21 Kwietnia 2026, 14:34:17 czas Polski

Autor Wątek: Tania lamelownica czy przystawka wolfcraft?  (Przeczytany 9819 razy)

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
Tania lamelownica czy przystawka wolfcraft?
« dnia: 10 Sierpnia 2013, 22:20:44 czas Polski »
Witam!
Tak jak w temacie, co będzie lepsze: lamelownica  za ok. 300 zł, czy przystawka do szlifierki kątowej wolfcraft http://www.wolfcraft.de/de/produkte/p/lamellengeraete/1_multi_holzfraese/s/p/index.html

Z racji iż posiadam szlifierkę makity (która wg mnie jest wspaniała) zastanawiam się jak będzie z dokładnością przystawki po przyłączeniu jej do szlifierki kątowej?

Czy też lepiej będzie kupić tanią lamelownicę?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Tania lamelownica czy przystawka wolfcraft?
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2013, 08:53:57 czas Polski »
Jeśli trochę  masz zamiar robić za pomocą lamelownicy ( a  warto ) to  kup raz   ,  a dobrze , czyli orginał  i dobry  . Będziesz szanował ,  to  starczy   Ci   na lata  .

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2013, 21:33:37 czas Polski »
A czy ten tani sprzęt ktoś używał, może coś o tym powiedzieć??? Jak z precyzją, no i czy po roku się rozleci czy też ze 4 latka pociągnie.
Jeśli ktoś taki sprzęt posiada baaarodzo proszę o jakąś opinię.

Niestety tomekz na droższy (i lepszy) sprzęt mnie nie stać... :(

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sierpnia 2013, 15:53:00 czas Polski »
Od roku mam lamelownicę BJ-BT 900 Einhell za ok 220 zł. Wykonałem nią kilka mebli m-inn. Witrynę, barek, szafkę RTV z jesionu ( jest w mojej galerii), szafkę RTV z klejonki bukowej (jest w galerii i Realizacjach) a także kilka regałów i półek. Nie warto kupować droższej lamelownicy dla kliku mebli. Lamelownica ma ustawienie z blokadą na lamelki rozmiar "10" i "20". Wkręciłem dodatkową śrubkę chyba M5 z przeciwnakrętką w gwintowany otwór mechanizmu blokady nastawy - dla pewności. Jeżeli planujesz pracę w dłuższym okresie (kilkadziesiąt mebli), to kup coś lepszego.

Offline Nol

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Kwietnia 2016, 11:38:26 czas Polski »
Wyciągam wątek z archiwum z pytaniem głównie do amigorga - jak oceniasz z perspektywy czasu tego Einhella? Kolejne 3 lata minęły...

W tej chwili zastanawiam się nad zakupem tej lamelownicy - potrzebuję przede wszystkim wykonać połączenie na ucios w litej desce dębowej o grubości 15 mm. Czy miałeś okazję robić takie połączenia tym urządzeniem? Mógłbyś zaktualizować swoje wrażenia z pracy tym sprzętem?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Kwietnia 2016, 14:13:58 czas Polski »
Używam ją w razie potrzeby. Ostatnio przy sklejaniu desek na boki łóżka piętrowego, na szuflady. Używam lameli "20" i "10". Jedyne usprawnienie jakie zrobiłem już na początku, to śrubka blokująca przy machaniźmie ustawiania wielkości lamelek.
Robiłem nią  również połączenia 45 stopni ale w desce jesionowej 20 mm ( połączenia blatu i ścian bocznych w barku na zdjęciu).  Na razie lamelownica spełnia swoje zadanie.

Offline Nol

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Kwietnia 2016, 17:28:45 czas Polski »
Dziękuję bardzo za informacje:-)