29 Kwietnia 2026, 22:14:52 czas Polski

Autor Wątek: Misja : KUCHNIA  (Przeczytany 38067 razy)

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
Odp: Misja : KUCHNIA
« Odpowiedź #270 dnia: 21 Kwietnia 2016, 10:03:48 czas Polski »
Przejrzałem Twoje prace w tej kuchni i chylę czoła - gratulacje. Świetnie wykonana robota, masz pełne prawo być bardzo dumny!

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #271 dnia: 21 Kwietnia 2016, 14:25:03 czas Polski »
Extra. Dużo pracy, ale efekt genialny. A rury z gazem to wieczny problem. Tego nie można w ścianę schować.  Jak za stawisz sprzętem kuchennym to może będzie mniej wkurzała.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #272 dnia: 21 Kwietnia 2016, 21:07:03 czas Polski »
co do rury to jeszcze dumam jak ją zabudować
co do rury, kiedyś znajomym zabudowałem w prosty sposób, kawałek deski a od tyłu przyklejone z obu stron ledy w profilach alu, świecą na ścianę, ze ściemniaczem, całość trzyma się na obejmach, wciskane na rurę. Łatwo zdjąć, nikt się nie doczepi, nikt nawet nie wie że tam jest rura. Rura ułatwiła w tym przypadku trzymanie deski z ledami... :)

Offline michal4823

« Odpowiedź #273 dnia: 21 Kwietnia 2016, 21:18:08 czas Polski »
Czy gdybym przepuścił rurę gazową za szafkami, to mógłby mi się ktoś do tego przyczepić? Łatwo można ją zabudować ( kosztem objętości szafki ), aby nie było by jej widać, przynajmniej na wysokości mebli.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #274 dnia: 21 Kwietnia 2016, 21:27:51 czas Polski »
z zabudową rury to myślę zrobić jakąś pionową, wsuwaną szafeczkę , np. stojak na wino

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: 21 Kwietnia 2016, 22:29:58 czas Polski »
Czy gdybym przepuścił rurę gazową za szafkami, to mógłby mi się ktoś do tego przyczepić? Łatwo można ją zabudować ( kosztem objętości szafki ), aby nie było by jej widać, przynajmniej na wysokości mebli.

Jak będzie chciał to się może przyczepić. Teoretycznie instalacja gazowa powinna być odkryta wewnątrz budynku. A praktycznie jeśli zabudowa jest łatwa do demontażu/zniszczenia (czyli szafki, czy zabudowa KG) to nikt się nie czepia przy odbiorach/kontrolach szczelności. Sprawdzone u mnie w kilku mieszkaniach i u znajomych.
Pytanie co w sytuacjach ekstremalnych: nieszczelność, pożar, wybuch gazu. Jak się zachowa prokuratura czy ubezpieczyciel. Na szczęście tego nie przerabiałem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #276 dnia: 21 Kwietnia 2016, 23:22:18 czas Polski »
Teraz chyba się pozmieniało. Mi gazownik powiedział, że rury można nawet wpuścić w ścianę - być może chodziło o cały odcinek lub też spawane (musi być próba szczelności i protokoły - w końcu instalator za to odpowiada przed prokuratorem).

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #277 dnia: 22 Kwietnia 2016, 09:06:21 czas Polski »
Zgodnie z Dziennikiem Ustaw 75 z 2002 roku § 165. 2. Przewody instalacji gazowych w piwnicach i suterenach należy prowadzić na powierzchni ścian lub pod stropem, natomiast na pozostałych kondygnacjach nadziemnych dopuszcza się prowadzenie ich także w bruzdach osłoniętych nieuszczelnionymi ekranami lub wypełnionych - po uprzednim wykonaniu próby szczelności instalacji - łatwo usuwalną masą tynkarską, niepowodującą korozji przewodów. Wypełnianie bruzd, w których są prowadzone przewody z rur miedzianych, jest zabronione.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #278 dnia: 22 Kwietnia 2016, 14:59:31 czas Polski »
O to to właśnie chodziło :)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: 22 Kwietnia 2016, 15:35:32 czas Polski »
I dla zakończenia zmiana biegu instalacji gazowej, równiez wewnętrznej wymaga uzyskania pozwolenia na budowę. Przynajmniej oficjalnie :) (koniec oftopu)