11 Maja 2026, 04:40:47 czas Polski

Autor Wątek: Skrzypiące schody kręcone - dąb na stalowych podporach  (Przeczytany 2435 razy)

Offline leeching

Skrzypiące schody kręcone - dąb na stalowych podporach
« dnia: 16 Kwietnia 2016, 18:40:07 czas Polski »
Witam,

remontuję u siebie schody kręcone. Stopnice mam zdemontowane, zeszlifowałem stary lakier, zaszpachlowałem pęknięcia, będę bejcował i malował.
Konstrukcja jest prosta - stopnice leżą na profilach i podporach metalowych, od spodu są przykręcone 4 śrubami.
Wcześniej metal dotykał bezpośrednio drewna. Z czasem połączenia się poluzowały i wszystko zaczęło strzelać i skrzypieć.

Niektórzy dają silikon między drewno i drewno - czy w przypadku konstrukcji drewno-metal to też zda egzamin? Czy może ktoś zna lepszy sposób?

Z góry przepraszam, jeżeli nie trafiłem z wyborem kategorii - po prostu nigdzie lepiej mi moje zapytanie nie pasowało.

Klo

• Gość
Odp: Skrzypiące schody kręcone - dąb na stalowych podporach
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwietnia 2016, 23:18:32 czas Polski »
Masz ten komfort, że możesz odkręcić stopnie i kombinować z podkładkami.
Uważam, że powinny wystarczyć podkładki pod panele.

Offline leeching

« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwietnia 2016, 23:34:47 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź. Z którejś budowy została mi rolka właśnie takiej pianki pod panele. Obawiam się jedynie, że to może z czasem się zdusić i zacząć wydawać odgłosy.

Chociaż z drugiej strony robiąc ścianki działowe to podobną piankę montuję między posadzką a profilami, właśnie w celu wytłumienia odgłosów spowodowanych rozszerzalnością cieplną.

Po cichu liczę, że może ktoś ma jakiś pewny i sprawdzony myk na mój schodowy problem :) Wolałbym zrobić raz, a dobrze - do górnych śrub dostęp jeszcze jest znośny, natomiast te na dole wolałbym nie ruszać kolejny raz ;)

Offline abyss

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwietnia 2016, 04:08:13 czas Polski »
Co prawda nie pod drewno - ale w przemyśle motoryzacyjnym przy naprawach gwarancyjnych współczesnych nowych aut używa się specjalnych, dedykowanych taśm samoprzylepnych które eliminują odgłosy ocierania, skrzypienia etc. Nie wiem, czy są dostępne w detalu.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Kwietnia 2016, 08:33:04 czas Polski »
Obawiam się jedynie, że to może z czasem się zdusić

U mnie takie ,,cusik'' się zdeptało pod panelami(tam gdzie się często chodzi)
Na dzisiejszą chwilę pomyślałbym o podkładkach filcowych :-\

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwietnia 2016, 08:56:18 czas Polski »
- do górnych śrub dostęp jeszcze jest znośny, natomiast te na dole wolałbym nie ruszać kolejny raz

Dajesz wkręty z łbem sześciokątnym .
By lepiej trzymało ponowne  przykręcenie stopni , powklejaj w stare otwory po wkrętach patyczki.

Offline robson

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwietnia 2016, 13:06:41 czas Polski »
Co prawda nie widziałem twoich schodów, ale skutecznym sposobem jest podłożeniem cienkiego filcu między metal a drewno i ponowne mocne dokręcenie stopni . 

Offline leeching

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Kwietnia 2016, 17:49:05 czas Polski »
Co prawda nie widziałem twoich schodów, ale skutecznym sposobem jest podłożeniem cienkiego filcu między metal a drewno i ponowne mocne dokręcenie stopni . 

- do górnych śrub dostęp jeszcze jest znośny, natomiast te na dole wolałbym nie ruszać kolejny raz

Dajesz wkręty z łbem sześciokątnym .
By lepiej trzymało ponowne  przykręcenie stopni , powklejaj w stare otwory po wkrętach patyczki.

Śruby sześciokątne to była pierwsza rzecz, którą zamówiłem po walce przy odkręcaniu starych. Ktoś mądry zamalował dwukrotnie płaskie główki, na płaski śrubokręt...

Pomysł z filcem jak narazie wygrywa i chyba zamówię

Wysłane z mojego Lenovo A7600-F przy użyciu Tapatalka

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Kwietnia 2016, 21:39:15 czas Polski »
Mogłeś dać prędzej zdjęcie konstrukcji .
Do takiej są   specjalne kolki  na których nie  skrzypią  stopnie  :) http://sklepfischer.pl/mocowanie-do-schodow-tb-fischer/tb-mocowanie-stopni-fischer-60580.html

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Kwietnia 2016, 02:29:47 czas Polski »
No i odpowiedź padła.
Dobrze jest wiedzieć że takowe kołki są produkowane
Ja nie.wiedzialem.
Dzieki i pozdrawiam