26 Kwietnia 2026, 23:42:20 czas Polski

Autor Wątek: Dokładność pilarki stołowej 0,25mm - czy przesadzam?  (Przeczytany 2257 razy)

Offline chrissbe

Dokładność pilarki stołowej 0,25mm - czy przesadzam?
« dnia: 06 Kwietnia 2016, 22:37:44 czas Polski »
Witam Was.
Podczas składania i docinania podstawy mojej strugnicy zauważyłem, że moja pilarka stołowa nie wycina dokładnie kąta prostego. Mam tzw table saw sled do tego celu i jest idealnie skalibrowana  do tarczy.
Przykładając kątownik do przeciętego materiału widzę delikatne światełko.
Tarcza ma ustawiony i zablokowany idealny kąt 90 stopni.

Wziąłem w ręce czujnik zegarowy na statywie i zauważyłem bicie tarczy (0,25mm). Na dodatek przesuwając czujnik zegarowy po rowku wzdłuż tarczy stwierdziłem odchylenie 0,25mm na środku tarczy. Tak jakby tarcza była za mocno dokręcona co spowodowało jej zniekształcenie (tarcza CMT 48z).

Czy Waszym zdaniem przesadzam z tymi dokładnościami? Czy powinienem dążyć do wyzerowania błędów.

Offline pawel49

Odp: Dokładność pilarki stołowej 0,25mm - czy przesadzam?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwietnia 2016, 23:02:31 czas Polski »
A linia cięcia jaka jest? Ładna? Czy zdarzają się takie wgłębienia od tarczy?

Ja na samym początku bym dokładnie oczyścił kołnierze mocowania tarczy i samą tarczę tam gdzie jest dociskana. U mnie pomaga jak widzę że tarcza bije mocniej.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2016, 23:18:31 czas Polski »
1. Jaka średnica tarczy?
2. Jaka grubość talerza?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwietnia 2016, 07:24:11 czas Polski »
Pytanie jaka pilarka :)

Co do tarcz to sam reklamowałem Globusa i wysyłałem do prostowania - zerknąłem do maila reklamacyjnego i piła miała ... 0,6 mm bicia mierzone po obwodzie tarczy tuż pod zębami (piła 185 mm). Z tego co pamiętam to facet z Globusa mówił że piły do elektronarzędzi mają hmmm większą tolerancję co do bicia niż te większe średnice do pilarek stołowych - oczywiście tą wyprostowali i naostrzyli, ale wysłałem tez na chybił trafił drugą i tamta już się mieściła w ich normie i nie prostowali, ale naostrzyli gratis :) . Nie pamiętam, ale w którymś katalogu lub na stronie są dane jakie dokładności mają piły Globusa.

Trzecia sprawa to tarcze dociskowe - wymaga się aby one miały średnicę 1/3 średnicy piły - mało kto chyba takie robi w tych pilarkach "amatorkach", a na pewno nie w pilarkach ręcznych gdzie krążki nie wiem czy mają 50 mm średnicy, nie mówiąc o dokładności wykonania.

Może ewentualnie ci pomóc dysk stabilizujący, jest nawet w ofercie CMT https://www.punta.com.pl/sklep,7831,stabilizatory_art_29910

Offline chrissbe

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwietnia 2016, 08:05:15 czas Polski »
Witam.
Posiadam piłę stołową Bosch GTS 10 Professional oraz tarczę CMT 285.040.10M 250x3.2x30. Tarcza dociskowa ma 51,65mm.
Po wyjęciu tarczy z piły kątownikiem Empire sprawdziłem tarczę i jest idealnie prosta.
Tarcza jest stara, ponieważ kupując piłę 2 lata temu dostałem tarczę gratis już używaną. Tnie pięknie choć wydaje mi się, że muszę zanieść do ostrzenia.

Wydaje mi się, że problem tkwi (tak jak napisał przemoprzem) w mocowaniu tarczy. Byłbym wdzięczny gdyby wypowiedzieli się właściciele pilarek Bosch GTS 10 XC. Bardzo możliwe, że mają takie samo mocowanie.

Coś mnie tknęło i poleciałem do garażu sprawdzić ten docisk. Czy to normalne że jest od wypukły? Być może źle go zamontowałem dociskając tarczę wypukłą stroną docisku.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwietnia 2016, 08:32:16 czas Polski »
źle go zamontowałem dociskając tarczę wypukłą stroną docisku.

dziwny ten docisk .Obydwa dociski powinny być równej średnicy i wklęsłymi stronami do tarczy.
Normalnie tarcze dociskowe są płaskie , jedynie mają w części środkowej wybranie od strony tarczy ,ale nie aż do średnicy zewnętrznej .

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwietnia 2016, 08:50:30 czas Polski »
No jakieś "nowatorskie" rozwiązanie, bo z reguły tarcza dociskająca ma podtoczenie od środka żeby trzymała tarczę tnącą jedynie po obwodzie kilkoma mm a nie całą płaszczyzną. Tutaj masz fotki tarcz dociskowych z jakimi się spotkałem w mojej pilarce ręcznej, w szlifierce kątowej itp http://pfmrc.eu/index.php?/topic/38455-par%C4%99-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-tarczy-do-drewna/

Te twoje to bym montował właśnie stroną wklęsłą do tarczy - jak jak masz na fotce nr 2. Bo jak założyłeś dociski stroną wypukłą do tarczy (czyli jakby linijka była piłą) to w sumie ją jedynie wycentrowałeś ale docisk mało co stabilizuje tarczę. Tak mi się wydaję.

A na zdrowy chłopski rozum - tarcza 250 mm a dociski mają raptem 50 mm średnicy. Nie skumałem kolesia z Globusa ale w ich katalogach pił HS zalecane tarcze dociskowe do piły 350 mm to aż 120 mm średnica docisku - bo mówię facetowi że robię piłę i dlaczego aż takie średnice muszą być docisków. No i on na to, że można zrobić mniejsze ale przy reklamacji bicia jak będzie że docisk mniejszy niż zalecany to reklamacja na bicie może być nie uznana. Ale .... jak piła fabryczna to się nie czepiają - deko zgłupiałem, ale nie drążyłem. W sumie jak reklamowałem swojego Globusa która pracuje w pilarce ręcznej i tarcze dociskowe są chyba nawet mniejsze niż te 50 mm to nikt się nie pytał w jakim urządzeniu była zamontowana. W pilarce robię 120 mm średnicę tarcz dociskowych.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Kwietnia 2016, 09:12:38 czas Polski »
W pilarce robię 120 mm średnicę tarcz dociskowych.

Robisz maksymalne ,tak by nie wyszły poza blat stołu , ( tzn. trochę niżej bo jeszcze jest wkładka która może być w tym miejscu podtoczona )

Offline chrissbe

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwietnia 2016, 13:18:13 czas Polski »
Witam ponownie.

Docisk zamontowałem wklęsłą stroną w kierunku tarczy. Baaardzo ciężko wchodziło ale weszło.
Oto wyniki:
- bicie od 0,05mm do 0,15mm z czego to 0,15 występuje tylko w jednym miejscu tarczy,
- równoległość do rowków 0,05mm :D

Sprawdzam równoległość do rowków ponieważ są one frezowane na CNC z wielką dokładnością.

Wydaje mi się, że wynik jest super. Jak założyłem docisk w takiej pozycji to tarcza przesunęła się delikatnie (mam drewnianą wkładkę i delikatnie mi ją przepiłowało - około 0,5mm), więc zła instalacja docisku miała duży wpływ na dokładność tarczy.

Dziękuję za pomoc :)