04 Maja 2026, 23:44:22 czas Polski

Autor Wątek: Surowe drzwi zewnętrzne sosna  (Przeczytany 7038 razy)

orkan

• Gość
Odp: Surowe drzwi zewnętrzne sosna
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Sierpnia 2016, 14:32:38 czas Polski »
A konkretnie co polecasz i coby mi lakier się nie łuszczył.Mróz -30C,a w lecie silne słońce nawet ponad 50C w słońcu.Miejsce osłonięte od wiatru.
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2016, 14:34:12 czas Polski wysłana przez orkan »

Offline marcin6391

« Odpowiedź #16 dnia: 14 Sierpnia 2016, 15:38:24 czas Polski »
Nie ma takich produktów, które by dawały 100%gwarancji

orkan

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Sierpnia 2016, 16:17:32 czas Polski »
To na podkład zostaje mi tylko olej?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Sierpnia 2016, 10:55:49 czas Polski »
sokol27je

W  firmie DLH kupisz impregnaty z kolorem i lakiery  na bazie   bęzyn  SIKENS- zadzwoń to doradzą
 W firmie Remers   kupisz lpodkład i lakier  też na bazie  bęzyn , ale też aqua do renowacji okien (podkład i nawierzchniowy w kolorze)  - w Twoim wypadku brał bym aqua .

Orkan
Ty najpierw  zrób zadaszenie  nad  drzwiami , bo sobie nie poradzisz z drzwiami.
« Ostatnia zmiana: 16 Sierpnia 2016, 10:57:42 czas Polski wysłana przez tomekz »

orkan

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Sierpnia 2016, 11:08:18 czas Polski »
 tomekz
 niestety nie ma takiej opcji. Takie jakie jest to ok 30cm musi wystarczyć.

Offline Nero

« Odpowiedź #20 dnia: 16 Sierpnia 2016, 17:29:39 czas Polski »
Sosna surowa, podobnej budowy jak kolegi,strona świata-wschód, bez zadaszenia czyli cały asortymrnt zjawisk pogodowych. Jaki proponujecie zajzajer na pierwsze malowanie. Kolor bliższy bezbarwnego,i cena nie gra roli.
Tak, jak we wczesniejszym poscie - dobry impregnat bezbarwny i kompatybilna lakierobejca albo bejca+lakier

Offline Nero

« Odpowiedź #21 dnia: 16 Sierpnia 2016, 17:44:03 czas Polski »
To na podkład zostaje mi tylko olej?
Jak dasz olej, to będziesz musiał cały czas i regularnie olejem zasuwać, bo nic innego Ci się na to nie przyjmie, chyba, że lakiery na bazie oleju. Olej daje piękne efekty i doskonale zabezpiecza przed wszelkimi czynnikami, ale wymaga częstego odswieżania - co najmniej raz na rok. Jeżeli masz czas i chęć inwestowania, to możesz olejować, a nawet woskować. Zwróć tylko uwagę, żeby olej był wchłanialny, bo inaczej będzie brudził ręce. Są jeszcze bejce i lakiery na bazie oleju (patrz wyżej - np. ZAR), do których używasz benzyny jako rozpuszczalnika. Zaproponowałem ZAR bo ich skład jest na tyle uniwersalny, że nie będzie problemu z renowacją przy użyciu innego lakieru (po zmatowieniu). Ja naprawdę nie kombinowałbym i użył zwykłej ale dobrej lakierobejcy lub samego lakieru, jeżeli ma być naturalny efekt, po wczesniejszym zaimpregnowaniu.
Podsumowując: jeżeli drewno nie jest wystawione na beposrednie działanie słońca, to możesz używać wszystkiego, co Ci się podoba (lakierobejce, bejce+lakier, olej, olej barwiący, wosk, bejca+wosk ...). Jeżeli drewno ma być wyeksponowane na słońce, to żaden lakier (lakierobejca) nie wytrzyma na drewnie dłużej niż 3-4 lata, chociaż można eksperymentować z wieloskładnikowymi lakierami jachtowymi. Lakier będzie się łuszczył na słońcu (mówie tu o ekstremalnej wystawie południowej bez osłony). Na robaki i grzyby zabezpieczeniem jest impregnat, na wodę i słońce-warstwa końcowa (lakier, wosk, olej itp,)

Offline sokol27je

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Listopada 2016, 14:16:07 czas Polski »
Witam, ponownie odświeżam temat bo niestety dopiero dziś sie wziąłem za malowanie :-\ i okazało sie ze drewno ma teraz wady w dwóch miejscach (foto) jedno jakby podmoknięte w rogu drzwi mało widoczne było ale po zaimpregnowaniu widać dużo bardziej (jest to sklejka) i na futrynie z czarniało co radzicie z tym zrobić?
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2016, 14:20:11 czas Polski wysłana przez sokol27je »