametr:...cena. Nie chcąc się siłować finansowo z prawdziwymi schodami, stworzyłem za bodajże 800 pln proste schody całkowicie mi jak na razie wystarczające.
Kiedyś, jak się uporam finansowo zrobię lub zamówię z dobrego drewna. Schody miały być w ogóle z dobrej sklejki gr 40mm,
ale, że nie czuję się zaawansowany stolarsko, pojechałem po kosztach co by za drogo nie zepsuć :) Jak wyszły - tak wyszły, mimo wszystko jetem zadowolony. Zrobione z kantówek 4x7cm zakupionych w sklepie stolarskim - niestety nie mają sosny. Wangi wewnętrzne 5x10cm. Klejenie własne tylko struganie i szlifowanie u znajomego stolarza.
Cieszy mnie to, że dopiąłem swego bo paru fachowców pukało się w czoło niby coś tam "o motyce i słońcu"
Do tematu oczywiście miękkie są - trzeba uważać co ma się pod pantoflami - byle drobina i odgniecenie murowane. Są rzadko uczęszczane więc problemu wielkiego nie ma. No i oczywiście nie skończone.

Offline morosoph

« Odpowiedź #26 dnia: 26 Listopada 2015, 09:03:52 czas Polski »
Spinać się nie ma co, ale przyznaję rację Amigorgowi, popartą własnym żałosnym wspomnieniem, gdy jako "młodzieniec" sam drukowałem koszulki z facjatą Lenina w ramach jakiejś niby prowokacji pokoleniowej.... Nosiłem ją do czasu rozmowy z ojcem jak ją na mnie zobaczył. Wtedy po raz ostatni w życiu sprawił mi lanie - w moim wieku najgorsze - bo... ustne. Naprawdę bolało.

Co do projektu Wojtku wszystko projektowałem sam w Corel Draw. Jest to program stricte graficzny - dwuwymiarowy. Jakieś rysunki gdzieś tam leżą na dysku to Ci mogę wysłać jako PDF-a lub JPG-a

Offline WojtekS

« Odpowiedź #27 dnia: 26 Listopada 2015, 09:06:15 czas Polski »
Poproszę remmech.com@wp.pl

Offline morosoph

« Odpowiedź #28 dnia: 26 Listopada 2015, 11:08:40 czas Polski »
Wysłane :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Marca 2016, 16:40:33 czas Polski »
Stawiam takie domy od 30 lat. O tych z Opola słyszałem same złe opinie. Nie polecam