26 Kwietnia 2026, 14:34:38 czas Polski

Autor Wątek: Pierwsza robota - regały - prośba o nadzór i doradztwo  (Przeczytany 2018 razy)

Offline Robi

Pierwsza robota - regały - prośba o nadzór i doradztwo
« dnia: 03 Maja 2016, 20:48:17 czas Polski »
Mam wyznaczone miejsca w skosach poddasza które można nazwać kanciapami lub od biedy garderobami.
Z zasady mają to być miejsca przechowywania na regałach w pudełkach zamykanych rzeczy/ubrań sezonowych.
Na pewno są to miejsca o niskim standardzie wykończenia, więc wygląd nie gra żadnej roli. Liczy się trwałość i użyteczność. Może regały będą pomalowane. Ciężkich rzeczy tam nie przewiduję, najcięższe to może być np. wiertarka w walizce. Zresztą półką dolną jest podłoga i tam cięższe rzeczy powędrują.
Zdjęcia z SketchUp-a, ale dopiero się go uczę więc na pewno są niedociągnięcia, brak symetrii. Bardziej chodzi o to czy taki regał "da radę", czy coś w nim zmienić, dodać.
Trochę tych regałów będzie, wg. pomiarów wyszło mi 7 szt, lub w mb 9m.
Proszę przede wszystkim o podpowiedzi:
- z jakiego materiału je zrobić, (wstępnie myślę o sklejce 18mm brzozowa)
- jakich użyć połączeń, (muszę kupić narzędzia do wybranej metody, bo nie mam jeszcze do żadnej)
Wymiar typowego regału, takich będzie 5 szt:
nogi 95cmx18cm,
półki 128x60cm (2x28cm+odstęp+łącznik tylny) 2x28 ponieważ myślę o "kawałkach", zawsze to taniej
półki na wysokości od podłogi licząc 44 i 44cm
łączniki tylne 128x10cm
Pozostałe dwie sztuki będą trochę większe, wyższe i ze skosami, ale to już wywnioskuję to budowie tych typowych.

Offline Robi

Odp: Pierwsza robota - regały - prośba o nadzór i doradztwo
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maja 2016, 22:03:38 czas Polski »
Nikt nic nie podpowie, nie skomentuje?
Przeczytałem w dziale materiałoznawstwo o sklejkach, ale znalazłem np. nic który sposób montażu jest słuszny dla sklejki.

Offline Bobiszcz

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja 2016, 22:08:47 czas Polski »
Jeśli planujesz użyć sklejki, to chyba nie ma sensu dzielić ścian i półek na 3 części, stabilniej i prościej będzie to zrobić z jednej płyty. Jeśli chodzi o połączenia, to szybkim i pewnym sposobem jest użycie konfirmatów, wtedy będziesz potrzebował tylko specjalnego wiertła. Pozdrawiam

Offline pawel49

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maja 2016, 22:41:38 czas Polski »
Powiedz czy podział elementów na węższe jest podyktowany materiałem, który posiadasz czy elementy mogę być z całej płyty?

Jesli z całej mogą być to ja bym zrobił w bocznych ściankach rowki na około 1/3 grubości sklejki (tzw. dado), tak żeby boki półki w to weszły. Pod każdą półką pasek sklejki 10-15cm z tyłu, który wszystko usztywni (ja bym go wkleił, a jak by wyschło to zakołkował).

Offline Robi

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Maja 2016, 23:06:55 czas Polski »
Oczywiście podyktowane tańszym materiałem np. obecnie w dziale sprzedaż 1525x320
Wychodzę z wniosku że lepiej trochę więcej roboty, ale lepiej sklejka niż inne płyty.
 I tak mi już wychodzi że muszę kupić 60 szt, a to nawet nie połowa tego co chcę jeszcze zrobić.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2016, 23:08:43 czas Polski wysłana przez Robi »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja 2016, 07:48:56 czas Polski »
Wszystkie  sklejki ( 2 szt ) sklej razem tak by robić z całego materiału. Połączenie ich np. na kołki . obce pióro itp.

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Maja 2016, 09:24:11 czas Polski »
jeśli chcesz to zrobić najtaniej to zamiast sklejki płyta meblowa.
a ja bym pokombinował z drewnem z palet ale to już potrzeba narzędzi aby wyrównać, wygładzić. Regał jest długi wiec jakieś plecy do usztywnienia całości by się przydały. plecy lub krzyżak. do połączeń  płyty konfirmaty, wersja najtańsza. jeśli będziesz robił w drewnie to klej (musisz mieć długie ściski) lub wkręty i klej jak nie masz ścisków. Do nawierceń można użyć przyrządu do ukrytych połączeń wolfcafta koszt koło 130 zł)
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2016, 09:30:05 czas Polski wysłana przez LeszyHandmade »