20 Maja 2026, 19:02:32 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko-grubościówka ADM 260 Bernardo  (Przeczytany 2845 razy)

Offline yutek

Strugarko-grubościówka ADM 260 Bernardo
« dnia: 06 Marca 2016, 22:20:10 czas Polski »
Cześć,

Czytałem na tym forum opinie o tej maszynie i wiem, że nie jest to idealne narzędzie ale stosunek jakości do ceny dosyć mocno za nim przemawia.

Pamiętając o jej mankamentach opisanych na tym forum z którymi mam nadzieję się jakoś uporam mam pytanie czy przezbrajanie jej na grubościówkę  jest równie upierdliwe jak w metabo hc260?  (echh, metabo ma prawie dwa razy więcej obrótów :/ )

http://www.hafen.pl/produkty/strugarko-grubosciowka-adm-v-,53,2,1245

ps. Jakże żałuje, że nie kupiłem używanego  Hammera a3 31 -  może ktoś ma na sprzedaż ?

Offline nabuch

Odp: Strugarko-grubościówka ADM 260 Bernardo
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Maja 2016, 12:53:02 czas Polski »
Nie wiem jak sie przezbraja metabo ale w Bernardo :
-demontuje się przykładnicę poprzez odkręcenie jednego pokrętła i wysunięcie jej z przykładnicy
-odpina sie 2 klamki  w celu odwrócenia stołów wyrówniarki na bok
- obraca się  odciąg(żeby to zrobić trzeba opuścić stół grubościówki do ok 14 cm ) a że z reguły struga się coś w okolicy cala trzeba trochę sobie pokręcić żeby znów podjechać na wysokość którą strugaliśmy  czyli np z 140 do 25 mm /skok 4 mm to jakieś 28 obrotów
Może to wygląda na sporo ale ok 2-3 minut roboty tak na oko.
Są też inni producenci  tej maszyny . Ja mam makteka i ma 4800obr na wale . Chociaż wydaje mi się że jest gorzej wykonany z tego co widziałem na zdjęciach niż bernardo.  Jeszcze zastanowiłbym się nad stillerem , jest masywniejszy i ma inny wałek pociągowy  wstępny .  Tyle że widzę że podrożał  bo wcześniej był chyba poniżej 4000zł a teraz już ponad 4500 . Tyle że w tej cenie zaczynamy się zbliżać do lepszych maszyn.Zwracaj uwagę na wagę urządzenia.
Pozdrawiam
Nabuch