28 Kwietnia 2026, 17:31:25 czas Polski

Autor Wątek: Stolik do frezarki  (Przeczytany 1618 razy)

Offline nabuch

Stolik do frezarki
« dnia: 04 Maja 2016, 23:32:41 czas Polski »
Witajcie jakiś czas temu kupiłem frezarkę , którą w zasadzie odłożyłem na półkę i przeleżała tam ponad rok bo efekty pracy z ręki były marne . Jakiś czas temu kupiłem płytę wiórową  i podobnie jak frezarka poszła w odstawkę. W końcu stwierdziłem że już czas zabrać się do dzieła .
Wymiary stołu który planowałem to 800x600  i taką płytę kupiłem  . Szkoda tylko że kupiłem płytę 18 no ale coż ten błąd będzie miał pewnie dalszą cześć swojej historii .
Zacząłem od frezowania płyty pod płytkę którą chciałem umieścić w blacie. Nie obyło się bez wpadki ponieważ w połowie frezowania zluzowała się blokada wysokości wrzeciona i  zamiast 4 mm wyfrezowałem na 3 mm .
Regulacja wysokości opiera się o system prowadnic użytych we frezarce oraz śrubę umieszczoną tuż pod blatem. W zasadzie zacząłem już zastanawiać się nad  przykładnicą i jakimś  mocowaniem blatu , oglądałem jakieś filmy i stwierdziłem że różnie może byc ze sztywnością blatu . Stwierdziłem , że chyba lepiej zrobić jakaś klejonkę na wierzch blatu ,żeby wszystko jednak wzmocnić a jednocześnie  żeby blat się nie wycierał. Nie wiem jeszcze  jak to wszystko wykończę (obrzeża , wierzch blatu)ale liczę na Was. Trochę nie uśmiecha mi się frezowanie od nowa tego otworu:( Pozdrawiam

Offline nabuch

Odp: Stolik do frezarki
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maja 2016, 23:33:52 czas Polski »
i jeszcze jedno zdjęcie po montażu płyty w blacie

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja 2016, 23:58:25 czas Polski »
No i super!
Na blat najprościej i być może najtaniej będzie nabyć blat kuchenny (nieraz są jako resztki za przyzwoite pieniądze). Jest wystarczająco płaski i śliski. W nim od spodu wybierzesz co trzeba żeby stopa frezarki się zmieściła (bo po co ograniczać wysokość frezowania) i od góry podobnie na płytkę którą już masz i która Ci super wyszła ( :) ) oraz rowki na profile U i/lub T. Ew. możesz użyć sklejki szalunkowej (jest pokryta czymś fajnie śliskim) lub jak masz dojście HPL.
Ja zrobiłem z blatu gr. 4 cm (odzysk ze szwalni) i bardzo sobie chwalę ;D

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maja 2016, 00:18:11 czas Polski »
Ze zdjęć wprawdzie niezbyt dokładnie widać, ale wydaje mi się, że zarówno śruba do regulacji wysokości jak i jej mocowanie są zbyt wiotkie, do tego śruba jest w sporej odległości od osi frezarki. Może to skutkować odchylaniem się frezu od osi podczas pracy. Tak mi to wygląda, że konstrukcja nie będzie sztywna i może się blokować na prowadnicach. Ciekaw jestem jak to wyjdzie w pracy.
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2016, 00:21:39 czas Polski wysłana przez amigorg »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Maja 2016, 00:37:57 czas Polski »
Może i tak być. Ja mam śrubę bodajże 12 i "ciągnie" poprzez płaskownik (gruby) za to miejsce w obudowie frezarki gdzie przechodzi mikroregulacja (czyli zamiast niej). W sumie to chyba sama śruba jest u mnie bardziej oddalona niż u Nabucha a nic się nie odchyla, nawet blokować maszyny nie trzeba bo i tak się sama nie opuszcza pod wpływem ew. drgań.
W razie czego można przerobić. Bądźmy dobrej myśli...

Offline nabuch

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Maja 2016, 06:15:20 czas Polski »
Dzięki chłopaki liczyłem na Wasz odzew ponieważ wasze frezarki bardzo mi się podobały.
Wczoraj po południu naszykowałem dębinę żeby ewentualnie obkleić blat i tym samym go usztywnić.Trochę martwi mnie wykańczanie klejonki bo różnie z tą idealną płaskością mi wychodziło . Mógłbym obklejenie zrobić od dołu ...ale pozostanę z miękką płytą na wierzchu. Z drugiej strony nie chciałbym już pozbywać się tej płyty bo specjalnie do tego ją kupiłem . Co myślicie na ten temat  ? Śruba to 10 więc nie tak mało i skok też jest mały i wydaje mi się to dosyć sztywne . Jestem raczej dobrej myśli . Dzięki za cenne uwagi .Pozdrawiam . Nabuch