19 Kwietnia 2026, 03:59:43 czas Polski

Autor Wątek: Radziecka mini obrabiarka wieloczynnościowa K-1  (Przeczytany 2933 razy)

Offline Morświn

Radziecka mini obrabiarka wieloczynnościowa K-1
« dnia: 17 Kwietnia 2016, 14:31:01 czas Polski »
Hej 
Dzisiaj chciałem wam opisać maszynkę którą ostatnio udało mi się zdobyć.

Wiem że kolega Mariusz Płaszczyk ma taką samą bo toczył na niej między innymi rączki do dłut.

Na wstępie warto wspomnieć że nie mam zamiaru używać tego jako głównej pilarki tokarki czy coś, po prostu jest to fajny gadget który fajnie mieć.

Maszynka ma 26lat a mimo to udało mi się znaleźć  egzemplarz w oryginalnym kartonie chyba ze wszystkimi dodatkami paragonem i instrukcją. Prawdopodobnie nie była ani razu używana, nawet kabel był zwinięty oryginalnie. Na olx-ie można znaleźć nieraz tego typy rzeczy lecz ich stan i cena pozostawiają wiele do życzenia. Obecnie widziałem 3 w tym dwie w strasznym stanie i niekompletne po 350 i 200zł…

Zasilana jest na 220V a moc to 250W.

Mamy tam opcje mini:
-tokarki
-pilarki
-polerki
-szlifierki

W zestawie są:
- dwie osłony przykręcane nad wrzecionem, do piły i ściernicy/filcu
Osłonę montuje się na śrubkę z podkładką i można regulować ją na wysokości.
-stolik do pilarki z naniesionymi liniami służącymi do ustawiania przykładnicy.
Montowany na dwie śruby po bokach wrzeciona, przykładnie reguluje się przez dokręcanie jednej śrubki.
-podkładki metalowe i tekstolitowe(chyba) do montowania piły, filcu i ściernicy.
-podpórkę pod dłuta do toczenia
-dwa dłuta
-kieł i zabierak
-i dwa klucze plus pasta polerska
-no i oczywiście koło filcowe, tarcza do pilarki i ściernica

Rozstaw dwóch głównych elementów reguluje się po przez odkręcanie i dokręcanie śruby pod wrzecionem. Wrzeciono do wymiany narzędzia blokuje się po przez przełożenie czegoś przez otwór w nim.

Z ciekawości sprawdziłem jak działa opcja pilarki i… jestem zaskoczony.
Działa nawet fajnie, wiadomo nie będę porównywał do mojego Boscha bo to nie ma najmniejszego sensu. Ale karmnik z dzieckiem się zrobi spokojnie. Ciąłem w poprzek dąb i wzdłuż sosnę, efekty na zdjęciach.
Filcu i kamienia nie używałem bo uznałem ze nie warto, coś małego się wypoleruje a dłutka z zestawu i jakiś nóż na pewno się da naostrzyć.

Opcja tokarki przetestowana jako pierwsza i co tu mówić działa. Można zobaczyć u Mariusza na filmikach jak toczył tym większe rzeczy, ja się nie odważyłem bo się po północy bawiłem ;D :P.
Plastikowa osłona (ta przeźroczysta) jest regulowana w dwóch pozycjach plus trzecia zamknięcie.
Nad silnikiem jest jedna szufladka na pierdoły oraz z tyłu za kłem.
Całość waży około 8-9kg i moim zdaniem jest ładniutkie (na swój sposób :D)
Ciekawostka że w 1990 w Tucholi kosztowała 244.000PLN
I teraz najważniejsze, czyli po co to opisuje.
Nosiłem się z zamiarem kupna ponad rok bo większość ogłoszeń była po prostu beznadziejna.

Niektórzy ludzie myślą że mają rzeczy których używał sam Lenin ze Stalinem bo innej opcji nie widzę na dawanie takich cen za rzeczy wyglądające jak wydobyte z wraku samochodu po pożarze :o ::).
Duży problem miałem z dowiedzeniem się jak wyglądało oryginalne kompletne wyposażenie bo wiele z nich jest poprzerabianych i niekompletnych.
Miałem na tyle szczęście że trafiłem na miłą panią która prawdopodobnie sprzedała mi w 100%kompletny zestaw (nie mam całkowitej pewności ale wszystko na to wskazuje).
Jest to moim zdaniem idealna zabawka dla młodego majsterkowicza czy po prostu dziecka które chcemy zarazić jakąś pasją. Wiadomo jak ze wszystkim trzeba pilnować i uczyć bo i długopisem da się zrobić krzywdę. Ale myślę że dziecko będzie miało dużo zabawy. I też głównie z taką myślą to kupiłem. 

Pozdrawiam Adrian.

Offline Morświn

Odp: Radziecka mini obrabiarka wieloczynnościowa K-1
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Kwietnia 2016, 14:36:22 czas Polski »
cd

Offline Morświn

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Kwietnia 2016, 14:36:58 czas Polski »
i ostatnie

Offline sajo

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwietnia 2016, 18:38:04 czas Polski »