23 Kwietnia 2026, 12:32:14 czas Polski

Autor Wątek: Prośba w sprawie grubościówki Makita 2012NBX  (Przeczytany 4572 razy)

Offline krzysp3

Prośba w sprawie grubościówki Makita 2012NBX
« dnia: 14 Lutego 2016, 12:54:00 czas Polski »
Szanowni forumowicze
Z góry przepraszam, że swój wkład w forum zaczynam od prośby.
Potrzebuję jednak pomocy w sprawie grubościówki Makita 2012NBX. Dokonałem zakupu wspomnianej nowej maszyny przez internet, niestety otrzymałem je zapakowane w taki sposób, którego nie spodziewałbym się po nowym urządzeniu firmy Makita. Urządzenie dotarło z wgniecionym/pękniętym uchwytem oraz połamaną rurą-adapterem do podłączenia odciągu wiórów.
Dlatego mam do szanownych forumowiczów kilka pytań, zwłaszcza do posiadaczy urządzenia Makita 2012NBX:
Co stanowi zabezpieczenie grubościówki w kartonie, kiedy dostarczana jest w stanie fabrycznym - nowym ? Na spodzie jest wkład kartonowy z wyciętym kształtem na grubościówkę. Co jest na górze i po bokach urządzenia ? Ja otrzymałem paczkę wypchaną jakąś folią, która nie zabezpieczała urządzenia przed przemieszczaniem.
Czy rura-adapter wykonana z tworzywa oraz pozostałe elementy wyposażenia umieszczone była luzem obok grubościówki czy też przynajmniej znajdowały się przegrodzie / wkładzie kartonowym albo pudełku?

Urządzenie uruchamia się jednak z powodu złego zabezpieczenia urządzenia w opakowaniu, nie mam pewności jaki jest stan grubościówki. Moje wątpliwości budzi fakt znacznych ilości kurzu na nowym urządzeniu, które rzekomo cały czas było umieszczone w fabrycznym opakowaniu. Dlatego próbuję zwrócić urządzenie sprzedawcy w ramach ustawowych 14 dni. Jak dla mnie jest to sytuacja, w której urządzenie tzw. refurbished albo ze zwrotu od klienta sprzedawane jest jako nowe.

Protokół dotyczący połamanej rury został spisany z kurierem jednak to nie po stronie kuriera leży wina niefabrycznego opakowania i złego zabezpieczenia urządzenia na czas transportu i spowodowanych tym faktem szkód. Folia stretch, którą sprzedawca owinął karton nie była naruszona. Sprzedawca twierdzi, że w takim stanie dostał grubościówkę od dystrybutora (hurtowni).

Mam nadzieję, że uda się załatwić sprawę pozytywnie. Fakt poniesienia kosztów odesłania urządzenia do sprzedawcy pozostawiam bez komentarza. To moja strata choć nie z mojej winy.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc
Krzysztof

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: Prośba w sprawie grubościówki Makita 2012NBX
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Lutego 2016, 15:25:12 czas Polski »
Witam!
Wina leży po stronie sprzedawcy,źle zapakowana.
Widać, że stała gdzieś na wystawie lub magazynie i jest zakurzona
jak moja Makita została dostarczona to świeciła jak psu ...(wiadomo co) na wiosnę.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Lutego 2016, 15:27:20 czas Polski »
Szkoda, że umieściłeś wątek w niewłaściwym dziale. Ani to elektronarzędzie ani strug.

Offline Jureq

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lutego 2016, 21:10:30 czas Polski »
o ile był to zakup w normalnej firmie a nie od "Czesława" to nie interesuj się tym jak powinno być zapakowane (a powinny być przekładki z grubej tektury) tylko na podstawie zawartej umowy (rozumiem że jakiś dowód zakupu otrzymałeś) należy Ci się sprzęt w 100% sprawny (chyba że warunki umowy stanowią inaczej)  a odpowiedzialność za jego dostarczenie w idealnym stanie należy do obowiązków sprzedawcy - w tej chwili wysyłasz sprzedawcy oświadczenie o odstąpieniu od umowy (masz na to 14 dni) i żądasz należnego Ci zwrotu kasy lub wymiany na faktycznie nowy sprzęt
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Lutego 2016, 21:42:57 czas Polski »
Skoro masz spisany protokół to masz potwierdzenie, że sprzęt przyszedł do Ciebie już uszkodzony. Zadzwoń do sprzedawcy. Powinien wymienić Ci na swój koszt na wolny od uszkodzeń. W praktyce kurier wręcza Ci przesyłkę z nową maszyną i odbiera paczkę z uszkodzoną (oczywiście Ty za to nie płacisz).

Offline futrzak

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Lutego 2016, 22:37:46 czas Polski »
A gdzie to kupileś?

Offline krzysp3

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Lutego 2016, 08:50:42 czas Polski »
Danych firmy pozwolę sobie na razie nie ujawniać. Wszystko zależy do tego jak zakończy się sprawa.
Dziękuję bardzo za pomoc.
Pozdrawiam.

Offline sajo

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Lutego 2016, 09:17:06 czas Polski »
Eee słabo. Nie rozumiem, czemu masz się kryć z tym. Jak Ci wymienią, to znaczy że sklep ok. Jak nie wymienią, to znaczy że sklep jest beznadziejny i inne osoby z forum powinny to wiedzieć, żeby na minę się nie wpakować.

Offline krzysp3

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lutego 2016, 08:06:51 czas Polski »
Witam ponownie
Mając na uwadze dobro wszystkich forumowiczów postanowiłem podzielić się z Wami dodatkowymi informacjami o niezbyt rzetelnym podejściu do klienta.
Sklep to szerejko.eu. Grubościówka oferowana była jako ostatnia sztuka. Przed zakupem mailowo pytałem czy jest to egzemplarz nowy i nieużywany czy też tzw. powystawowy. Otrzymałem zapewnienie, że nowy. Dlatego dokonałem zakupu. To co otrzymałem to typowy zwrot od klienta albo "refurbished". Co więcej jest to egzemplarz z 2013 roku. Czyżby nie było w sprzedaży nowszych sztuk ?
Zdarzało mi się kupować urządzenia "refurbished", ale ich cena oscylowała w granicach 60-70% ceny produktu nowego. Często były to egzemplarze nowe z drobną wadą nie wpływającą na ich pracę. 
Wielokrotnie kupowałem także tzw. ostatnie sztuki po niższych cenach. Były to egzemplarze z poprzednich dostaw przy niższym kursie Euro. Taki przypadek jak ze wspomnianą Makitą trafił mi się pierwszy raz.

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2016, 08:16:31 czas Polski wysłana przez krzysp3 »

Offline futrzak

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lutego 2016, 09:23:48 czas Polski »
A ile zapłaciłeś za nią? Jedyne to zostaje, to kupić połamane części w serwisie i może wyjdziesz na zero.

Offline RobRob

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lutego 2016, 11:34:02 czas Polski »
Może po prostu zwrócić
a jak nie przyjmie to od czego masz rzecznika praw konsumenta

Offline velsyster

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lutego 2016, 12:17:45 czas Polski »
I uwaga, sprzedawca zobowiązany jest także zwrócić ci koszty odesłania do niego urządzenia.

Offline Yankees

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2016, 13:23:22 czas Polski »
Ewidentnie takie zostało wysłane, zapewne sklep liczył że nie otworzysz przy kurierze. Jeżeli reszta urządzenia nie jest pokrzywiona czy coś, to jednym z rozwiązań jest renegocjacja ceny np.o tysiąc i sklejenie- zespawanie tego. Podejrzewam że ten ciemniejszy to hi-ps (wysokoudarowy polistyren), sprawdź z jakiego tworzywa to jest (na wewnętrznej stronie będzie wytłoczone oznaczenie) a wtedy się dobierze odpowiednią metodę bądź klej.

Offline krzysp3

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Marca 2016, 10:23:57 czas Polski »
Witam ponownie
Wreszcie odzyskałem pieniądze.
Kosztowało mnie to kilkadziesiąt złotych (prawie 100zł) za list polecony, koszty zabezpieczenia opakowania i przesyłkę kurierem zwracającą urządzenie.
Pomimo dopełnienia ustawowego obowiązku dotyczącego terminów związanych z odstąpieniem od umowy, musiałem przypomnieć sprzedawcy o jego obowiązku do zwrotu kosztów za urządzenie. Przelew wykonano prawdopodobnie po moim mailu przypominającym, po południu 14-go dnia kalendarzowego liczonego od dnia poinformowania sprzedawcy listem poleconym o odstąpieniu od umowy. Urządzenie odesłałem niezwłocznie po odebraniu przez sprzedawcę listu poleconego.
Jest to zatem kolejna rzecz, która świadczy o nierzetelności sprzedawcy ze sklepu szerejko.eu.
Ponieważ link do opinii na opineo.pl, który otrzymałem po zakupie pozostał aktywny, umieściłem opinię negatywną na wspomnianym portalu. Ciekawe czy zostanie usunięta. Jest to pierwsza opinia negatywna wspomnianego sklepu. Gdybym nie musiał przypominać o zwrocie pieniędzy byłby neutral.

Teraz szukam rzetelnego sprzedawcy, u którego kupię nową grubościówkę Makita 2012NBX. Później także piłę taśmową LB1200F.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za informacje.

PS: Znalazłem w necie wiele wykładni, że to kupujący musi ponieść koszty odesłania urządzenia jeśli tak mówi regulamin sklepu internetowego. Żeby odzyskać wszystkie poniesione koszty musiałbym wystąpić na drogę sądową.  W formularzu odstąpienia od umowy podaje się wysokość kwoty, którą sprzedawca ma zwrócić klientowi. Wówczas jedyną kwotą udokumentowaną są koszty wyszczególnione na fakturze. Koszty odesłania urządzenia nie są wtedy znane.

Sprawa w sądzie potrwałaby kilka miesięcy. Wiem z doświadczenia bo od 9 miesięcy trwa sprawa odzyskania przeze mnie kosztów uszkodzenia mojego samochodu - sprawca ujęty na gorącym uczynku (miał pecha bo o godzinie 4:20 byłem przy oknie i widziałem moment uszkodzenia), powiadomiona policja ujęła sprawcę, zabezpieczone zostało nagranie z monitoringu osiedlowego, które zarejestrowało moment wandalizmu, sprawca się przyznał).  Tak prosta i oczywista sprawa trwa od czerwca zeszłego roku.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Marca 2016, 11:02:12 czas Polski »
ja kupowalem w megaobrabiarki.pl. bez problemow, sklonni do negocjacji ceny. W innym sklepie dostalem nizsza cene, o czym ich poinformowalem, wiec poprosili maila z nizsza wycena i zeszli ponizej, wiec z czystym sumieniem moge polecic.