18 Maja 2026, 19:27:06 czas Polski

Autor Wątek: Środek na zainfekowane drewno  (Przeczytany 8410 razy)

Offline WojtekS

Środek na zainfekowane drewno
« dnia: 10 Marca 2016, 13:00:01 czas Polski »
Witam po raz kolejny :) Potrzebuję jakiegoś preparatu na zainfekowane drewno więźby dachowej. Nie wiem co je zaatakowało bo się nie znam-podejrzewam że jakaś sinizna lub pleśń albo jedno i drugie. W tej chwili nie wygląda to za ciekawie a chcę konstrukcję pomalować czymś co zarazem zabezpieczy drewno przed dalszym rozwojem tego paskudztwa i nada kolor.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Środek na zainfekowane drewno
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marca 2016, 15:00:56 czas Polski »
Z tego co widzę to przyczyna butwienia drewna leży po stronie nie kompletnego zabezpieczenia połaci dachowej w postaci tylko papy podkładowej.Co mogło doprowadzić do degradacji wpierw powierzchni między papą a drewnem. I co z tego że dasz impregnat od dołu ? on nie przejdzie deski na  wskroś do góry . Odkryj papę to się dopiero zdziwisz. :(

Offline WojtekS

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Marca 2016, 06:50:40 czas Polski »
Te deski już tak wyglądały jak były kładzione na dachu. Były źle składowane i stąd te naloty. Ten dach ma dopiero pół roku i akurat pod papą deski wyglądają lepiej niż część wysunięta za mur. Cała konstrukcja była impregnowana roztworem jakiejś soli (borowej?) niestety już po powstaniu tych nalotów, ale stan drewna nie pogarsza się a zależy mi tylko na wyglądzie tych wysuniętych części. Potrzebuję preparatu który zabezpieczy deski od dołu przed czynnikami atmosferycznymi a przy okazji nada kolor.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Marca 2016, 09:26:29 czas Polski »
Kiedyś strugałem podobne deski z takim nalotem,i cóż można rzec ,będą nadal ciemniejsze w tych miejscach.Szlifowanie w takich miejscach to mordęga.
Mogę tylko doradzić-potraktować chemią od grzyba i na to przykręcić ładniejsze strugane deseczki pomalowane na satysfakcjonujący kolor(taka podbitka )
Kiedyś na forum przebijał się pomysł wybielania drewna -ale nie wiem jak to się skończyło  :-\
Pozdrawiam :)

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marca 2016, 14:15:03 czas Polski »
Podchloryn sodu usunie ciemne plamy i grzyba (tam gdzie spryskasz). Niestety nie zadziała pod papą (tam nie spryskasz) i jak nie usuniesz przyczyny zamakania to żaden zabieg nie ma sensu.

Offline WojtekS

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marca 2016, 14:36:52 czas Polski »
To taki domestos?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Marca 2016, 14:48:12 czas Polski »
Z lekka :o niebezpieczna chemia

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Marca 2016, 15:04:31 czas Polski »
Z lekka :o niebezpieczna chemia
Zgadza się.
Okulary, rękawice i maska wskazane.
Ale i wyzwanie niczego sobie a efekt natychmiastowy.
Niestety struktury drewna nie naprawi.

Offline WojtekS

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Marca 2016, 15:06:39 czas Polski »
To musi być w jakimś stężeniu konkretnym?

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Marca 2016, 15:28:15 czas Polski »
Słyszałem, że nawet koncentratem pryskali.
Ja robiłem ok 10%. Zależy jak długo w magazynie stoi płyn, ma bardzo krótki termin ok dwóch tygodni. Im starszy tym słabiej działa

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #10 dnia: 11 Marca 2016, 16:00:26 czas Polski »
Kiedyś miałem stertę takich desek sinych i zielonych, chciałem je uratować, a nie miałem nic konkretnego, znalazłem w garażu chlor w proszku, który używałem do córki basenu.
Rozrobiłem z wodą dość mocne stężenie, opryskałem wszystkie deski i po paru dniach zielone naloty zeszły sinizna lekko zbielała.
Mogę powiedzieć, że zdecydowanie pomogło. Deski uratowane, po dobrym wysuszeniu poszły właśnie na dach.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline WojtekS

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Maja 2016, 09:07:21 czas Polski »
Siemanko ponownie chłopaki. Podrzucam link koleżki który chce kupić dom i ma podobny problem z więźbą. Wypowiecie się czy warto się w to pchać?
https://drive.google.com/folderview?id=0BzTs1sDOqh2_bGFvWWk4UmxkY1k&usp=sharing