15 Maja 2026, 10:49:48 czas Polski

Autor Wątek: wykonanie cienkich listewek.  (Przeczytany 2726 razy)

Offline molu

wykonanie cienkich listewek.
« dnia: 19 Maja 2016, 22:59:51 czas Polski »
Potrzebuje pomysłu na zrobienie listewek klonowych o przekroju 3.2x4mm. Długość docelowa to kilka cm, ale nie ma problemu żeby wstępnie miały 20/30/40 cm.
Zrobiłem tak: z deski o szerokości 10 cm taśmówką odcinałem plasterki, które na walcowej szlifowałem do grubości 4mm. Następnie piła stołowa z sankami diy i próba odcięcia listewki o szer 3.2mm. Tutaj klapa.. Materiał z którego odcinam ma prawie perfekt krawędź, a listewka jest poszarpana. Podejrzewam, ze to może być spowodowane brakiem docisku po odcinanej stronie.
Liczyłem na to, że po cięciu na stołowej nie trzeba będzie nic szlifować, itp. Chciałem uniknąć odcinania kulfonów cieniutkich na taśmówce i szlifowania listewek do finalnych wymiarów. Niestety moja piła taśmowa nie pozwala na precyzyjne odcinanie z przykładnicą.
Jakieś pomysły?

T.

m_kola

• Gość
Odp: wykonanie cienkich listewek.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Maja 2016, 07:20:05 czas Polski »
A takim chałupniczym sposobem gdybyś ciął jak teraz tylko np na 3,4cm a te 2mm ściągnął strugiem tudzież szlifierką taśmową?

Offline Nol

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Maja 2016, 08:01:09 czas Polski »
Czy rozwazales frezowanie do finalnego wymiaru?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Maja 2016, 08:12:04 czas Polski »
Masz  strugarkę?

Offline Henry

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maja 2016, 08:46:24 czas Polski »
Kanapka z płyty meblowej w której zamykasz listewkę i tniesz razem. Albo coś takiego jak przy cięciu forniru:

Offline molu

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maja 2016, 09:40:15 czas Polski »
Finalne wymiary to 3,2 mm x 4 mm.. nie cm, milimetry. Strugarkę mam.

Ciałem to tak jak na rysunku poniżej.

T.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maja 2016, 11:32:40 czas Polski »
To porób  po  cięciu  pakiety po kilkanaście szt. i jak strugarka może to przestrugaj.
Możesz od dołu spiąć taśmą klejącą ,
lub
wyfrezować w prostej deseczce  szeroki rowek , w niego włożyć listewki na wcisk i strugać całość  . Masz pewność  ,że Ci się nie poprzewracają w maszynie.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maja 2016, 11:36:16 czas Polski »
a jakbyś wykonał taki jig:

Offline molu

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Maja 2016, 13:18:38 czas Polski »
Wg mnie ten jig ułatwia ustawianie powtarzalnej szerokości odcinanego materiału, ale nie zapewnia supportu dla odcinanej listewki. Pokombinuję może z jakimś dociskiem. Ale to wszystko cholernie blisko piły będzie... Struganie jest jakąś opcją, tylko łatwo przestrzelić z wymiarem. Większą kontrolę mam w szlifierce walcowej. Można by naciąć listewek o wymiarach większych o 2mm, a później szlifować.. Miałem jednak nadzieję, że szybko i precyzyjnie na pile to zrobię.

T.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Maja 2016, 16:18:43 czas Polski »
A może zrobić w drugą stronę, czyli przy pile jest większość deski a małe kawałki odcinasz z drugiej strony ? Musiałbyś jednak zrobić jakiś wzornik odległości do wkładania pomiędzy deskę a prowadnicę piły do pierwszego cięcia.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Maja 2016, 16:49:29 czas Polski »
Następnie piła stołowa z sankami diy i próba odcięcia listewki o szer 3.2mm. Tutaj klapa.. Materiał z którego odcinam ma prawie perfekt krawędź, a listewka jest poszarpana

Przecież kolega napisał  w czym problem  ( poszarpana krawędź ) i o jego rozwiązanie chodzi , a nie o cięcie

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Maja 2016, 18:18:46 czas Polski »
Sorry, z kontekstu wyszło mi, ze problem jest inny.